Aranžmán pre mesiac máj: zelené darčeky

Marocký mätový čaj z French press
3.5.2021
Rýchly slnečnicový chleba
12.5.2021

Jar ťuká na okná, a najviac o tom niečo vedia domáce rastliny v kvetináčoch. Pri všetkých je vidieť sympatická aktivita, ktorá nám prináša radosť.

Možno, že už nejaký čas veselo zakoreňujete zelené bábätká izbových rastlín a myslíte pritom na niekoho, komu ich venujete, až sa trochu rozrastú. Rozdávam takto každú jar, a títo poslovia dobrej nálady patria k pekným osobným darčekom, v ktorých prívetivo zostáva odovzdaná energia.

Situácia na trhu s izbovými rastlinami nie je nijako obmedzená, a to ani v súčasnej dobe, kedy je väčšina obchodov zatvorená. Napriek tomu rozdávanie sadeníc alebo ich odnoží patrí k priateľským gestám. A robiť si malé radosti je viac ako nutné. Kým sú rastlinky malé, nezaberú doma veľa miesta. Chvíľku im to trvá než si vytvoria koreňový bal a tak ich sústreďte v malých pohároch s vodou. Môže k nim dostatok nepriameho svetla a väčšinou sa im po tú krátku dobu dobre darí. Vodu je potrebné udržiavať čistú a tak je dobré mať záhradku niekde na očiach. Celok je tak dekoratívny, že celkom prirodzene vznikne kvetinový aranžmán, ktorý vás bude tešiť pozorovať. Tentokrát som využila celkom novú kuchynskú doštičku z akácie. Je určená na krájanie i servírovanie, ale než sa zabýva v kuchyni, vytvorila pôvabný ostrovček.

Rastliny nemusíte nijako zložito aranžovať. Sú samy o sebe krásne svojou nerovnosťou. Zjednoťte trochu nádoby, v ktorých zakoreňujú, môžete pridať aj nejakú dekoratívnu drobnosť, ako napríklad kamienky, v lete lastúry, suveníry z ciest. Keď budete chcieť kvetinu venovať, zasaďte ju do kvetináčika, v ktorom vynikne. Môžete ho vymaľovať napríklad jednou z pastelových farieb Balakrylu Uni (dokonca aj odmastený plast), prírodný aranžmán vytvoríte vďaka prútenému obalu z pedigu, ale smelo využite aj zakúpený hrnček, ktorý sa stane pôsobivou súčasťou darčeka.

 

 

Vlastnoručne vypestované rastlinky môžete venovať aj v hrnčekoch, ktoré im poskytnú na krátku dobu obydlie.

AKO NECHAŤ ZAKORENIŤ MLADÉ RASTLINY

Množenie rastlín je celkom rozsiahla téma. Predsa len si musíte o svojich rastlinkách niečo málo zistiť, pretože množiť sa môžu:

  • odrezkami - z listu alebo stonky
  • odnožami
  • delením mohutných trsov
  • vrstvením

Väčšina rastliniek má na jar takú snahu rásť, že zakorenia aj vo vode, prípadne s prímesou roztoku Lignohumátu (zmesi prírodných látok, ktoré zrýchľujú klíčivosť rastlín). Zostaňme teda pri najbežnejšom množení pomocou listových odrezkov - kedy odrezok stačí zapichnúť rovno do zeminy, ale u väčšiny rastlín je dobré zakoreniť ho vo vode. Možno ste skúšali africké fialky, begónie, gloxínie alebo niektoré sukulenty, svokrin jazyk, či tučnolisty, ktorých list nemusíte narezávať, stačí keď ho položíte na substrát.

Množenie pomocou stonkových odrezkov - tu zaistite, aby mal odrezok len 2-3 listy. Bohatšie odrezky korenia zle - napríklad dlhší šľahúň brečtanu, kedy sa rastlina snaží dať energiu listom. Úspešne namnožíte rôzne druhy vodaniek, scindapsus, mučenky alebo voskovky. Ak máte na materskej rastline vzdušné korene, rastlina sama ukazuje, kde možno urobiť tzv. vrcholový odrezok. Rez vykonajte čistým rezákom a do vody ponorte len tú časť, z ktorej majú vyrašiť korienky. Listy by mali byť nad hladinou. Mnoho rastlín vytvára tiež vzdušné odnože - napr. zelenec. Postačí, keď ich odstrihnete a spodnou časťou ponoríte do vody. Korienky sa objavia veľmi skoro a hneď potom možno dať rastlinu do kvetináča.

NASERVÍROVANÁ ZÁHRADKA

Rastlín sa do celkového aranžmánu vojde viac, ale chcela som, aby bolo vidieť aj na drevo kuchynského lopárika, ktorý celok krásne dokončil. Pevné drevo je potreba ošetrovať minerálnym olejom vhodným na styk s potravinami. Dá vyniknúť kresbe dreva a lopárik bude v kuchyni dlho slúžiť. Kamienkovú drť používať nemusíte. Nechávam ju v skle iba na okrasu, ale okrem toho udrží rastlinku pekne vzpriamenú. Keď začne koreniť, krásne sa pomocou kamienkov udrží sama. Akonáhle sú korienky dostatočne vyvinuté, môžete vsádzať a rozdávať :o)

HOYA KERRII – SRDCOVÁ ZÁLEŽITOSŤ

Na záver ešte jeden tip na milý darček. V aranžmánoch nájdete tiež tento druh tropickej voskovky, ktorá má listy v tvare bacuľatých srdiečok, preto sa jej občas hovorí "Valentínska". Je to pevná liana, ktorá potrebuje na svoj rast oporu, ale nerastie príliš rýchlo. Navyše má tú zvláštnosť, že srdcovitý list môže zostať veľmi dlho samotný, takže robí parádu tak, ako ho vidíte. Hoya má rada svetlé miesto bez priamych slnečných lúčov a izbovú teplotu. V teple sa vyžíva v rosení a v zime ju dávam do chladu do miestnosti s teplotou okolo 15 °C. Množia sa odrezkami. Ak vám z materského listu vyklíči stonka s lístkom, odrežte ju a nechajte zakoreniť v kvetináči so substrátom. Postačí kvetinová zemina s prímesou piesku. Zalievajte mierne, rastlina premokrenie neznáša. Ak hoyiu dokážete dostať do vzrastu, odmení sa vám úžasnými voskovými kvetmi a budete mať na leto krásne darčeky - na srdiečka kúpte pekné kvetináčiky, previažte ich mašľou, a urobte radosť niekomu ďalšiemu...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *