Vločka z papierových pásikov

Advent v skle
18.11.2020
Vianočný medový perník z hrnca
28.11.2020

Baví ma, keď vznikne dobrý nápad a funguje vďaka úplne jednoduchým nástrojom. Ako v tomto prípade. Vločka je vytvorená z papierových prúžkov, ktoré sú nastrihané do nerovnakej dĺžky a po skupinkách zlepené k sebe.

Tento materiál sa predáva v rôznych kvalitách aj farbách, takže sa nemusíte trápiť s rezaním kartónu. Pokiaľ ho nepoznáte, potom prezradím, že sa jedná o pásiky, ktoré sú pripravené na tvorenie z papiera, kedy sa k sebe spájajú lepidlom malé špirálky, ováliky, krúžky, až vznikne jemná plocha pripomínajúca filigránsku prácu. Tejto zaujímavej technike sa hovorí quilling. Pásky kúpite vo výtvarných potrebách a predávajú sa v rôznofarebných setoch, kde je až 120 ks. Spolu s farebnými kartónmi to môže byť super tip na darček pod stromček pre vaše deti.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Tu bude naozaj veľmi stručný zoznam. Na jednu vločku si pripravte:

  • 30 papierových pások, širokých 1 cm
  • kancelárske lepidlo na papier
  • nožnice
  • štipce na bielizeň
  • šnúrku na zavesenie

Vločka sa skladá zo 6 lúčov. Pre každý si nastrihajte 5 kúskov prúžkov s rôznymi dĺžkami. Prostredný prúžok je dlhý 10 cm, z každej strany budú dva prúžky dlhé 9 cm a posledné dva krajné budú 8 cm dlhé. Každý prúžok prehnite, bez toho aby ste ho uprostred preložili, a voľné konce zlepte k sebe lepidlom. Okraje natrite zakaždým do hĺbky 1 cm. Spoj si môžete zaistiť štipcom. Vznikne 5 slzičiek, ktoré po zaschnutí zlepte do jedného lúča. Zachovajte rovnaké poradie - teda prostredná slzička bude najdlhšia a ku kraju sa bude zmenšovať.

Na ceruzku si natočte prúžok, až vytvorí asi 3 mm hrubý kruh a zlepte ho. Potom už len natrite rovné kraje každého lúča a s pravidelnými rozostupmi ich prilepte ku krúžku. Spoj vždy na chvíľu pritlačte a pokračujte, až predchádzajúci dobre drží. Vločku nechajte schnúť ľahko zaťaženú. Nakoniec do jednej slzičky prevlečte stužku alebo šnúrku na zavesenie. Môžete ju dozdobiť korálikom.

Vločky môžu byť rôznofarebné, možno ich dozdobiť gélovým lepidlom s trblietkami a samozrejme môžu byť rôzne veľké. Záleží len na dĺžke nastrihaných prúžkov. Moja vločka má priemer 11 cm. Vločky využite na dekorovanie darčekov, zaveste si ich do okien, alebo si vytvorte s deťmi krehké vianočné ozdoby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *