Srdiečkové šišky

Poznáte päť pravidiel pre spokojné zaspávanie?
6.2.2021
8 stálic na likvidáciu prechladnutia
15.2.2021

Cez fašiangy nemožno zabudnúť na šišky, ale tento rok som ich skúsila urobiť inak.

Obdobie od Troch kráľov po Popolcovú stredu (tento rok bude 17. februára, dátum je závislý na štarte Veľkej noci) sa označuje ako fašiangové. Je to čas medzi dvoma pôstmi a končil väčšinou zabíjačkou a ľudovými veselicami. Ako pripomienku týchto tradičných osláv robievam pravidelne šišky. Je to obdobie predjarí, často odmäk a pochmúrnych dní, takže chuť zavŕtať sa za pecou, a dať si niečo dobré, naozaj nechýba.

Pre mňa je vyprážanie šišiek impulzom, že potom je s dobrotami koniec, a ako každoročne (márne) si sľúbim diétu a chudnutie. Než sa tak stane, je tu onedlho ešte sviatok sv. Valentína. Ak má váš milý rád šišky, neváhajte a trénujte. Napadlo ma totiž vytvoriť šišky, ale v tvare sŕdc.

Cesta som urobila len polovičnú dávku a sŕdc bolo 18 kusov. To však závisí na veľkosti formičiek.

SRDIEČKOVÉ ŠIŠKY

Príprava: 30 minút * Z polovičnej dávky usmažíte: asi 18 šišiek

  • 1/2 l mlieka
  • 60 g droždia
  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 6 - 8 žĺtkov
  • 1 kg polohrubej múky
  • 5 lyžíc rumu
  • citrónová kôra
  • lyžička soli
  • repkový olej na vyprážanie

špeciálna formička

Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu. Miesilo sa ručne, tak odovzdávam tak, ako sa recept traduje u nás (aj keď samozrejme preháňam robota). Smažilo sa na prepustenom masle, môžete použiť repkový olej, ale nenechajte ho celkom rozpáliť.

V časti vlažného mlieka rozmiešajte droždie s trochou cukru a múky. Kvások nechajte vzísť, asi 10 min. Maslo vymiešajte s cukrom do peny, pridajte žĺtky. Potom pridajte múku, rum, kvások, citrónovú kôru a zvyšok mlieka so soľou. Vypracujte vláčne cesto a nechajte kysnúť zaprášené múkou asi 1 hod pod utierkou.

Na kysnuté cestá nie som žiadny odborník, ale keď sa má fotiť, tak sa našťastie zakaždým predvedú. Tu je cesto ešte pred akciou, ale uvidíte ďalej. K práci si kúpte silikónovú dosku (mám ich niekoľko veľkostí a nedám na ne dopustiť) a formičky v tvare sŕdc. Moje veľké srdce má šírku 11 cm a potom som skúšala rôzne veľkosti dovnútra. Pomerovo sa mi páčilo srdce široké 4 cm.

Cesto po kysnutie poriadne zväčšilo svoj objem, takže beriem do ruky drevený valček a idem na to.

Z cesta vykrojte najprv veľký tvar, potom odstráňte vnútorné srdiečko. Než šišky osmažíme, nechajte ich ešte chvíľu kysnúť na doske. Vidíte, ako sa počas chvíľky tie vpravo nafukujú a zaguľacujú.

O zvyšok sa postará olej pri smažení. Šišky sa ešte pekne vytvarujú doguľata. Sú to celkom obri. Prebytočného tuku ich zbaví vrstva papierových obrúskov. Správne vykysnuté cesto pláva na hladine a od toho vznikne ten pekný prúžok v páse.

Premýšľala som o všelijakých cukrových polevách a zdobenie. Ale šišky budú zbytočne sladké. Aj čokoládu dám radšej na iný druh pečiva. Najlepšie sú totiž ešte teplé a len mierne pocukrované. Zostane po nich takto vyzdobený tanier.

Ak chcete, podávajte šišky so štipľavejším lekvárom, zvolila som ríbezľový.

1 Comment

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *