Domáce halušky s kapustou a údeným mäsom

Sviečky s korálkovým dekórom
5.2.2020
Obrúsok s ružou
10.2.2020

Tradičné pokrmy z jednotlivých regiónov naozaj stoja za poznanie. Väčšinou bývajú pripravené len z mála surovín, sú rýchlo hotové, a tak ich radi preberáme do svojich jedálničkov.

Halušky s bryndzou poznáme ako národné jedlo našej krajiny a v podstate okrem zemiakov, soli a vody do nich nepatria žiadne ďalšie civilizačné vymoženosti. Avšak od karpatských krajín až po Bavorsko recepty obsahujú množstvo jednoduchých obmien. Netvrdím teda, že vám predkladám tradičný recept, ale variant, ktorý pripravujem doma, majúci trošku menej tuku a do ktorého pridávam druhú najčastejšie používanú surovinu, čo je domáca kyslá kapusta.

Kapustičku ste si možno pred časom so mnou naložili a práve teraz začína byť dobrá, aj keď odporúčam ešte 14 dní vydržať. Nakladala som ju začiatkom apríla a tie dva mesiace bývajú akurát. Namiesto vyškvarenej údenej slaniny dávam domäkka uvarené údené mäso a výsledok je skrátka k zjedeniu. V tomto prípade si môžete dať aj pohár piva, čo vám k bryndze rozhodne neodporúčam; prečo, to vás iste napadne :o)

Varenie je jednoduché a chuťovo nachytáte každého. Halušky patria k rýchlym a ľahko pripraveným pokrmom, avšak pri varení narobíte celkom dosť riadu. Každú surovinu totiž pripravujete zvlášť. Využite teda pár vychytávok, ktoré vám uľahčia život. Predovšetkým je tu strúhadlo na halušky. Má zarážky, vďaka ktorým ho zachytíte vo vodorovnej polohe nad horúcou vodou, a pomocou plastového jazdca, do ktorého presuniete cesto, rýchlo vyrobíte halušky priamo do hrnca. Potom je dobré variť v hrnci, ktorý je široký. Halušky môžu lepšie vyplávať na hladinu a ľahko ich vylovíte von. Širokú panvicu budete potrebovať na prehriatie kapusty a mäsa, ak si ho uvaríte deň vopred, aby ste mali menej práce. No, a nie je od veci mať po ruke objemnú misu, v ktorej halušky zmiešate a naservírujete na stôl.

Skrátka túto dobrotu určite nebudete robiť len pre seba, takže sa poobzerajte po poriadnej kuchynskej výbave. Garantujem vám, že varenie halušiek si od vás rodina vyžiada častejšie. 

Domáce halušky s kapustou a údeným mäsom 2

HALUŠKY S KAPUSTOU A ÚDENÝM MÄSOM

Príprava: 20 minút (cesto), celkom 1 hodina * Získate: 4 porcie

  • 500 g vareného údeného mäsa
  • 600 g zemiakov typu C, čistá váha
  • 200 g polohrubej múky
  • soľ a čierne korenie
  • 2 lyžice masti alebo rastlinného oleja
  • 3 stredne veľké cibule
  • 200 g kyslej kapusty, alebo podľa chuti

1. Mäso uvarte deň vopred.

2. Zemiaky ošúpte, nastrúhajte najemno a vytlačte z nich prebytočnú šťavu.

3. Pridajte múku, asi lyžičku soli a čerstvo mleté ​​čierne korenie. Cesto premiešajte.

4. Dajte variť vodu do širokého kastróla, osoľte ju. Medzitým vložte na panvicu lyžicu masti a nadrobno nakrájanú menšiu cibuľku. Opražte ju do sklovita, pridajte kapustu zbavenú šťavy. Premiešajte a duste. Neskôr môžete pridať trošku vody z variacich sa halušiek.

5. Nad horúcu vodu položte strúhadlo na halušky a pomocou jazdca nastrúhajte asi tretinu cesta do vody. Ihneď ju priveďte do varu, halušky zamiešajte a varte 4-5 minút. Akonáhle vyplávajú na hladinu, nechajte ich ešte asi 2 minúty prevariť. Vyberte ich do horúcej misy. Opakujte podľa potreby. Zvyšnú cibuľu nakrájajte na kolieska, rozoberte na krúžky a na druhej lyžici tuku opečte dozlatista.

6. Medzitým, keď sa z kapusty vyvarí šťava, pridajte na malé kocky nakrájané údené mäso a prehrejte ho. Všetko pridajte do misy k hotovej várke halušiek, premiešajte a ihneď podávajte. Jednotlivé porcie dozdobte vyprážanými cibuľovými krúžkami.

Moja doma naložená kapusta má dnes premiéru. Z keramického hrnca Kyseláča som odstránila záťaž a slávnostne sme ochutnali. Kapusta je dosť korenená a začala byť krásne kyslá a výrazná. Údené odporúčam uvariť deň vopred. Jednak možno vývar spracovať na výbornú polievku a potom druhý deň pri príprave halušiek nebudete mať toľko práce. Neobľúbené strúhanie zemiakov nahradí robot, prípadne zemiaky nastrúhajte na ručnom strúhadle a ak je treba, potom ich ešte rozmixujte najemno. Múku dávam polohrubú a jej množstvo tak nejako citom, aby vzniklo cesto akurát husté; vyzerá trošku ako na lievance. Taktiež sa pridávajú vajcia, jedno asi tak na uvedený pomer, ale nedávam ho. Mám za to, že do pôvodného receptu tiež nepatrí. Na tvarovanie halušiek sa vždy používalo špeciálne sito, ktorým sa cesto pretláčalo. Dnes si môžete zaobstarať toto strúhadlo, ktoré má navlas rovnako veľké otvory a cesto sa tu vozí sem a tam, pričom padá rovno do horúcej vody.

Tak, tu je strúhadlo v chode a pripravuje už tretiu várku halušiek. Voda by sa vám v tejto chvíli nemala variť, aby strúhanie nebolo nepríjemné. Strúhadlo popravde nestrúha, nie je nijako ostré a cesto je mäkké, takže sa len posúva a prestrkuje dolu. Halušky treba hneď opatrne premiešať a nechať ich vyplávať hore. Preto je vhodné mať širokú plochu vody. Nechajte ich ešte pár minút prevariť a vyberte ich do nahriatej misy, v ktorej ich dochutíte. Nepreplachujte! Medzitým sa pripravuje kapusta a údené a ešte zostáva osmažiť cibuľové krúžky.

Prajem dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *