Opora pre hyacinty

Aprílový olovrant
18.4.2021
4 tipy na kvetinové darčeky
26.4.2021

Energia a obdivuhodná sila, ktorá je na jar ukrytá v cibuľkách kvetín, ma fascinuje. Baví ma sledovať, ako sa kvety derú nad povrch zeminy. Za vôňu a rozžiarené slniečka narcisov ďakujem prírode každý rok. A každý rok podlieham vôni hyacintov, až do úporného bolehlavu. Stojí to za to.

Hyacinty nesmierne milujem. Ale zakaždým vymýšľam, ako podoprieť ich ťažké hlavy, aby sa nezlomili. Až tento rok prišiel nápad. Obyčajný, jasný - ako to, že ma nenapadol skôr?

Použila som výhonky bahniatok. Rakytové vo váze doma vyschli a prútiky sa spevnili. Hyacinty som zosadila do kvetináča a prútiky napichala okolo. V okamihu, keď ich na vrchole spojíte drôtikom alebo povrázkom, dajú sa kvety vo vymedzenom priestore vyviazať. Uvidíme, ako porastú...

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Vedľa rastlín mám rada susedstvá prírodných materiálov. Jedným z obľúbených je juta. Na celkový aranžmán si pripravte veľký servírovací tanier, ktorý má priemer nad 30 cm. Na ňom sa totiž bude všetko odohrávať. Celkom teda:

  • 3 ks cibuliek hyacintov
  • plastový kvetináč
  • hrubostenný sklenený valec
  • servírovací tanier pre celkové aranžmány
  • 1,20 m jutovej stuhy, 5 cm š. (aranžérske potreby, kvetinárstvo)
  • kúsok povrázku alebo prírodného lyka
  • niekoľko prútikov bahniatok (vŕby rakytovej), min. 45 cm dl.
  • ľubovoľné dekorácie - napr. vyrezávané motýliky a pod.

Jutovú stuhu zakrúťte do špirály (krásne drží bez akéhokoľvek upevnenia) a položte stočenú do kruhu na aranžovací tanier. Hyacinty zložte do kvetináčika, ktorého okraj omotajte jutovou stuhou. Postačí, keď ju zaistíte špendlíkom alebo kvapkou horúceho lepidla. Cibuľky nijako nezakrývam. Páči sa mi ich prírodný vzhľad. Ak by ste ich chceli skrášliť, potom odporúčam trošku kokosových vlákien vo farbe zeminy.

ZVIAZANÉ PRÚTIKY  

Kvetináč vložte do skleneného valca. Medzi cibuľky zapichnite prúty bahniatok, pokiaľ možno, až ku dnu. V dolnej časti ich musíte zbaviť chlpatých púčikov. Prútiky nechajte vyčnievať asi 15-20 cm nad úroveň listov a zviažte ich kúskom povrázku či lyka. Tento moment sa mi do širokouhlých fotografií nevošiel, ale určite si viete situáciu predstaviť :o) Viazanie môžete neskôr posunúť vyššie, ako budú kvety hyacintov rásť.

PLYŠOVÁ OPORA

Musím povedať, že bahniatka vyrastajúcim sa kvetom mimoriadne pristanú. Predpokladám, že opora bude fungovať. V oboch prípadoch vám výsledok nafotím!

Vyrástli! Plním sľub - je pondelkové ráno a mňa privítala táto nádhera. Nielenže kvety dorástli do koruny svojej opory, ale krásne sa o prútiky opreli. Zatiaľ ich nebolo treba viazať. Vonia celá kuchyňa a tak vám posielam tú radosť v prvom rannom svetle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *