Tymianový sirup do letných koktailov

Prestieradlá dotvárajú atmosféru
23.8.2019
Svietnik s morským akváriom
29.8.2019

Letné limonády pripravené z bylinkových sirupov patria k tým najchutnejším nápojom. Je fajn, že sme si zvykli požadovať kvalitu, namiesto celej rady chemicky ošetrených sýtených limonád.

Reagovať na požiadavky zákazníkov si už navyklo veľa kaviarní a reštaurácií a je to veľmi príjemné. Ešte lepšie je namiešať si osviežujúce drinky doma, a piť ich, kedy sa vám zachce. Väčšina nápojov dochutených bylinkami, je hotová v okamihu. Obvykle postačí ľadová minerálka, citrón a pár roztlačených lístkov mäty, medovky a pod. Tiež si však môžete vyrobiť potrebný domáci tymianový sirup, ktorý uložíte do chladničky a použijete k namiešaniu luxusnej limonády s citrónom, prípadne s trochou alkoholu.


TYMIANOVÝ SIRUP

Príprava:  30 minút + doba varu * Získate: 2 necelé štvrťlitrové fľaštičky

·      500 ml vody

·      300 g prírodného cukru

·      plná hrsť opláchnutého tymianu

·      šťava z 1 a 1/2-2 šťavnatých citrónov

1. Vodu nalejte do kastrólika a dobre v nej rozmiešajte cukor. Pridajte tymian a zmes priveďte do varu. Varte tak dlho, až zredukujete asi jednu tretinu vody.

2. Sirup stiahnite z plameňa, nechajte mierne vychladnúť a primiešajte šťavu z citrónov. Preceďte ho cez jemné sitko alebo cez plátno a nalejte do čistých fliaš. Sirup nechajte vychladnúť a uchovávajte ho v chladničke.

Čerstvá limonáda

Do karafy dajte kocky ľadu, niekoľko koliesok citróna a pár vetvičiek čerstvého tymianu. Prilejte sirup a minerálku. Množstvo sirupu dajte podľa svojej chuti, môže byť máličko sladšia, pretože čerstvý citrón chute vyrovná.

Tymianový koktail

Do pohárov dajte kocky ľadu asi do 1/3 výšky, zalejte ich čerstvo vytlačenou citrónovou šťavou, tymianovým sirupom a dolejte vodkou. Pridajte 2 vetvičky tymianu.

Dobrá rada Do sirupu - a následne aj do limonády patrí veľa citrónovej šťavy. Aby ste z citrónov dostali maximum, než ich rozkrojíte, zakaždým ich chvíľu váľajte dlaňou po podložke. Ako na citrón tlačíte, okamžite zmäkne a následne zo seba vydá šťavu do poslednej kvapky.

Hotový sirup má jemnú farbu, vonia po citróne a bylinkách. Záleží len na vás, koľko si ho namiešate do limonády, či máte radšej sladké chute alebo jemnejšie. Ak pridáte občas ešte kvapku vodky, vôbec to nie je zlé. Pozor na stabilitu, nápoj sa pije veľmi ľahko: o) Vľavo - hotový sirup, vpravo - karafa s alkoholickým koktailom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *