Jarný veniec naležato

Roláda s vajciami a mozzarellou
29.3.2021
Zelený vaječný koláč z lístkového cesta
5.4.2021

Občas ma pokúša myšlienka urobiť veci inak, ako je obvyklé. Trebárs taký jarný venček. Zakaždým si visí na stene, na okne, na dverách a pomaly zasychá. Tento rok som sa zariadila inak.

Jar je plná života, tak som si vyrobila veniec plný čerstvých kvetov. Pomocou korpusu z vínnej révy som získala pevnú oporu na zachytenie misky s vodou, do ktorej som napichala do aranžovacej hmoty žiarivé chryzantémy, brečtan, prútiky so zelenými listami, zlaticu a čemericu zo záhradky. Nádhera! Veniec som zavesila nad stôl, pretože aranžmán musí byť v bezpečí, aby do neho niekto nestrčil. Sedí sa pod ním skutočne veľmi príjemne...

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Kúpte si misku, ktorá sa okolo horného okraja rozširuje. Napríklad takúto. Roztvorený okraj sa bezpečne oprie o korpus venca a neprekĺzne. Pripravte si teda:

  • misku so širokým okrajom
  • korpus venca z vínnej révy
  • silný prírodný špagát, môže byť farbený
  • kocku aranžovacej hmoty florexu (kvetinárstvo)
  • 1 chryzantému + rastliny, ktoré nastriháte na záhradke či na prechádzke
  • nôž a záhradnícke nožnice

Je dôležité, aby miska dobre sedela v otvore korpusu. Zmerajte ju zvonku pod okrajom a podľa toho si vyberte základ venca. Nevadí, keď miska bude nad korpusom vyčnievať. Tento detail ľahko schovajú kvety. Najprv odrežte z florexu kúsok, ktorý vyplní dno misky. Hmotu nechajte natiahnuť vodou a po obvode misky začnite aranžovať rastliny skrátené na potrebnú dĺžku. Môžete dodržať tvar venca, alebo rastliny navŕšiť aj do stredu (zvolila som niečo medzi tým). Stonky kvetín aj prútiky pevne uviaznu v kocke hmoty a vezmú si toľko vody, koľko potrebujú.

Korpus omotajte na 3 miestach silným špagátom a pevne zauzlite. Dĺžku prameňov namerajte od miesta, kde veniec zavesíte. Pramene musia byť zhodne dlhé a zviazané do uzla, alebo ich priviažte k záclonovému krúžku. Zvyšok povrázku zapleťte do vrkočov a veniec podľa možností zaveste.

VZNÁŠAJÚCI SA ARANŽMÁN

Kvety čemerice purpurovej mi dokvitajú na záhradke. Rezané nevydržia a čoskoro uschnú, ale sú nádherné. Pozor, rastlina je toxická, takže nepatrí do rúk deťom. Pokiaľ ju necháte vznášať sa pod stropom, je to v poriadku. Výhodou tohto venca je, že ho môžete neustále dopĺňať a obmieňať, rovnako, ako rastliny vo váze. Dojem zo vznášajúcich sa kvetín je kúzelný.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *