Jablkové knedle s mandľami bez plnenia

Zelený vaječný koláč z lístkového cesta
5.4.2021
Bylinky v obale od vajec / recyklácia
13.4.2021

Variant ovocných knedlí s jablkami je do aprílového času ten pravý. Urobte si ľahkú a rýchlu večeru.

Sladké knedle s ovocnou náplňou si v zime veľmi často neužijeme. V túto dobu je dôležité zjesť ovocie surové, kedy z neho načerpáme všetky vitamíny. Je to však vítaná zmena na jedálničku a ak máte uskladnené jabĺčka, ktoré strácajú šťavnatosť, sú skvelou surovinou pre tento recept.

Knedľové variácie sú tiež pochúťkou pre detských stravníkov a pre kuchárku rýchlym a pohodlným varením. Nemusíte robiť zvlášť cesto a obaľovať ním ovocie, pretože tu sú nakrájané jablká jeho súčasťou, navyše obohatené strúhanými mandľami. Knedle majú jemnú chuť a podávať ich môžete napríklad s malinovou omáčkou, ktorá bude deťom chutiť najviac.

Toto sladké jedlo som si vybrala na varenie v nerezovej sade 12 dielneho riadu King Hoff, ktorý je stálicou na našom e-shope. K slovu prišla panvica, rajnica aj široký kastról, a varilo sa jedna báseň. Snáď vám bude chutiť rovnako.

Ak by ste potrebovali nerezovú sadu riadu v iných tvaroch, veľkostiach aj v inom počte hrncov, pozrite sa na ďalšiu ponuku v galérii pod článkom.

Príprava: 25 minút * Získate: cca 22 knedlí, záleží na veľkosti

Knedle

  • 500 g jabĺk, nakrájaných na kocky
  • 250 g hrubej múky
  • 2 lyžice strúhanky
  • 50 g mandlí, nastrúhaných najemno
  • štipka soli
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 PL citrónovej kôry, strúhanej, bio
  • 1 lyžička škorice, mletej
  • 70 g masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 1 vajce + 2 žĺtky

Na obalenie

  • 1 hrnček strúhanky
  • 4 lyžice krupicového cukru

Na dokončenie

VARIANTA 1

  • vanilkový cukor so škoricou
  • rozpustené maslo

VARIANTA 2

  • 4 lyžice malinovej zaváraniny
  • trocha jablčného muštu
  • citrónová šťava

1. Jablká ošúpte, vykrojte jadrovníky a rozkrájajte na drobné kocky. Až teraz odvážte 500 g.

2. Do misky vložte sypké ingrediencie, premiešajte ich, pridajte nakrájané jablká, maslo, vajcia a žĺtky. Pomocou stierky vypracujte cesto, až bude dokonale premiešané a súdržné.

3. Do najširšieho kastróla nalejte asi 6-7 cm vody a dajte ju variť.

4. Pripravte si misku so studenou vodou a navlhčite si ruky. Mokrými rukami tvarujte knedle s priemerom 4 cm a odkladajte ich na papier na pečenie. Akonáhle je voda vo vare a máte pripravenú prvú várku, vložte do nej asi 8-9 knedlí - podľa veľkosti dna tak, aby sa nedotýkali. Knedle vkladajte jednu po druhej. Vodu nechajte variť miernym varom po dobu 15 minút. Stierkou ich môžete obrátiť a kontrolujte ich, aby mala každá knedľa dostatok miesta. Zostanú tak krásne okrúhle. Hotové knedle nechajte odkvapkať na mriežke. Postup zopakujte.

5. Počas varenia nasypte na panvicu strúhanku zmiešanú s krupicovým cukrom a za stáleho miešania ju opražte. Dávajte pozor, aby sa karamelizujúci cukor nepálil. Ešte horúce knedle obaľte v karamelovej strúhanke, pocukrujte a podávajte s trochou rozpusteného masla.

TIP - deťom budú knedle chutiť preliate teplou malinovou omáčkou. V kastróliku zohrejte zaváraninu s trochou jablčného muštu a šťavou z citróna. Dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili do hustej omáčky.

Zmes na knedle tú predvádzam nasypanú dohromady, ale je lepšie najprv premiešať sypké ingrediencie, potom pridať jablká s vajcami a maslom. Miešajte pomerne dlho, až vznikne prepracovaná, lepkavá hmota. V tej chvíli je jasné, že bude pekne držať pohromade. V dlaniach porciu najprv mierne stlačte, a potom vytvarujte doguľata. Ide to dobre. Jablká sú vhodné málo šťavnaté, ale mali by byť sladké a dobré, inak budú knedle chuťovo nezaujímavé. Odporúčam nakrájať ich na drobné kocky, pretože nastrúhané jabĺčka pustia veľa šťavy a cesto sa zle spája.

Ešte teplé knedle ihneď obaľte zlatistou strúhankou a skaramelizovaným cukrom. Nebojte sa, že výsledok bude presladený. Väčšinou je potrebná ešte troška cukru navrch (len spomeňte na štrúdľu). Strúhanku dlho miešajte, aby ju rozpúšťajúci sa cukor dokonale obalil, pretože tak sa nič nepripáli.

Knedle mi najviac chutia s maslom a so škoricou. Ale pokojne k nim pridajte aj malinovú omáčku z domácej zaváraniny. V lete ju možno nahradiť roztlačenými čerstvými malinami. Je fakt, že jemnú jablčnú chuť prebijú, ale stoja za vyskúšanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *