Parmezánové krokety a šalát s horčicovou zálievkou

Tri sladkosti z pekárne Clatronic + video
15.3.2020
Kam s náramkami / Recyklácia
25.3.2020

Pekáreň Clatronic usporiadane napiekla tri druhy sladkostí a teraz ešte zostáva vyskúšať, ako si poradí so slaným cestom. Jar klope na dvere a v kuchyni ju väčšinou sprevádza chuť na zeleninu. Šalát so syrovými kroketami rozhodne stojí za námahu.

Domácu pekáreň som vám predstavila na sladko na videu (uvidíte TU). Všetko dopadlo dobre, testovala som dva rôzne recepty, z ktorých vznikli šišky, muffiny a guličky cake pops. Práve posledné spomínané guličky ma inšpirovali k tomu, aby som elektrickému prístroju zverila slané cesto.

Guličky sú totiž úplne dokonalé. Sú trošku väčšie, než bežné krokety zo zemiakového cesta. Tie mám veľmi rada, ale ku skladbe šalátu, ktorý na jar rada robím, som si predstavovala cesto ochutené parmezánom. Samozrejme, keď vzniká recept, nečakáte, že vyjde na prvýkrát, tým skôr, keď pracujete s prístrojom, ktorý tak dobre nepoznáte. Bála som sa, že ho otvorím a krokety nájdem spečené alebo pripálené taviacim so syrom. Dopadlo to tak, ako vidíte. Boli senzačné. Myslím, že pekáreň bude výbornou inšpiráciou do kuchyne. Idú na nej spracovať najrôznejšie druhy ciest. Vyskúšajte ju.

Parmezánové krokety a šalát s horčicovou zálievkou 2

ŠALÁT SO ZÁLIEVKOU A SYROVÝMI KROKETAMI

Príprava krokiet: 20 minút + pečenie * Získate: 54 ks krokiet

Cesto

  • 250 g polohrubej múky
  • 3 čajové lyžičky prášku do pečiva, bio
  • 30 g parmezánu, jemne strúhaného
  • 2 vajcia
  • 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
  • soľ
  • 150 g kyslej smotany, 18%
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • olej na vymastenie formy

Zálievka

  • 2 lyžičky medu
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 3 polievkové lyžice olivového oleja
  • citrón podľa chuti
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Šalát - na 1 porciu

  • na kúsky natrhaný ľadový šalát
  • hrsť poľnej alebo akejkoľvek zmesi šalátových lístkov
  • 1-2 vajcia, uvarené natvrdo
  • ½ malej červenej repy, varenej a nakrájanej na tenké plátky
  • hrsť plátkov uhorky
  • syr feta alebo domáci naložený tvarohový syr
  • petržlenová vňať na posypanie

1. Sypké suroviny na cesto premiešajte, pridajte všetko ostatné a metličkou rozšľahajte na pevnejšie cesto; nezabudnite na soľ.

2. Zapnite prístroj, formu vymastite olejom, a po krátkom zahriatí navŕšte cesto zároveň s výškou formy. Nepreplňte ju, ale ak nebude cesta akurát, guličky nebudú dokonalé (po prvej várke zistíte správnu mieru). Zavrite veko a pečte presne 7 minút.

3. Horúce guľôčky zarovnajte na tanier vedľa seba. Nedávajte ich na seba, mohli by sa postláčať, lebo cesto je veľmi nadýchané. Predchádzajúci postup zopakujte do minutia cesta. Budete piecť necelých 5 várok.

4. Medzi pečením našľahajte zálievku na šalát a do hlbokých tanierov pripravte čerstvý šalát, tenko nakrájanú červenú repu, pridajte rozpolené vajcia a kúsky syra gréckeho typu.

Servírujte s doteraz teplými kroketami a šalát podávajte so zálievkou posypaný bylinkami.

Finálne cesto je hutnejšie (tu skúšam, koľko bude potrebovať parmezánu a s prvou várkou som začala opatrne). Formu pekárne mierne vymastite olejom a pomocou lyžičky naplňte jednotlivé políčka zarovno s okrajom. Formu mám kvôli foteniu ešte studenú, preto som si mohla dovoliť položiť na prístroj lyžičku. Na rozpálenej forme to neskúšajte. Za chodu už ide všetko ako na drôtiku. Druhé cesto som pripravila akurát (pozri recept) a vzniklo celkovo 54 kúskov krokiet. To k šalátu rozhodne stačilo.

Pečenie krokiet je zábavné. Každá várka sa pečie 7 minút, ide to rýchlo. Guličky sú vo vnútri jemne porézne a veľmi nadýchané. Najskvelejšie sú samozrejme teplé. Povrch majú svetlejší, než tie zo sladkého cesta, tam zrejme zapracoval cukor. Bezchybné je, že pečivo z pekárne nie je mastné, takže ho nemusíte nechávať odsávať na papierových utierkach ako vyprážané krokety. Netvrdím, že príloha k šalátu je diétna, pretože obsahuje porciu kyslej smotany, ale šalát s červenou repou a horčicovou omáčkou doplní veľmi dobre.

Jar už je aj na našom e-shope a pripravili sme pre vás celý rad noviniek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *