Zajačikovia z obrúskov + video

Domáci vaječný koňak pre kamarátov
14.3.2021
Plnené veľkonočné muffiny
19.3.2021

Na sviatočnom stole sa môže zísť toľko dobrôt, koľko si prajete a zvládnete pripraviť. Ale aj keby bolo menu absolútne jednoduché, nezabudnite na krásne, alebo vtipne naaranžované obrúsky. Stôl bude hneď plný pastelových farieb.

Týchto ušiakov mám veľmi rada. Skladám ich z klasických bielych naškrobených obrúskov (pretože moje jarné riady sú dosť pestré), ale pre vás som ich poskladala z jemnej pastelovej bavlny. Sú takto oveľa krajšie. Prepáčte mi nezačistené okraje, pracovala som len s nastrihanou látkou na ukážku. Mám s ňou nejaké iné plány...

Ako sa obrúsok zloží, uvidíte na krátkom videu. Skladanie je tak jednoduché, že sa ho naučíte za 5 minút. Vezmite si k ruke papierový obrúsok a hneď to skúste. Ešte niečo: Ak potrebujete na Veľkú noc celkom nový servis riadu, vyberte si z našej ponuky krásnych a jemných jedálenských setov.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Odporúčam kúpiť si ľahkú bavlnu, ktorá sa dobre žehlí a je tenšia, než býva na klasických ľanových obrúskoch. Zložený obrúsok z tenkého materiálu oveľa lepšie drží zatočený do kruhu. Ľanový obrúsok väčšinou musíte previazať mašličkou, aby sa nerozmotal. Na jeden obrúsok si pripravte:

  • 50 × 50 cm jemnej potlačenej bavlny
  • šicí hodváb v základnej farbe materiálu
  • pomocnú veľkú kancelársku svorku, neskôr napríklad mašličku

Obrúsok zahnite po obvode po rube a vypracujte dvojitú záložku. Preštepujte priamo v kraji. Výsledný štvorec vychádza na 48 × 48 cm a zložený zajačik potom bude vysoký približne 16 cm. Obrúsok vyžehlite a rozložte. Štvorec si rozdeľte na vodorovné tretiny a krajné tretiny zložte cez seba. To je východisková pozícia. Ďalej už postupujte podľa videa.

Svorku používam ako pomôcku, aby sa mi zajačikovia nerozmotali. Väčšinou si servítky nachystám dopredu, a keď prestieram na stôl, už si dajú ušiaci povedať a vydržia bez svorky. Keby predsa len nepočúvali, obtočte ich úzkou mašličkou. Budú ešte krajší!

Ak bežíte do galantérie, na 6 ks obrúskov si kúpte 1,5 m bavlnenej látky 120 cm š. Tá chvíľa šitia vám stojí za to.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *