Advent v skle

Ľadové margotkové rezy
16.11.2020
Vločka z papierových pásikov
24.11.2020

Dodržiavam tradíciu zapaľovania sviečok na adventnom venci. Mala by som skôr povedať, že všetko pekne pripravím, ale predvianočné víkendy mám väčšinou tak nabité prácou, že si ten kúsok pokojnej atmosféry dávkujem po kvapkách. Samozrejme si zo mňa neberte príklad a ja sa budem tento rok snažiť všetko zvládnuť a o tej pohode nielen písať...

Krásny poetický venček mávam každý rok, avšak práve teraz chcem vyskúšať niečo iné. Obvyklú podobu ozdobeného venca z ihličia sprevádzajú štyri rôzne vysoké sviečky. Tento symbol zachovám, ale sviečky vložím do vysokých pohárov na červené víno. Nôžky zabezpečím pomocou hromady vlašských orechov a všetko naaranžujem doprostred rustikálnej tácky. Sviečky budú v bezpečí a predstavujem si, že z podnosu budeme počas celého obdobia jesť a opäť na miesto dopĺňať oriešky, jablká aj mandarínky, skrátka to, na čo príde chuť.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Určite máte doma nejakú servírovaciu tácku, podnos, ktorý vytvorí základ adventného aranžmánu. Počas celého obdobia s ním budete rôzne manipulovať, a tak je potrebné vytvoriť dostatočne bezpečný ostrovček. K tácke si ešte pripravte:

  • 4 robustné poháre na červené víno
  • 4 sviečky s vínovou metalízou
  • väčšie množstvo vlašských orechov
  • drobné oriešky a prírodniny nastriekané bronzovým sprejom
  • 8 bielych trblietavých hviezdičiek
  • bielu jemnú dekoračnú drť kamienkov
  • 0,5 m strieborné stuhy s lurexovým vláknom, široké 4 cm

Poháre naplňte aspoň do 2 cm dekoračnou drťou a zavŕtajte do nej sviečky, až na dno. Kamienky široké sviečky dobre zafixujú. Ak vám neskôr stečie trocha vosku, spoločne s kamienkami ho ľahko odstránite a aranžmán bude stále belostný. Poháre postavte na stred tácky do tvaru pomyselného kosoštvorca s vrcholmi smerujúcimi do dvoch protiľahlých rohov tácky. Alebo tak, ako sa vám to bude páčiť. Celé dno husto zasypte orechmi. Môžete pridať pozlátené plody (nastriekajte ich niekde stranou, napríklad na novinách), stuhu so zaviazanou mašľou - čokoľvek, čo si prajete na tácke mať. Aranžmán dokončite trblietavými hviezdičkami. Pre sviečky si vyberte robustné poháre, ktoré majú otvorené hrdlo. Úzke a krehké poháre by vám mohli prasknúť. V každom prípade myslite na to, že váš adventný aranžmán musí byť bezpečný.

Ešte drobná rada. Ak si dáte na tácku jabĺčka, dajte pozor, aby sa ich nedotýkali pozlátené plody alebo dekorácie plné trblietok. Orechom sa nič nestane, ale to, čo príde do pusy, by malo byť v poriadku, takže k potravinám by som zvolila iné ozdoby. Napríklad plátky sušených pomarančov, škoricu, vetvičky ihličia. Potom môžete jesť a blažene odpočívať vo svetle mihotavých plamienkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *