Roláda s vajciami a mozzarellou

Ošatka s krasličkami
26.3.2021
Jarný veniec naležato
31.3.2021

Tento recept sa hodí vždy po veľkonočných sviatkoch. Kedy inokedy máte doma navarených toľko vajec natvrdo?

Ak máte doma mužských potomkov, ktorí vám každoročne prinesú štedrú koledu, potom si s vajcami viete rady. A že sa ich nazbiera. Ešte si pamätám tie plné košíky, s ktorými sa chalanom zle liezlo cez plot. Po sviatkoch budeme prepchatí dobrotami a tak sa k jarnej večeri hodí niečo jednoduchšieho. Toto varenie zaberie tak 20 minút a to bude po uplynulom kuchynskom maratóne tak akurát...

Pripravila som vám recept z hotového cesta na pizzu, ale môžete byť aj usilovní, a spraviť si čerstvé. Ja dnes rozhodne zostávam pri kupovanom. Rozložte na neho chutné ingrediencie, všetko zavŕšte rozkrájanými vajcami a kyslou smotanou, a ľahký obed či večera je na stole. Na pečenie som použila veko od skleneného pekáča. Je akurát tak nízke, ako je na roládu potrebné, aby sa dobre krájala. Vo veku ale môžete zapekať palacinky, francúzske zemiaky, piecť buchty a pripravovať milión dobrôt. Tento šikovný komplet sa vám v kuchyni nestratí...

ROLÁDA S VAJCAMI A MOZZARELOU

Príprava: 20 minút * Získate: 8-9 porcií

  • cesto na pizzu s olivovým olejom, Wewalka
  • 150 g sušenej šunky
  • 125 g mozzarelly
  • 3 vajcia, uvarené natvrdo
  • 2 hrste byliniek, ideálne pažítky
  • 150 g kyslej smotany, 18%, príp. crème fraîche
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 žĺtok na potretie
  • 1 lyžica sezamových semienok

1. Cesto rozviňte a ponechajte na papieri na pečenie. Na povrch poukladajte plátky sušenej šunky tak, aby sa prekrývali. Asi 2 cm okraje cesta zostanú voľné.

2. Mozzarellu nakrájajte na tenké prúžky a voľne ju rozmiestnite na šunku. Vajcia ošúpte, nakrájajte na plátky a vložte medzi oblohu. Mierne ich okoreňte. Rúru zapnite na 175 °C.

3. Kyslú smotanu rozmiešajte s nasekanou pažítkou, pridajte trochu soli a korenia. Lyžičkou smotanu naneste do voľných miest medzi plnku. Nebojte sa, že ju pri balení rolády vytlačíte. Roládu potom pomocou papiera na pečenie zrolujte od dlhšej strany cesta.

4. Pekáčik = sklenené veko vymastite maslom a roládu presuňte dovnútra. Povrch cesta potrite prešľahaným žĺtkom a poprepichujte vidličkou. Nakoniec pridajte sezamové semienka. Roládu vložte do vyhriatej rúry a pečte 45-50 minút. Je potrebné, aby roláda bola prepečená, takže ak vám rúra viac sála, ochráňte povrch rolády kúskom papiera na pečenie.

Pozn.: Roláda je o kúsok dlhšia, než veko pekáčika. Zvyšok teda uložte vedľa.

Cesto na pizzu obsahuje droždie, takže ho nechajte po rozbalení chvíľku nadýchnuť, aby bolo kypré. Náplne môžete dať, čo sa zmestí. Iba sa snažte ingrediencie zarovnať do roviny, aby sa roláda dobre balila. Bylinkami nešetrím a mozzarelly môže byť tiež o trochu viac. Príprava je rýchla, v podstate jedinú prácu vyžaduje lúpanie vajec...

...ochutenú kyslú smotanu dajte všade, kde je miesto. Pri rolovaní sa chová spôsobne, nikam neuteká a pri pečení z rolády nevyteká. Poslúži tu k nádhernému prepojeniu všetkých chutí. Roláda je nakoniec výrazná a dobrá je čerstvo prepečená, tak i studená.

Ešte poznámka k sezamovému semienku:

  • dávam ho, kam to ide. Sezamové semienko vo veľkom množstve nejeme, ale o to je dôležitejšie zaradiť ho do jedálnička pravidelne. Látky v ňom obsiahnuté blahodarne ovplyvňujú funkciu obličiek, pečene i pľúc. Znižujú vysoký krvný tlak a vďaka veľkému množstvu vápnika pomáhajú pri liečbe osteoporózy.
  • vo väčšej koncentrácii nájdete sezam v paste Tahini a v arabských krajinách sa z neho vyrába chalva ochutená medom a orechmi.
  • sezamové semienka patria medzi prvé semená, z ktorých sa začal lisovať olej. Sezamový olej využívali už Asýrčania 600 rokov pr. n. l. Dnes sa hojne používa v ázijskej kuchyni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *