Rýchlokrabičky + šablóna

Pruhovaná čokoláda
24.10.2020
Super rýchle balenie darčekov
28.10.2020

Medzi darčekmi sa často vyskytujú takzvane nezabalitelné. S nepravidelnými tvarmi, výstupkami, všelijako vyčnievajúce a dokonca krehké a rozbitné. Čo s nimi? Len tak do papiera ich nezabalíte.

V podstate balím darčeky veľmi rada, ale s týmito podivnosťami si každý rok neviem rady. A zase ich má Ježiško nachystané... Nezostáva, než nakúpiť krabičky, alebo si nejaké vyrobiť, ale tie klasické sú veľmi náročné na čas.

Tvary krabičiek, na ktoré sa nakoniec pozeráte, dobre poznáte, pretože si podobné nosíme z obchodov. Nezriedka sa do nich balí bižutéria alebo drobnosti v parfumériách. Prídu mi extrémne ľahké na výrobu, pritom sú pevné a praktické. Lenže by som potrebovala väčšie veľkosti, a predovšetkým nepoznám ten fígeľ, ako do seba zakliesniť kruhové časti tak, aby sa plochý kartón poslušne nafúkol a prehltol nejaký predmet.

Tak som to proste skúsila. Nemala som šablónu, ani krabičku, ktorú by som pomerala. Narysovala som si dva rovnaké obdĺžniky, vzala kuchynský tanierik a nad kratšími stranami ho obkreslila smerom von a dovnútra. A ono to funguje! Úplne presne a bez problémov. Takto si vyrobíte krabičky v akejkoľvek požadovanej veľkosti ako na bežiacom páse. K výrobe krabičky potrebujete len jediný lepený spoj.

AKÝ MATERIÁL POTREBUJETE NA KRABIČKY

Postačí jednostranne potlačený kartón, hrubší ako bežná štvrtka. To preto, že musíte povrch kartónu prerezať a stále tam musí fungovať ešte jedna vrstva. Naohýbať papier do oblúčika by inak nešlo. Ideálna by bola perforácia. Ak si kúpite obojstranne potlačené kartóny, bude výsledok ešte krajší. Celkom si pripravte:

  • potlačené kartóny veľkosti A4, s vianočným dekórom
  • lepidlo na papier
  • pravítko, najlepšie kovové, aby sa pozdĺž dalo rezať
  • obyčajnú ceruzku a gumu
  • rezák a nožnice
  • malá podšálka
  • rezaciu podložku
  • darčekové stuhy a farebné povrázky


Stolovú dosku ochráňte podložkou na rezanie (z papiernictva, alebo napr. kúskom sololitu), pretože budete používať rezací nôž. Ak chcete, narysujte si šablónu, podľa ktorej budete krabičky vyrábať. Môžete ale kresliť priamo, na rub kartónov, a krabičky si konštruovať v najrôznejších tvaroch. Ľahko ich odvodíte od tej prvej, pridaním alebo uberaním niekoľkých centimetrov.

ŠABLÓNA

Vôbec nezáleží na rozmeroch, ktoré uvádzam. Dosaďte si za ne také, ktoré sami potrebujete. Konštrukciu ale vysvetlím podľa obrázku:

  • obyčajnou ceruzkou si narysujte 2 obdĺžniky vedľa seba, v tomto prípade vo veľkosti 9 × 14 cm
  • vezmite malú podšálku a nad i pod narysovanou šírkou obdĺžnikov vytvorte oblúčiky; tam, kde smerujú dovnútra, sa krabička bude ohýbať
  • vyznačte si ďalšie ohýbanie hrán, pozri prerušovanú čiaru
  • k pravej strane šablóny pridajte v odstupe 1 cm presah na zlepenie krabičky, hornú a spodnú hranu zošikmite
  • pomocné čiary ceruzkou vygumujte


Takto vyzerá postup, ale šablónu skutočne nebudete potrebovať. Ďalšie krabičky som si zakreslovala priamo na kartón. Je totiž dôležité prestrihy viesť z lícovej strany, krabička sa tak lepšie ohýba. Rezala som všade, kde je prerušovaná čiara. Samozrejme hrozí, že kartón prerežete skrz. Aj mne sa to stalo, ale prerezaním som pokazila len prvú krabičku, potom už som získala cit.

NA OBLÚČIKU ZÁLEŽÍ

Pri konštrukcii plášťa krabičky si vezmite k ruke rôzne tanieriky. Keď vytvoríte oblúk plytšie, krabička bude nižšia. Viac vyklenutý oblúk je pre tvar krabičky lepší, ale kartón musíte dobre narezať, aby sa viečko vytvarovalo doguľata. Je lepšie prerezanie viesť z líca. Vidíte, že pod dekórom presvitá obyčajný papier z rubovej strany. Tak je to správne. Viečka sa oprú do protiľahlej strany plášťa a tým sa krabička nafúkne. Do hrany spodného viečka vyrežte vždy veľké véčko, aby sa do neho dal vložiť prst. Krabička je totiž krásne pevne uzavretá a takto sa do nej lepšie dostanete. Keď máte narysované, vykrojte celý tvar, krabičku uprostred preložte a krajný presah vlepte dovnútra plášťa. Počkajte, až spoj dokonale drží, potom zlomte pologuľaté viečka smerom dovnútra - vždy najprv to so zárezom a potom vrchné. Krabička je hotová.

EŠTE TROCHU NAZDOBIŤ

Škatuľky previažte stužkami, ozdobnými povrázkami, skrátka ako sa vám to páči. Pridajte menovky, malé dekorácie. Vytvoríte si tak perfektné krabičky na drobnosti, ktoré budú dokonale utajené. Môžu byť akokoľvek strapaté, technické i mäkučké, ale krabičky ich prehltnú akoby nič, pretože ich prispôsobíte každému tvaru.

Na našom e-shope nájdete ešte veľa ďalšej inšpirácie a široký výber atraktívnych produktov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *