Banánový chlebíček

Hrnčeková romantika
18.9.2019
Nové vzory záclon
23.9.2019

Tento skvelý koláčik pečiem viac menej len na jeseň. V záplave ovocných, letne nadýchaných dobrôt, si na ňu zvyčajne ani nespomeniem. S jeseňou však vkráča do kuchyne vôňa škorice, a je jasné, že po niekoľkých štrúdľach dôjde aj na obľúbený recept.

Banány sú pre našu výživu veľmi dôležité. Jeden čas sa tvrdilo, že nie je potrebné konzumovať potraviny, ktoré nerastú na našom kontinente. Ale odborníci tento mýtus dokonale vyvrátili. Zistili, že banány obsahujú vysoké množstvo draslíka, ktorý v našich telách reguluje zadržiavanie vody a napomáha odvodňovaniu. Vedľa vitamínu A, C a niektorých vitamínov zo skupiny B, obsahujú tieto plody veľké množstvo minerálov - napr. horčíka, železa, vápnika a zinku. Nezriedka tieto látky dopĺňame v pilulkách, pritom stačí pravidelnejšie konzumovať banány, čo je podstatne príjemnejšie.

Je fakt, že niektorí ľudia by ale banán nezjedli ani za nič. Tu je moja rada - postrčte im jednoducho banánový chlebíček. Nielenže nepoznajú, čo zjedli, ale pochutia si tak, že si požiadajú o dupľu. Môžete mi to veriť, mám to stopercentne overené na vlastnej rodine :o) Chlebíček je naozaj chutný a jeho príprava patrí k obľúbeným rýchlovkám, na ktoré mnohokrát ani nevytiahnem mixér. Banány sa postarajú o to, aby bolo cesto vláčne a tiež o to, aby bolo sladké, pretože pred pečením je potrebné nechať ich prezrieť. Množstvo cukru, ktoré uvádzam v recepte, potom pokojne znížte. Len škoricou nešetrite. Prevonia celú kuchyňu.

Aby sa vám pieklo príjemne a bezpečne, kúpte si k voňavému jesennému pečeniu niečo z pekného kuchynského textilu – novú zásterku, chňapku, farebné utierky. V rámci sezóny sa vaša kuchyňa príjemne premení a vám to v nej bude slušať…

JESENNÝ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Príprava: 20 minút * Naplníte: tortovú formu s priemerom 18 - 24 cm (záleží na tom, ako vysoký tvar sa vám páči)

  • 1 ½ šálky hladkej múky (používam kalibrované odmerky, kde 1 šálka = 250 ml)
  • 2 lyžice zemiakového škrobu
  • ½ šálky trstinového cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžičky škorice
  • štipka soli
  • 350 g banánov, veľmi zrelých a nakrájaných na tenké plátky
  • trocha rumu
  • 1 vajce
  • 1 lyžička prírodného vanilkového extraktu
  • 100 ml slnečnicového oleja

1. V jednej miske zmiešajte všetky suché prísady.

2. Do druhej misky vložte plátky banánov a vidličkou alebo ručným mixérom ich rozmelnite. Pridajte trošku rumu, 1 vajce, lyžičku vanilkového extraktu a zmes premiešajte.

3. Banánovú kašu vlejte do suchého základu a po malých dávkach pridajte olej. Všetko krátko premiešajte alebo prešľahajte.

4. Cesto vložte do vymastenej a strúhankou vysypanej tortovej formy a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečte zhruba 50 minút - platí pre cesto v širokej forme; pre formu malého priemeru pridajte asi 10 minút. Prepečenie cesta skontrolujte pomocou špajdle.

Mám tú skúsenosť, že po upečení tak vysokého cesta sa oplatí nechať ho zvoľna vychladnúť v pootvorenej rúre.

Tu sú základné ingrediencie, ktoré dávajú vláčnemu cestu chuť. Banány nechajte prezrieť, aby dostatočne zosladli. Do receptu budete potrebovať buď 3 veľké, alebo 4 malé plody. Mali by byť tak mäkké, že nakrájané plátky idú sploštiť obyčajnou vidličkou. Rum, škorica a vanilkový extrakt sa postarajú o nebeskú vôňu.

Je hotovo. Možno vás zaujala krásna farba cesta, v ktorom ale nie je žiadne kakao ani čokoláda. O odtieň sa postará škorica, trstinový cukor a nakoniec i banány. Viete, že po chvíli na vzduchu spoľahlivo tmavnú. Nezabudnite tiež na kuchynský textil, ktorý ochráni vaše ruky pri práci. Veľký výber pestrých a veselých chňapiek a utierok nájdete na našom e-shope; k jesennému pečeniu padnú, ako uliate…

Recept sa vám môže hodiť na výrobu perfektného jedlého darčeka. Chlebíček zabaľte do novej utierky a hurá na návštevu. Hanbu si určite nespravíte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *