Servítková technika alebo upratovanie šatníka na zimu

Korenené mäso v aspiku
17.10.2019
Domáce pot-pourri
24.10.2019

Tušíte správne. Nebudem rozprávať o príjemnom stolovaní, ale o servítkovej technike - podľa francúzskeho označenia découpage (veľmi voľne by som povedala - výstrižkovanie), ktoré sa týka dekorovania rôznych plôch pomocou obrázkov vystrihnutých z obyčajných kuchynských utierok. Na ukážku, pre tých ktorí si ju vyskúšajú prvýkrát, som nachystala vešiak zo šatníka. Zaplniť malé plochy bude jednoduché.

Táto technika sa v našich vodách naplno rozvinula už pred pätnástimi rokmi. Za tú dobu výrobcovia predviedli celú plejádu lepidiel, lakov, farieb, prímesi glitrov a iných šialeností aj skvelé štruktúrovacie a modelovacie pasty, pomocou ktorých možno vytvoriť pod jemným obrúskom reliéfny povrch. Pracuje sa s hornou, potlačenou vrstvou obrúsku a tá je ľahučká a takmer transparentná. Činnosť je to milá a upokojujúca, a stopercentne sa vám podarí, čo si vás okamžite získa.

No a pretože sa blíži nová sezóna, môžete krásne tvoriť a následne gruntovať šatník. Leto musí do krabícúložných boxov a vákuových vriec a to sa netýka len letného oblečenia. Avšak mrknite pri tejto revízii, či nepotrebujete doplniť a vylepšiť garderóbu na zimu.

ČO JE TREBA NA ZÁKLADNÝ NÁTER

Šatníkový vešiak je skvelý objekt. Pôvodne som mala predstavu, že ho nalakujeme do tmavých farieb a použijem obrúsok s nejakým výrazným ornamentom. Nezohnala som taký, čo by sa mi páčil. Tak som zostala pri tradičných kvietkoch. Keď si budete vyberať obrúsok, potom je potrebné, aby jednotlivé motívy boli ohraničené a voľne rozprestreté najlepšie na bielej ploche. Ak teda budete robiť základný náter biely, aby s ním dekór splynul. Pripravte si:

  • drevený vešiak
  • jemný brúsny papier
  • bielu akrylovú farbu a plochý štetec
  • papierový obrúsok (kúpite aj jednotlivo vo výtvarných potrebách)
  • malé, najlepšie guľaté nožnice
  • lepidlo s lakom (2 v 1) na servítkovú techniku
  • asi 1 cm široký mäkký plochý štetec

Starší vešiak zbavte nečistôt a celý povrch (aj krásneho nového ramienka) ošmirgľujte, aby ste strhli lak alebo jeho zvyšky. Vytvorte základný náter bielou farbou, nechajte ho dokonale uschnúť a povrch znova jemne ošmirgľujte. Potom vešiak znovu nalakujte ešte 1-2 ×, podľa potreby. Keď je dokonale biely, pripravte si obrúsok a rozmyslite si, ako rozmiestnite jednotlivé motívy

IBA HORNÁ VRSTVA

Väčšina obrúskov sa skladá z potlačenej vrstvy jemného papiera a pod ňou sú ešte 2 vrstvy bieleho papiera. Vybraný motív vystrihnite a obe spodné vrstvy zlúpnite. Drevo budete dekorovať iba tou hornou vrstvou s obrázkom. Ak chcete vystrihnúť nejaké jemné línie, ako je napr. stonka pri liste, potom vystrihnite aj kúsok okolia. Pretože je podklad biely, úplne s ramienkom splynie. Preto je dôležité lakovať rovnakou farbou.

ZDOBTE OD VRCHOLU NA OBE STRANY

Začnite uprostred vešiaka, budete mať lepšiu predstavu o rozložení dekóru. Na drevo si položte vystrihnutý obrázok, zase ho zložte a na toto miesto naneste trochu lepidla. Kvet jemne vtlačte do lepidla, ktoré ho okamžite prevlhčí. Potom znova namočte štetec a jemnými pohybmi pritlačte okraje obrázka na povrch vešiaka. Nebojte sa obrázok lepidlom pretrieť. Obrúsok najprv trošku zmatnie, ale po chvíli obrázok opäť spriesvitnie a stane sa dokonalou súčasťou podkladu. Vešiak dekorujte tak, že obrázok prečnievajúci z prednej plochy, pritlačíte na obe hrany.

MOTÍV NECHAJTE ZAHNÚTÝ ZA ROHOM

Tu to krásne vidíte, ako list aj kvet muškátu prebehol na bočné hrany. Motív nechajte jednoducho zahnutý za rohom. Rovnako budete postupovať aj z opačnej strany vešiaka a dekór sa tak doplní do zaujímavého celku. Práve tak postupujte doľava a doprava, až do špičiek vešiaka. Súčasťou kvalitného lepidla na découpage je aj lak, ktorý vytvorí ochrannú vrstvu proti oderu aj proti vlhkosti. Takto ošetrené výrobky môžete bez obáv utrieť vlhkou handričkou. Lepidlo zn. Art e Mis, ktoré som použila, je určené na drevo, papier, sklo, keramiku i porcelán. Môžete si odekorovať, čo vás napadne.

Na upratovanie šatníkov sa vám budú hodiť nasledujúce produkty z nášho e-shopu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *