Srdce z brečtanu / jesenné variácie

Kľúč k jednofarebným napínacím poťahom: II
30.9.2020
Vrecká na príbory
9.10.2020

Jeseň vkročila do ulíc a pomaly sa vkráda do našich myslí. Aspoň u mňa to tak funguje. Zrazu vnímam pozitívne tlmenejšie farby - a nevadí mi to, začínam plánovať, čo doma pred zimou vylepšiť - aby bolo útulne, a (nie veľmi nadšene) myslím na poriadne upratovanie. Aby to tak nebolelo, začínam vždy od kvetín.

Niektoré presadíme, tie veľké rozdelím a venujem kamarátkam, a ďalšie prenesiem zo záhrady do tepla. V tejto chvíli zrejme robíte to isté. Pretože sa mi cez leto pekne rozrástol brečtan, dala som zakoreniť pár mladých výhonkov, ktoré namotávam na drôtenú konštrukciu v tvare srdca. Než srdiečková opora pekne obrastie, bude to trvať. Tak som sa rozhodla srdce skrášliť, aby som sa v zime nepozerala len na samotný drôt.

Napadlo mi previazať srdce svetlým povrázkom a do vzniknutej siete zapliesť vetvičky môjho obľúbeného vresu. Dopadlo to veľmi pekne. Dúfam, že vres na výplete preschne a zostane pekný po celú zimu. Keď bude treba brečtan na jar zapliesť do konštrukcie, špagátiky jednoducho vystrihám a odstránim. Taktiež kvetináč si zaslúži pekný obal; páčil by sa mi napríklad keramický hrnček s levanduľou.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA DRÔTENÚ OPORU

Predovšetkým je to hrubší, ale ľahko ohybný drôt (kupujem ho v záhradníckych potrebách). Je potiahnutý umelou hmotou, ale možno dáte prednosť čiernej farbe miesto zelenej. Na výplet si pripravte:

  • svetlý (alebo ak chcete farebný) povrázok
  • kúsok prírodného povrázku na upevnenie dekorácie
  • dreveného vtáčika (nemusí byť)
  • nastrihaný vres
  • záhradnícke nožnice
  • biele kamienky na skrášlenie zeminy

Mladé výhonky zakoreneného brečtanu vsaďte do kvetináča. Z hrubšieho drôtu vytvarujte srdce približne 18 cm široké a 15 cm vysoké. Jeden koniec drôtu ponechajte dlhší na zapichnutie do zeminy. Drôtené srdcia zapichnite do stredu rastliniek a jemne si ich zaťažte, aby sa vám neplietli pod prsty.

ŠPAGÁTOVÝ VÝPLET

Povrázok, ktorý sa mi páčil, patrí do kuchyne. Je to klasický potravinový špagát, ktorý zakúpite v každej drogérii. Môžete použiť aj farebnú bavlnenú priadzu, ktorá vám ostala z pletenia. S výpletom začnite dole, na začiatku konštrukcie. Povrázok dosť odmotajte a odstrihnite (nedokážem vám povedať, aký bol dlhý, ale myslím, že tak 2,5 m). Pevne ho priviažte a ďalej ho už len mierne napínajte do protiľahlých strán. Okolo drôtu ho vždy 2 x obtočte a prekrížte, inak sa vám po oblej konštrukcii zošmykne. Keď sa vám bude výplet páčiť, prácu ukončite.

ČERSTVÝ VRES

S tým sa vám bude pracovať najlepšie. Usušený by vám pri prepletaní opadol. Prepletala som pomerne krátke vetvičky. Stačí ich vždy zachytiť len na dvoch miestach. Na mnohých miestach sa konštrukcia kríži, takže vres sa pekne upevní. Takto vyzerá výplet pri práci z jednej strany - kvetina bude stáť na okne, takže bude vystavená jednostrannému pohľadu. Pokiaľ chcete mať srdce obojstranné, zapletajte vetvičky vresu aj z druhej strany.

ROMANTICKÝ DEKÓR

Ak chcete, zaveste do stredu srdca nejakú ozdobu. Vtáčika som priviazala za očko obyčajným hrubým povrázkom. Zeminu môžete nechať len tak, ale tiež ju nejako zakryť. Biele kamienky vyzerajú efektne, ale po čase sa zašpinia a je potrebné ich vymeniť. Praktickejšie je použiť ílový keramzit.

K brečtanu chovám náklonnosť aj preto, že je jednou z najvýkonnejších práčok vzduchu. Látky, ktoré sa uvoľňujú z nového nábytku, kobercov, či z kancelárskej elektroniky, dokážu výborne likvidovať mnohé rastliny. Brečtan si poradí s tými najhoršími, ku ktorým patrí formaldehyd a benzén. Pestujte ho v blízkosti počítača, v detských izbách aj v miestnostiach s novým zariadením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *