Kura na špajdli

Prevrátený marhuľový koláč
16.8.2019
Prestieradlá dotvárajú atmosféru
23.8.2019

Dobrých receptov nie je nikdy dosť. Zvlášť, keď je potom aj jedlo super dobré. A to nasledujúce vážne je.

Keď vymýšľam recept, vybaví sa mi kamarátka Jitka so zdvihnutým prstom: "Hlavne, nech je to rýchle, inak mi to ani neopisuj!", hovorí. Čo je rýchle, je na diskusiu, ale keď chcete navariť zaujímavo, pol hodinka na prípravy, je nutným minimom. Zvolila som pol napol šalát plus kuracie mäso, teda kombináciu, ktorou sa naozaj neprejete.

PIKANTNÉ KURA NA ŠPAJDLI

Príprava: 30 minút + odležanie a pečenie * Získate: 11-12 ks kurčaťa 

    ·  1 kg kuracích pŕs

    ·  200 g chudej slaniny, v tenkých prúžkoch

    ·  ostré špajdle, namočené vo vode

Na marinádu

    ·  100 ml suchého červeného vína

    ·  100 ml sójovej omáčky Kikkoman, tradičná japonská omáčka k mäsu

    ·  100 ml medu (nešetriť)

    ·  2 lyžičky jemne mletého čierneho korenia, (nie vrchovaté, takisto nešetriť)

    ·  vetvička rozmarínu

Na šalát

·  základ tvorí polovica ľadového šalátu, potom nahrubo nakrájané paradajky, zelená a červená paprika, vňaťová cibuľka; šalát pokvapkajte väčšou dávkou extra panenského olivového oleja Monini s citrónom

1. V miske vyšľahajte víno so sójovou omáčkou a medom, nakoniec vmiešajte korenie a natrhajte rozmarín.

2. Prsia jemne naklepte a nakrájajte na 3 cm široké prúžky. Snažte sa, aby boli čo najdlhšie, ale spotrebujú sa aj krátke. Potom každý prúžok napichnite na špajdľu, systémom hore dole (viď nasledujúce foto) a faldíky mäsa stiahnite jemne k sebe. Keď máte krátky prúžok, v nadväznosti pokračujte ďalším. Vytvorte zhruba 15 cm dlhé špízy.

3. Položte ich do pekáča, potrite a zalejte marinádou a prikryte alobalom. Nechajte v chlade aspoň 1 hodinu, počas marinovania špízy raz otočte.

4. Potom špízy vyberte na tanier, marinádu zlejte. Pekáčik dobre vytrite maslom. Rúru zapnite na 175 °C.

5. Teraz každý špíz úzko omotajte prúžkami slaniny a vložte späť do pekáča. Pridajte marinádu a dajte piecť na spodný rošt, asi na 45 minút. Počas pečenia polievajte marinádou s rozmarínom.

Dozlatista vypečené špízy vyberte a udržujte v teple. Omáčku zlejte do mištičky a podajte k hotovému mäsu. Ako príloha sa hodí zeleninový šalát, opečené kúsky tortilly a víno, s ktorým ste pripravovali jedlo.

Špízy navliekam na namočené špajdle, mäso ide po upečení lepšie dole. Môžete samozrejme využiť aj kovové ihly. Keď mám kratší prúžok mäsa, pokračujem ďalším, ktorý dokončí približne rovnako dlhý špíz. Možno tiež navliekať marinované mäso, ale dávam prednosť tomuto čistejšiemu spôsobu.

Odpočinuté špízy už netreba dochucovať. Okrem vymasteného pekáča maslom, už nie je potrebné použiť tuk, pretože ho dodá slanina. A v žiadnom prípade nesoľte. Japonská omáčka Kikkoman nepatrí k najslanším, ale mäso dochutí dostatočne. Hlavne sa nebojte medu a tej fúry mletého čierneho korenia. Úplne sa zredukuje a mäso pálivé nebude, skôr ucítite jemnú pikantnú sladkosť. Špajdle treba pred pečením špízov skrátiť podľa šírky pekáča tak, aby mäso ležalo v marináde.

Čo dodať, s pekným riadom to vždy chutí lepšie!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *