Recyklácia strúhadla I / Stojan na bižutériu

Svietnik z okrasnej tekvice
10.10.2019
Korenené mäso v aspiku
17.10.2019

Toto je zábavná téma - použiť známy a praktický predmet na úplne iný účel. Napríklad ako stojan na bižutériu.

Veľa vecí okolo seba predsa nemusíme brať tak vážne. Veď všetci máme starostí nad hlavu. Myslím, že chvíľka bláznivého tvorenia pôsobí ako liek a je zdraviu prospešná. Prinajmenšom si pri ňom trošku zrehabilitujete myšlienky, pretože sa musíte sústrediť na niečo úplne odlišného.

Baví ma vracať staré veci do života a baví ma ich užívať. Tentokrát sa mi to ale úplne nepodarilo. Pôvodne som chcela zrenovovať staručké nepotrebné strúhadlo, lenže som usúdila, že sa mi bude hodiť ako rekvizita pri fotení a zase som ho schovala. Tak sa snáď na mňa nebudete hnevať, že som "zrecyklovala" strúhadlo zbrusu nové. Ak máte doma nejaký ten historický kúsok, výsledok bude samozrejme o sto percent zaujímavejší. Môžete tiež svoje staré strúhadlo vymeniť za nejakú modernejšiu verziu.

Ale aj tak dopadla patina veľmi dobre a na vzniknutý stojan zasvätený bižutériou sa vošiel celý arzenál dievčenskej parády.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Či použijete staré alebo nové strúhadlo, je potrebné zbaviť ho nečistôt a dobre odmastiť. Umyte ho v koncentrovanejšej jarovej vode a dobre osušte. Pripravte si:

  • nepotrebné strúhadlo
  • univerzálnu akrylátovú farbu v odtieni slonoviny, použila som Art e Miss, 40 g
  • kuchynskú hubku
  • misku, handričku na utretie nečistôt

Stolnú dosku ochráňte papierom alebo igelitovou fóliou a kuchynskú hubku, ktorou budete nanášať farbu, rozstrihajte na štvrtiny. Akrylátovú farbu rozmiešajte špajdľou a trošku si odlejte do misky. Zbrusu nové strúhadlo s lešteným nerezovým povrchom farbu nijako nadšene neprijíma. Čakala som to. Prvým náterom som teda povrch iba zdrsnila - lepšie povedané - zapatlala a vytvorila tak základ na ďalšiu vrstvu farby, ktorá už dokonale drží. Hubku namočte do farby a povrch krátkymi ťahmi natrite a nechajte zaschnúť. Farba, ktorú som použila, je kvalitná a zasychá za necelú hodinku.

PATINA

Ďalšiu vrstvu farby pridajte iným spôsobom. Hubku len ľahko prikladajte kolmo k povrchu a farbu naneste kúsok po kúsku na celú plochu. Na ukážke vidíte, že farba vytvára plastický povrch (trošku pripomína kladivkový náter), pretože na povrchu zostávajú mikroskopické vzduchové bublinky. Tento efekt vytvorí jednoduchú patinu, ktorú by ste ocenili, keby ste pracovali so starým kúskom riadu, napríklad smaltovaným. Potom by bolo vhodné nechať miestami vykukovať pôvodný lak v inom odtieni. Povrch nechajte zaschnúť a obaja nátery vypracujte aj zvnútra strúhadla. Veľmi pohodlné to nie je, ale hubka sa bez problémov dostane všade. Tupovanie je výhodné tiež v tom, že nanášate len malé množstvo farby, ktoré nepretečie otvormi na druhú stranu, ako je tomu pri práci so štetcom.

KOLOM DOKOLA

Prvý patinovaný nános farby bol dokonale krycí, takže som v práci nepokračovala. Ak by to u vás takto nedopadlo (napr. pri použití inej značky farieb), pridajte tupovaním ešte jednu vrstvu. Po dokonalom zaschnutí farby môžete stojan ustrojiť. Takto dopadla prehliadka všetkej parády. Stojan funkčne splnil všetky očakávania. Je stabilný, prehľadný a náušnice si na všetkých štyroch stranách môžete roztriediť podľa materiálov alebo príležitostí, ku ktorým ich nosíte. Aj na držadlo možno zapnúť náramky, alebo okolo neho omotať korálky na krk. Bižutérie sa tam vojde viac, než dosť.

…UŽ NIČ NEPOSTRÁCATE

Vešať sa dá aj na hornú hranu strúhadla, dokonca skraja aj dovnútra. Náušničky, ktoré nemajú otvorené závesy (tzv. Afroháčiky), idú prestrčiť do bočných vodorovných nožov na krájanie plátkov. Jednoducho to funguje. Ranné doladenie vášho oblečenia prebehne rýchlosťou blesku.

Celý rad krásnej bižutérie si môžete vybrať na našom e-shope.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *