Aranžmán pre mesiac december: Ozdoby z pomarančov

Mini Pavlova alebo čo s bielkami?
2.12.2021
Vianočný ovocný chlebíček
10.12.2021

Adventný čas nás nabáda k všelijakému tvoreniu. Svoj domov chceme mať čo najkrajší.

Vianočné dekorácie vás nemusia stáť veľa času, ba ani veľa peňazí. Využitie najrôznejších prírodnín patrilo odnepamäti k najprirodzenejším spôsobom, ako si skrášliť príbytok. Šišky, čečiny, zelené imelo, rozlúpnuté škrupiny orechov či malé panenské jabĺčka, sú pevne spojené s našimi vianočnými tradíciami. Až pár posledných desaťročí k nám zaviali menej obvyklé námety, ktorých predmetom je využitie usušenej kôry citrusových plodov, ba aj plodov samotných.

Keď som bola malá, bolo nemysliteľné, že by sa pomaranče, ťažko vydobyté z nekonečných radov na ovocie, mohli využiť inak, než na jedenie. Dnes u nás tieto plody natoľko zdomácneli, že nám už vôbec nepripomínajú ďalekú exotiku. Ak ozdobíte nimi tuzemský zelený smrek a ku korenenej živici pridáte pomaranče s trochou korenia, nádherná zmes vôní vám pripraví neobyčajne príjemný zážitok. Príjemné je aj samotné sušenie pomarančov. Sušičku som nechala bežať cez noc a ráno ma v kuchyni privítala krásna aróma.

Sušička na ovocie a zeleninu môže byť šikovným tipom na vianočný darček . Nájde uplatnenie v každej domácnosti, kde sa žije zdravo a neplytvá sa potravinami. Aj keď sa na jednotlivých sitách zíde celkom nesúrodá zmes surovín, napriek tomu si každá z nich zachová svoju nezameniteľnú vôňu. Sušička patrí ku kuchynským spotrebičom, na ktoré si veľmi rýchlo zvyknete. Oplatí sa mať ju stále v pohotovosti, práve teraz mi napríklad usilovne suší jabĺčka.

AKO NAJLEPŠIE NASUŠIŤ POMARANČE

Pomaranče nasušíte v rúre, alebo pohodlne v sušičke. Zvolila som druhý variant a sušičku nechala bežať cez noc. Sušička je k surovinám šetrnejšia a plynulý proces bez prerušenia surovinám prospieva. Nedovolí, aby v nich vypukli plesne a pod. Celá akcia trvala 10 hodín a výsledkom boli krásne svetlé plátky pomarančov. Pripravte si:

  • čisté a neporušené pomaranče, snažte sa zohnať strednú veľkosť a potom čo najmenšie, vyberte si zrelé plody
  • strúhadlo typu mandolína, ideálne s nastaviteľnou čepeľou, alebo ostrý nôž a doštička
  • papierové utierky

Pomaranče umyte a osušte, mandolínu nalaďte na hrúbku plátkov cca 4 mm. Pracujte tak, že nožom odkrojte špičku pomaranča, rovnú plochu pritlačte k strúhadlu a plod nastrúhajte. Pozor - dôkladne si ochráňte ruku! Ak krájate ručne, snažte sa vytvoriť rovný rez. Nepravidelne hrubé kolieska sa pri sušení môžu krútiť. Plátky rozložte na niekoľko vrstiev papierových utierok, prikryte ich rovnakou vrstvou a vysušte ich. Čím viac šťavy odstránite, tým lepšie. Potom ich rozložte na jednotlivé sitá tak, aby sa nedotýkali.

Sušičku nastavte na 8 hodín a 55 stupňov. Počas procesu kolieska 3× otočte. Ak pracuje sušička do rána, skontrolujte pomaranče po 2 hodinách a potom opäť ráno. V tejto chvíli už by mali byť pomaranče takmer vysušené. Otočte ich tretíkrát, sušičku nastavte ešte na 1-2 hodiny, podľa potreby, a teplotu znížte na 50 stupňov. Plátky nechajte dokonale dosušiť.

VYTVÁRANIE OZDÔB

Krásne suché plátky pomarančov môžete využiť mnohým spôsobom - ozdobte nimi adventný veniec, vytvorte z nich girlandu do okien alebo si urobte ozdoby na stromček . Na spojenie ďalších prírodnín využite lepidlo v tavnej pištoli. Dajte však pozor, aby ste sa nepopálili, plátky pomarančov môžu na niektorých miestach pretiecť. Ja som ich použila na vytvorenie priestorovej dekorácie, ktorú som umiestnila nad stôl pomocou brezovej vetvy. Budete potrebovať:

  • nasušené plátky pomarančov
  • rôzne veľké drevené korálky
  • slabý povrázok a nožnice
  • čajovú sviečku
  • zvitky škorice
  • hviezdičky badiánu 
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • cca 1 m dlhú vetvu z brezy

Správne usušené pomaranče majú pevnú kôru, ktorá sa pri ohybe zlomí, a suchú, krehkú dužinu. Dierky na prevlečenie povrázku som si robila ostrou špičkou nožníc. Koniec povrázku namočte v roztavenej čajovej sviečke, aby sa spevnil a nerozplietal. Ide s ním potom dobre manipulovať. 

Pomaranče si rozdeľte podľa veľkosti a navliekajte ich nad seba od veľkého po najmenší. Ľubovoľne ich prekladajte korálkami a väčšou korálkou končite. Nakoniec prilepte zvitky škorice a hviezdičku badiánu. Do vybraného miesta zaveste brezovú vetvu a ozdoby navešajte po celej jej dĺžke na rôzne dlhých povrázkoch. Medzi aranžmán pridajte drobné guľôčky, pekné šišky a pod.

PRIESTOROVÝ DEKÓR

Pomaranče, škorica aj badián vám okamžite prevoňajú celú miestnosť. S veľkou chuťou som aranžmán umiestnila nad stôl, kde sa schádzame. Akonáhle prestanete vôňu vnímať, kvapnite na pomaranče pár kvapiek pomarančovej silice. Cesta za brezovou vetvou bola príjemnou nedeľnou prechádzkou, vďaka častým vetrom je ich všade napadaných plno. Tiež si nájdite chvíľku pre nenáročnú činnosť, ktorá vám spríjemní adventný čas.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *