Nepečené sušienkové cukrovinky

Vianočné stolovanie v tradičných farbách
10.12.2020
Anjelské osie hniezda
17.12.2020

Bez práce síce nie sú koláče, ale predsa len je tu jedna výnimka - výborné nepečené pečivo zvládnete za polhodinku.

Najskôr musím povedať, že na prípravu tohto pečiva nebudete potrebovať fúru čokolády a niekoľko druhov orieškov, aj keď to tak na prvý pohľad vyzerá. Vystačíte si s tromi lyžicami dobrého kakaa a so sušienkami. Nakoniec sa nanesie na povrch vrstvička čokolády, to áno, ale len preto, aby korpus zarovnala a cukrovinky vyzerali lepšie.

Vezmite si k ruke plech menších rozmerov, vyhraďte si polhodinu na prácu a recept vyskúšajte. Ľadové, vychladené cukrovinky podávajte k čerstvo uvarenej káve.

Príprava: 30 minút * Získate: cca 30 ks

  • 240 g karamelových sušienok Lotus, alebo zmes obsahujúca svetlejšie sušienky
  • 250 g tradičného masla
  • štipka soli
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 3-4 lyžice kakaa
  • 2 lyžice sirupu z agáve
  • 150 g čokolády + maslo na zriedenie

1. Pripravte si malý plech a vymažte ho maslom. Budete potrebovať veľkosť 22 x 20 cm - pozn.: upravila som si malý plech nasledovne - plech je potrebné vyložiť papierom na pečenie tak, aby na všetkých stranách prečnieval cez okraje von. Strany, ktoré sú tvorené len papierom, oprite napríklad o ľahko pokrčený alobal. Bude to stačiť, pretože sušienková hmota je pevná a nerozteká sa.

2. Do misky si nalámte sušienky. Najlepšie prstami a snažte sa o pravidelnejšie kúsky, ide to dobre, len je to trošku zdĺhavé.

3. Maslo dajte do hrnca a na miernom ohni rozpustite. Ihneď doň vmiešajte soľ, cukor a kakao a všetko dokonale rozmiešajte. Nakoniec pridajte sirup. Od práce neodchádzajte a za stáleho miešania zmes priveďte takmer k varu. Nechajte minútu veľmi mierne bublať a zmes stiahnite z platne.

4. Čokoládovú zmes nalejte na kúsky sušienok, rýchlo všetko premiešajte a snažte sa, aby sušienkové zlomky boli dobre obalené. Potom zmes vyklopte na plech a pomocou lyžice zarovnajte do vymedzeného miesta. Sušienková zmes rýchlo tuhne, resp. sušienky absorbujú vlhkosť z maslovej zmesi. Pokúste sa o čo najrovnejší povrch, ale netlačte, aby sa sušienky nerozdrvili.

5. Pripravte si vodný kúpeľ a do misky rozlámte čokoládu. Kúsky pomaly rozpustite, zrieďte kúskom masla a vlejte na vytvorený sušienkový korpus. Stierkou zarovnajte povrch do roviny a pekáčik nechajte v chladničke do druhého dňa.

6. Pomocou prečnievajúcich strán papiera na pečenie vyberte korpus na doštičku. Ostrým nožom ho rozkrájajte z širšej strany na 6 pruhov širokých 3,5 cm a každý ešte rozkrojte na 5 kúskov. Vzniknú obdĺžničky veľké zhruba 3,5 × 4 cm. Povrch posypte kakaom a vychladené cukrovinky podávajte.

Tu je vlastne všetko, čo budete potrebovať. Premyslite si kvalitu a chuť sušienok, to je dôležité. Dala som prednosť karamelovej chuti sušienok so značkou Lotus, ale sú pomerne tmavé, takže vaše cukrovinky budú menej prefarbené. Môžete ich zmiešať napríklad s kúskami svetlejších maslových sušienok, aby bol výsledok zaujímavejší. Lotusky však odporúčam, pretože sú chutné a pevné. Sušienky treba rozlámať na malé kúsky, ale odporúčam rozlámať ich prstami. Ak ich rozdrvíte valčekom alebo s chopperom, môže vzniknúť drť.

Čokoláda, ktorá príde navrch, môže byť dosť horká, aby vyvážila sladkosť sušienok. Keď na druhý deň vyberiete celý stuhnutý korpus na doštičku, rozkrájajte ho ostrým nožom najprv na pruhy a tie potom na obdĺžnikové alebo štvorcové kúsky. Ešte zostáva posypať povrch kakaom a je hotovo.

Vzniknuté cukrovinky zarovnajte do plastovej dózy a jednotlivé vrstvy preložte kúskom papiera na pečenie. Dózu uložte v chladničke. Povrch cukroviniek môžete posypať kakaom tesne pred podávaním.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *