Jablkový lekvár na zimu

Nové vzory záclon
23.9.2019
Smotanový koláč so šunkovými ružami + video
1.10.2019

Ak sa na vás valí úroda, neľutujte práce. Až sa zima opýta, vy budete mať plnú špajzu a o vašich domácich dobrotách si budú rozprávať všetci známi...

Dlhé roky som nevedela, že z jabĺk sa robí tiež lekvár. Poznala som hruškový a tradičný slivkový, ale samozrejme, keď nemáte prísun ovocia, potom ani o spracovaní neuvažujete. Dnes už viem, že jablká, ktoré milujem na všetky spôsoby, stoja za trochu tej práce. A viem, ako z jabĺk krásne voňajú ruky a že sa to postávanie v kuchyni oplatí.

Lekváre majú trošku pevnejšie skupenstvo ako džemy a marmelády, ale záleží na tom, ako veľmi ich necháte variť a odparovať. Mám za to, že lekvár z jabĺčok síce musí držať pekne pohromade, ale oproti slivkovému môže byť vláčnejší. Recept, ktorý vám predkladám, je natoľko rafinovaný, že odpadá to najnepríjemnejšie a najzdĺhavejšie a to je lúpanie šupiek. Skrývajú totiž najväčšiu porciu zdravia aj chuti a tak využívam jednoduchú možnosť odstrániť ich pasírovaním až po uvarení.

Jablkový lekvár na zimu2

JABLČNÝ LEKVÁR

Príprava: 3 hodiny * Získate: cca 10 malých pohárov

  • 2 kg jabĺk, rozrezaných na kusy
  • 500 ml vody
  • šťava z 2 pomarančov
  • štipka mletého nového korenia
  • 2 plné lyžičky mletej škorice
  • 1 kg krupicového cukru

1. Umyté a suché jablká očistite od stopiek a rozkrájajte. Jadrá aj šupku im ponechajte. Zvážte ich.

2. Presuňte ich do veľkého hrnca s ťažkým dnom, pridajte 500 ml vody a bez pokrievky varte do zmäknutia. Najprv na miernom plameni, až jablká trochu povolia a začnú sa prepadať, potom začnite miešať. Od bodu varu varte na miernejšom ohni 35-40 minút. Záleží na tom, ako sú jablká pevné.

3. Vznikne hrubá kaša, ktorú nechajte trocha vychladnúť a rozmixujte ju ponorným mixérom.

4. Po častiach ju nechajte prekvapkať cez cedník s väčšími otvormi a pomocou pružnej stierky jablká prepasírujte. Odstránite tak jadierka a šupky, ale tie sa takmer stratia, takže odpadu nie je veľa.

5. Hladké, čisté a husté pyré presuňte späť do kastróla a pridajte všetky ingrediencie. Na miernom ohni miešajte, až sa dokonale rozpustí cukor a ďalej za občasného miešania varte ešte 2 až 2,5 hodiny. Lekvár skontrolujte, a ak je náležite hustý, môžete ho presunúť do nahriatych sterilizovaných pohárov. Zaviečkujte ich a na 10 minút obráťte hore dnom, aby sa zbavili vzduchu.

K výrobe jablčného lekváru sú ideálne kyslé odrody jabĺk. Nemyslím tým však nezrelé. Ako u každého varenia platí, že ako chutné suroviny použijete, tak dobrý bude výsledok. V rôznych receptoch sa pridáva väčšie množstvo cukru, ale mám vyskúšané, že tento pomer je dostačujúci.

Malé jablká postačí rozpoliť, väčšie rozštvrtiť. Jadierka a šupky nechávam variť, pretože dodajú lekváru chuť. U skorých odrôd jabĺčok sa šupky takmer rozpadnú, pretože sú tenké. Kastról pokojne navŕšime do kopca, pretože nebude trvať dlho a jablká sa zredukujú.

Kaša vyzerá plná hrubých kúskov, ale nie je to tak, jablká sú už rozvarené na také mäkké obláčiky. Rozmixovanie trvá chvíľočku. Ostatné ingrediencie stále čakajú...

... teraz už bude čas na to, aby sa hmota zbavila jadierok a zvyškov šupiek. Odpadu veľa nie je, všetko dobré zostáva v pyré, do ktorého primiešame cukor, pomarančovú šťavu a korenie. S novým korením to neprežeňte, aby lekvár nebol štipľavý. Spoločne so škoricou sa však postará o skvelú chuť. Škorica zafarbí lekvár trochu viac dozlata, ale ničomu to nevadí.

dobré rady

  • Lekvár je uvarený akurát, keď otočíte lyžicou a na okrúhlej strane sa už ani nepohne.
  • Poháre naplňte až pod okraj a dajte pozor, aby ste ich nezašpinili. Na hladinu pritlačte koliesko vystrihnuté z papiera na pečenie, ktoré zabráni vysychaniu. Potom pohár uzavrite.
  • Lekvár neobsahuje žiadne konzervanty, takže ho po otvorení uchovajte v chladničke a čoskoro spotrebujte.
  • Neotvorené poháre vydržia minimálne do jari, mám však vyskúšané, že v chlade a tme vydržia ešte dlhšie.

1 Comment

  1. Veronika Dudová Polomská píše:

    Dobrý den,
    vás recept na jablkový lekvár znie vynikajúco.
    Čo ma ale odrádza je ta dĺžka varenia…
    S gelfixom ste neskúšali urobiť lekvarik?
    Dakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *