Vianočný medový perník z hrnca

Vločka z papierových pásikov
24.11.2020
Ako skladovať oriešky alebo antistresový darček zo špajze
3.12.2020

Ak patríte k milovníkom perníka, potom iste nemáte na jeho prípravu len jeden recept. Mám to taktiež tak, a keď vezmem do ruky hrniec a varešku, je jasné, že sa bude piecť ten najvianočnejší.

Teda, aby som bola úprimná, čoraz častejšie si beriem na pomoc mixér do ruky, pretože hutné cesta horšie zvládam, ale inak systém pre medový perník dodržiavam. Túto extra zimnú pochúťku pripravíte skutočne v jedinom hrnci - na chalupe by som siahla po hlinenom, za prispenia pevného miešacieho nástroja, napríklad krásnej vianočnej varešky (na e-shope máme so snehovými vločkami, mrknite). Pýtate sa, prečo v hrnci? To preto, že základ tvorí porcia medu a masla, ktorú treba nahriať, opatrne rozpustiť a roztaviť s cukrom. No, a potom už tam len pridáte zvyšok perníkových prísad.

Perník je napchatý vlašskými orechmi, mandľami a hrozienkami, ktoré v ňom krásne chrumkajú. Ako som už spomenula, nejedná sa však o nadýchané rezy, ale o hutné a pevné cesto, ktoré je snáď ešte lepšie na druhý deň, keď sa všetky ingrediencie rozležia. Keby ste pár kúskov niekde pozabudli, myslím, že po čase pôjde perník aj strúhať.

Tento rok teda došlo na perník už v novembri, aby som mohla prestrieť na vianočnom obruse so strojovo vyšívanou bordúrou. Veľmi pekne to ladilo dohromady. Ak premýšľate o tom, že svoj stôl na sviatky oblečiete do nového, pozrite sa na našu ponuku. Určite vás niečím inšpirujeme.

Príprava: 35 minút * Získate: plech o rozmere 25 x 32 cm

  • 250 ml medu
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 100 ml smotany 33%
  • 5 vajec M
  • štipka soli
  • 100 g hrozienok, naložených do rumu
  • 1 plná lyžica kakaa
  • štipka mletej škorice
  • štipka kardamónu - nemusí byť
  • 3 lyžičky perníkového korenia
  • 450 g hladkej špaldovej múky
  • prášok do pečiva, BIO
  • 100 g mandlí, nasekaných nahrubo
  • 100 g vlašských orechov, nasekaných nahrubo
  • javorový sirup - nemusí byť

1. Do veľkého hrnca dajte rozpustiť maslo, plameň stiahnite na minimum, pridajte cukor a med a všetko dokonale rozmiešajte. Miešajte stierkou, krásne spoznáte, že krupice cukru sa rozpustili a zmes je hladká. Odstavte z plameňa.

2. Prilejte smotanu, zmes premiešajte, aby sa trochu ochladila, a metličkou vyšľahajte 5 vajec. Osoľte ich a vlejte do chladnúceho základu, ihneď premiešajte. Rúru vyhrejte na 175 °C.

3. Pridajte hrozienka aj s rumom, kakao a všetky koreniny, premiešajte.

4. K naváženej múke pridajte prášok do pečiva a po častiach ju preosejte do základu cesta. Striedavo pridávajte mandle a nasekané orechy. Každú časť dokonale zapracujte. POZN.: V tejto chvíli cesto poriadne zhustne, takže ak si chcete pomôcť ručným mixérom, potom najprv zašľahajte múku a nakoniec ručne vmiešajte orechy, aby ste ich nerozdrvili.

5. Cesto vlejte na plech vybavený papierom na pečenie. Zarovnajte ho do roviny a dajte piecť na stred rúry asi na 20-25 minút. Perník krásne vyskočí, ale nevysušte ho. Z rúry ide von v okamihu, keď pri skúške vyjde špajdľa suchá, ale cesto je stále mäkké. Perník vždy tzv. dôjde.

Perník vážne vymiešate v jednom hrnci. Najprv ho dajte na sporák a rozpustite maslo na miernom plameni. Pridajte cukor a med (nebojte sa, perník nepresladíte) a všetko dokonale premiešajte. Na stenách hrnca nesmú zostať kryštáliky trstinového cukru...

...zmes odstavte z plameňa, je vidieť, že zhnedla a je jej celkom dosť. Teraz pridajte kakao a všetky koreniny. Ak si chcete precvičiť svaly, nasypte do hrnca mandle a orechy, a začnite zapracovávať múku. Zvládnuť cesto je celkom fuška, mužskí pomocníci v kuchyni sú vítaní. Ak vám nezostane než sa uchýliť k ručnému mixéru, potom múku zašľahávate behom okamihu, ale orechy ponechajte až nakoniec, aby zostali nerozdrvené...

...hrniec je plný, teraz už rýchlo s cestom na plech. Ak nemáte potrebnú veľkosť plechu, skráťte si priestor pomocou alobalu.

Hoci je cesto hutné, perník z plechu krásne vyskočí. Nakrájajte ho na rezy alebo na kocky a podávajte najlepšie s horúcim voňavým čajom.

Kto má sladké rád, môže si kocky poliať javorovým sirupom a dokonale sa dolepiť, pretože kocky budú krásne lepkavé. Asi nemusím dodávať, že vianočný perník sa jej rukami :o) Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *