Sviatočná paštéta s tymianom

Adventný veniec z etažéru / vianočné trendy
25.11.2019
Za oknami je Mikuláš!
2.12.2019

...Alebo tanier plný darčekov

Vianočné darčeky určené pre mužov nám dávajú niekedy zabrať. Beda, ak partner nemá žiadne hobby, potom je o nápady núdza. V tú chvíľu sa skrývam za jedinú možnosť - vyrobiť niečo dobré pod zub.

Darčeky pre môjho muža sa chystajú skvele. Má veľa záujmov, rád číta, rád je. Keď vymýšľame spoločné darčeky pre rodinu i kamarátov, naučil ma jednu peknú vec. Vymyslieť pár drobností na jednu tému, dať ich na hromadu a vytvoriť im spoločnú ambaláž. Môžete to skúsiť, funguje to.

Vezmite napríklad veľký keramický servírovací tanier (ten, ktorý som použila má priemer 32 cm - viď posledný obrázok) a zneste naň pripravené drobnosti. Nakoniec všetko zabaľte do celofánu a pridajte gratuláciu. Vzniknuté pyramídky vám nepredvedieme, pretože cez celofán neboli vidieť, čo je vnútri. Zato vám odhalím lahôdkovú vianočnú paštétu, ktorú robím s obľubou.


VIANOČNÁ PAŠTÉTA S TYMIANOM

Príprava: 30 minút + dokončenie a zdobenie druhý deň

Na panvicu

  • 20 g masla
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 cibuľu šalotku, nasekanú na drobno
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 1 lyžicu čerstvých tymianových lístkov
  • 500 g morčacích pečienok
  • 50 ml bourbonu

Do mixéra

  • 120 g zmäknutého masla
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

Na dozdobenie

  • vetvičky tymianu
  • ružové korenie

1. Maslo s olejom rozpustite vo veľkej panvici, pridajte cibuľu a opekajte 2 minúty.

2. Pridajte nakrájaný cesnak, bylinky a na drobno nakrájanú, očistenú pečienku. Restujte ďalších 5 minút.

3. Prilejte bourbon a nechajte všetku tekutinu odpariť.

4. Pečeňovú zmes dajte trochu vychladnúť a potom ju rozmixujte s maslom a smotanou. Vznikne hladký krém, ku ktorému pridajte štipku soli a čerstvo mleté ​​čierne korenie.

5. Zmesou naplňte porcelánové misky vymastené maslom. Povrch uhlaďte lyžičkou a paštétu dajte do druhého dňa do chladničky.

6. Roztopte maslo a po lyžičkách ho nalejte na paštéty, aby vznikla tenká vrstva. Keď začne povrch mierne tuhnúť, paštétu dozdobte podľa fantázie vetvičkami tymianu a ružovým korením.

Ak chcete, do rozmixovanej paštéty môžete pre zmenu zamiešať vlašské orechy, rozkrájané na kúsky. Vôbec to nie je zlé.

Maslo tuhne na vychladenom základe pomerne rýchlo, takže môžete zároveň zdobiť. Pri práci si pomáham špajdľami; paštétu, ktorú chystám len pre seba, zasypem tymianovými lístkami a množstvom ružového korenia. To je na paštéte najdôležitejšie. Jeho sladkastá chuť je v susedstve mäsovej zmesi absolútnou slasťou.

Ešte zostáva zniesť všetky darčeky na veľký tanier a doprostred umiestniť paštétu v dóze s viečkom. Pridajte gratuláciu a pripravenou mašľou dozdobte celofánový obal. Pokiaľ na obrázku niečo uniklo vášmu zraku, potom prezradím, že vedľa paštéty je nerezová ploskačka s dobrým obsahom, malý drevený svietnik a pod alkoholom krabička s hubárskym nožom. Skrátka prvá pomoc na chalupu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *