Anjelské osie hniezda

Nepečené sušienkové cukrovinky
15.12.2020
Sviatočná miska so svetielkami / Zo starého nové
22.12.2020

Tak som premýšľala, či sa tieto cukrovinky volajú osie úle, ako sa občas uvádza, ale povedala by som, že do úľov lietajú len včely. Tak to budú hniezda. Alebo zasnežení anjelici? To znie úplne najlepšie...

Tieto tak obľúbené cukrovinky poznáme už od detstva (chcem povedať veľmi dlho) a nikdy sa mi neprejedia. Receptov je veľká kopa. Poznám kokosové, marcipánové i orechové hniezda a všetky sú veľmi dobré. Jedná sa o nepečené pečivo, ktoré sa hodí urobiť krátko pred sviatkami. Uchovajte ho však v chladničke.

S kužeľovitým tvarom cukroviniek sa taktiež dá všeličo podniknúť. Pripomína vianočné stromčeky, ale aj malé figúrky. Trebárs anjelikov. Chcela som si ich vyzdobiť drobučkým cukrárskym sypaním, ale kto by sa s tým trápil, keď máte pred sebou výrobu 40 kúskov? Musela som ich vytvoriť tak, aby nepribudla ďalšia práca. Mrknite, ako to dopadlo.

K tvarovaniu cukroviniek mi skvele poslúžila otváracia formička. Oveľa lepšie sa s ňou pracuje, ako s pevnou, ktorú je nutné klepnúť o stôl, aby sformované cesto vypadlo. Určite si ju kúpte, stojí pár eur. 

ZASNEŽENÍ ANJELI

Príprava: 20 minút + 1 hodina tvorenia * Získate: 25-30 kúskov (podľa veľkosti formičky)

Cesto

  • 100 g lieskových orieškov
  • 50 g mandlí
  • 160 g cukrárskych piškót
  • 1 lyžica kvalitného kakaa
  • 60 g masla
  • 3 lyžice mandľového rumu
  • 2 lyžice 12% smotany

Náplň

  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžice vaječného koňaku (prípadne rumu)

Na dokončenie

  • detské piškóty
  • mandľová marcipánová hmota
  • plátky mandlí
  • cukrárske perličky
  • cukor s vanilkou

1. Orechy a mandle na sucho opražte a rozmixujte. Vložte ich do misky a pridajte tiež rozmixované cukrárske piškóty, kakao a zmes premiešajte. Pridajte zmäknuté maslo, rum a smotanu. Rukou vytvorte pevnú hmotu. Ak by sa cesto mrvilo, pridajte trochu smotany. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladu.

2. Pripravte si náplň; všetky ingrediencie spracujte lyžicou v miske a tiež dajte do chladu.

3. Z pripraveného cesta oddeľujte pravidelné kúsky, urobte z nich guľôčky a obaľte ich v práškovom cukre. Guľôčku vtlačte do uzavretej formičky. Špeciálnym piestom vytvorte otvor pre náplň. Pokiaľ tento piest nemáte, otvor vytvorte obráteným koncom varešky.

4. Lyžičkou vložte náplň do otvoru, nožom ju zarovnajte a cukrovinky uzavrite detským piškótom. Formičku roztvorte a hotový tvar vyberte.

5. Anjelika dokončite. Z marcipánu vytvorte malé guličky a náplňou ich prilepte k mierne zploštenému vrcholu kužeľa. Do hlavičky vtlačte perličku. Krídla vzniknú pomocou dvoch plátkov mandlí, ktoré vložíte do malého zárezu. Sukienku pocukrujte.

Cukrovinky uložte do plechovej dózy a uchovajte v chladničke.

Pretože sa mi všetky recepty zdali príliš sladké, robím základné cesto bez cukru. Má chuť čokolády, rumu a orechov. Troška cukru tam pribudne pri plnení formičky a to úplne stačí. Všetko dokončí sladká náplň vnútri. Cesto nesmie byť ani príliš mastné - lepilo by k formičke, ani suché, pretože by sa drobilo a trhalo. Správnu konzistenciu vychytáte malým prídavkom smotany.

Predtým sa pevná formička vysypávala cukrom, jednoduchšie je obaliť si cukrom priamo kúsok cesta a vložiť do formičky. Ak máte k forme piest, vytvorí vám takýto otvor, ako je na fotke. Ak nemáte pokojne použite obrátený koniec hrubšej varešky, úplne to stačí.

Keď vložím náplň dovnútra, nožom ju zarovnám do roviny a pritom ju trošku rozotriem. Piškót sa krásne prilepí. Zostáva len roztvoriť formičku a cesto vybrať.

Narodil sa anjelik, veseľme sa! Stačí pár detailov a o zvyšok sa postará fantázia. Tieto figúrky sú pre Lauru a Klárku, dievčatká mojej kamarátky Vlasty, ktorá sa s vnučkami práve chystá na ďalšiu várku cukroviniek. Tip sa vám môže taktiež hodiť na víkend sa zlatou nedeľou...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *