Ako skladovať oriešky alebo antistresový darček zo špajze

Vianočný medový perník z hrnca
28.11.2020
Mikulášske darčekové vrecúška
5.12.2020

Škrupinové plody orecha a liesky patria k potravinám, ktorá nám náramne chutia. O to radšej počujeme, aké sú zdravé.

Vo všeobecnosti patria tieto rastliny v našich končinách k najznámejším, ale aj ony za nami pricestovali z ďaleka - zo Strednej Ázie, Balkánu alebo Turecka. Tým, že tu zdomácneli, môžeme v túto dobu užívať domácu úrodu, ak vás v prípade lieskových orieškov nepredbehnú veveričky.

Olejnaté semená orechov obsahujú zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prispievajú k znižovaniu zlého cholesterolu v krvi, majú protizápalové účinky a sú dôležité pre činnosť mozgu. Ak si doprajete denne malú hrsť orechov (aj exotických druhov a mandlí), robíte dobre. Vytvárate vo svojom tele bariéru proti celej rade chorôb. Orechy pôsobia preventívne proti rakovine a znižujú riziko srdcových ochorení. Aj keď sú energeticky výdatné, neobsahujú glukózu. Veľké množstvo vitamínu E chráni bunky nielen proti škodlivému UV žiareniu, ale aj pred metabolickým stresom. Oriešky sú tiež významným zdrojom vitamínov skupiny B, chrániacich náš nervový systém, a bojujúcich proti napätiu, podráždenosti a stresu, ktorému tento rok čelíme so stále väčším vypätím.

Myslím, že vás na konzumáciu orechov a orieškov nemusím presviedčať a úprimne ľutujem všetkých, ktorých trápia alergie na orechy. Nám ostatným zostáva zdravé zahryznutie do čerstvých orieškov, ale aj poriadne nezdravé maškrtenie v podobe sladkostí, ktorých si užijeme na Vianoce. A keď už som ich pripomenula, dajte si trochu orechov bokom pre obľúbené darčeky zo špajze“. Pripravila som luxusné oriešky v mede a korení, ku ktorým potrebujete len chvíľu času a pekné darčekové poháre.

oriešky v kuchyni

Pre zvýraznenie chuti - oriešky môžete opražiť 5-7 minút nasucho v panvici s hrubým dnom. V okamihu, keď začnú voňať, rýchlo ich vysypte na tanier. Opražené oriešky výrazne podčiarknu chuť cukroviniek a sladkého pečiva.

V slanej kuchyni - nahrubo nasekané oriešky pridajte k podielu strúhanky na obalenie rybích i kuracích rezňov. Osmažené kúsky orieškov možno primiešať do šalátu z varených cestovín. Spracujte ich narýchlo v kvalitnom olivovom oleji.

Zdravý nápoj aj surovina na varenie - z mandlí alebo z lieskových orieškov si jednoduchým spôsobom vyrobíte aj náhradu klasického mlieka.

Ak máte nadbytok orechov - môžete ich dokonca aj zavariť. Vylúpané jadrá orechov vložte do suchých zaváracích pohárov, dobre zaviečkujte a vložte do hrnca s vriacou vodou siahajúcou asi do tretiny výšky pohára (poháre nič nevážia a vo väčšom množstve vody sa prevrátia). Miernym varom 20 minút povarte pri teplote 80 °C a poháre potom nechajte vychladnúť hlavou dole.

Horká príchuť čerstvých vlašských orechov - ide odstrániť, keď čerstvo nazbierané orechy vylúpeme zo škrupín a ešte mokré a napoly surové usušíte v rúre pri cca teplote 50 °C. Dvere rúry nechajte na prst pootvorené, aby mohla vlhkosť von.

Správne vysušené orechy - spoznáte sluchom, krásne hrkajúci a príjemný zvuk.

Uskladnenie orechov - na kratšiu dobu ich uchovajte v tesne uzavretom pohári a nechajte ich v chladničke, kde vydržia asi 4 mesiace. Na dlhšiu dobu orechy uskladnite najlepšie v mrazničke. Vložte ich do uzatvárateľných ZIP vreciek, alebo do vreciek z ktorých odčerpáte vzduch vákuovou pumpou, a uchovajte ich po dobu 8-10 mesiacov. Po vybratí treba orechy nechať preschnúť, aby išli dobre pomlieť. Oriešky obsahujú vysoký podiel tuku, takže v teple a na vzduchu ľahko žltnú a zhorknú. Správne ukladanie im zachová sladkú chuť.

Babičkina rada na záver - ak chcete spoznať, ktoré z orechov sú dobré a neskazené, vložte väčšiu porciu na okamih do vriacej vody. Zlé orechy okamžite vyplávajú.

Ako skladovať oriešky, alebo antistresový darček zo špajze 2

LIESKOVÉ ORIEŠKY V MEDE

Uchovanie orieškov v mede patrí ku staroslovenským receptom.

Týmto výborným spôsobom svoju úrodu nielen uchránite pred plesňami, moľami a všelijakou ďalšou háveďou, ale ešte máte možnosť vytvoriť si darčeky pre priateľov a rodinu. Pochúťka nie je určená len na dlhé večery, ale pridajte ju deťom do chutných pochúťok a do raňajkového müsli s jogurtom. V zimných mesiacoch sú to rozumne skonzumované kalórie.

Do medu možno naložiť akúkoľvek zmes orieškov, ktorú máte po ruke. Použite aj mandle, vlašské orechy, kešu, píniové oriešky, čokoľvek má obdarovaný rád. Ide o to, aby darček potešil. Nazbierané oriešky musia byť dokonale suché. Vylúpte ich a ak chcete, môžete ich aj nasucho opražiť, aby sa zvýraznila ich chuť. Počítajte však s tým, že sa im miestami zlúpne šupka a oriešky budú strakaté.

Rozmyslite si, akú chuť k orechom pridáte. Nemusíte samozrejme robiť vôbec nič, ale mám dobrú skúsenosť s vanilkovým strukom - tak s jednou tretinou pre malý pohár, alebo s kúskom zvitku škorice a badyánom. Aby ste vedeli, koľko medu spotrebujete, pamätajte si pravidlo, že sa orechy plnia do pohárov v pomere 1:1, a potom tiež to, že orechy do medu natlačiť nemožno. Vždy musíte liať med do pripraveného pohára s orechmi. Med najprv na miernom plameni zohrejeme a potom ho pramienkom nalejte do čistých a suchých pohárov, až budú oriešky pekne pod hladinou. Ihneď zaviečkujte a uložte do špajze.

Až príde čas darčekov, pohár ľubovoľne dozdobte, previažte stužkou a pridajte menovku s venovaním. Môžete pribaliť aj príjemne hrejivú deku, s ktorou bude domáca pohoda úplne dokonalá :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *