Ligurčeková maggi pasta

Ako udržiavať drevené predmety v kuchyni
30.8.2020
Ceduľky zo záplat
3.9.2020

Ligurčeku mnohí hovoria aj zelené maggi, pretože jeho vôňa pripomína známe tekuté polievkové dochucovadlo, ktoré bolo uvedené na trh roku 1886 švajčiarskym podnikateľom Júliusom Maggi.

Julius Maggi tak dal svoje meno tradičným bujonovým kockám aj polievkam založeným na dehydratácií jednotlivých zložiek. Bol to objav, ktorý gazdinkám urýchlil zdĺhavú prácu v kuchyni, ale jedlám podsunul viac menej podobnú chuť. To podstatné, čo z tohto kulinárskeho objavu vyplýva, je to, že bez byliniek neuvaríte dobrú polievku. A tú najlepšiu si rozhodne pripravte sami a z čerstvých surovín. Taktiež aj vy si ich môžete zakonzervovať na zimu.

Pre mňa ligurček znamená predovšetkým vôňu zelerovej vňate, ktorú mám nesmierne rada. Korenistú vôňu ešte chvíľu cítite z dlaní, aj keď si ich umyjete. Silice obsiahnuté vo veľkých vejárovitých listoch boli kedysi uznávané za veľmi silné afrodiziakum, a tak sa ligurček pridával do nápojov lásky. Odtiaľ pramení aj jeho pomenovanie, ľúbezný = ligurček. Avšak jeho názov - ligurček lekársky (Levisticum officinale) napovedá, že jeho účinky patria aj do sféry liečebného využitia.

Francúzi nazývajú ligurček nepravým zelerom, a jeho semená pridávajú aj do likérov a chlebových ciest. Môžete vyskúšať čokoľvek, z ligurčeka skonzumujete každučkú stonku. V každom prípade si všetky prebytky schovajte na zimu, napríklad v podobe pasty, ktorú pevne natlačte do pohárov a uzavretú pod viečkami nechajte v chladničke. Postupne z nej po lyžičkách odoberajte a užívajte si vôňu i chuť lahodných polievok alebo korenených zemiakov.

Keby ste nemali dostatok ideálnych pohárov, odporúčam praktické poháre Karo, z ktorých sa ligurčekové maggi dobre odoberá. Dobre uskladnená zmes vám vydrží cez zimu až do novej úrody.

Užite si chuť byliniek v rôznych podobách. Na blogu nájdete celý rad ďalších receptov napríklad v článkoch Bylinky na zimu alebo 5 x zelené bylinky.


LIGURČEKOVÁ MAGGI PASTA

Príprava: 30 minút * Získate: 1-2 menšie poháre

  • 130 g ligurčeka
  • 20 g soli, buď Fleur de sel (soľné kvety) alebo iná hrubšia morská soľ
  • 4 lyžice kvalitného olivového oleja

1. Vňať ligurčeka umyte a ľahko osušte v papierových utierkach. Listy nasekajte a vhoďte do mixéra. Pridajte soľ a lyžicu oleja a začnite mixovať. Pomaly prilievajte zvyšok oleja, až vznikne konzistencia hrubej pasty. Ligurček by mal byť stále len rozsekaný na kúsky.

2. Lyžičkou natlačte zmes do vypareného a suchého pohára, hore vytvorte slabú hladinu oleja a pohár uzavrite. Uložte ju najlepšie do chladničky a pastu postupne odoberajte.

Do zmesi ponorte vždy čistú lyžičku a pohár pevne uzavrite. Pamätajte na to, že pasta je slaná, takže úmerne tomu osoľte základný pokrm.

Ligurček dokáže vyrásť až do 1,5 m. Je to odolná trvalka a počas roka sa dobre vysporiada s častým rezaním listov. Na zimu rastlina nad zemou úplne odumrie, ale na jar znova vyraší. Dajte na ňu pozor a miesto si sprvu označte. Najlepšie je jej v polotieni, vo vlhkej, priepustnej pôde. Posledné listy žnem práve teraz. Vonku je krásne, takže si môžete vyrobiť ligurčekovú pastu priamo na záhrade. Budete potrebovať len olej, soľ, mixér a šikovné poháre.

Listy okrájam a spoločne so soľou a olejom spracujem do hrubšej konzistencie. Stonky však nevyhodím. Buď ich pridám do vriacich zemiakov a samozrejme do polievky, a ak sa to nehodí, nastrkám ich do hrnčeka so soľou. Pokojne tam počkajú na ďalšie využitie.

Ligurčekovú pastu natlačím lyžičkou do nízkych pohárov. Nie nejako dramaticky, ale je dobré, keď je hmota kompaktná. Nakoniec hore nalejem hladinu oleja, aby k zmesi nešlo toľko vzduchu. Poháre potom uchováme uzavreté v chlade a tme.

Ešte pár rád

  • Ak ligurček použijete na prípravu esenciálnych olejov, potom trhajte listy len pred kvitnutím.
  • Semená zbierajte ihneď po dozretí a uschovajte ich v suchu, najlepšie v skle.
  • Z rastliny pravidelne odstraňujte hnednúce listy a nečakajte až na semienka, potom v lete zrežte kvetný byľ asi 30 cm nad zemou, aby ste podporili rast listov.
  • Listy, ktoré nevyužijete v kuchyni, pokojne nastrkajte do záhradných čižiem. Ligurček totiž funguje ako skvelý dezodorant.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *