Baránok kysnutý na plechu

Jarná inventúra špajze – kam uložiť sypké suroviny?
8.4.2022
Bleskový zajačik na koledu + šablóna
15.4.2022

K veľkonočnej hostine často patrí aj sladký pečený baránok. Aj keď naň máte špeciálnu formu, tento rok si ho vytvorte s deťmi podľa vlastnej fantázie.

Kysnuté cestá vychádzajúce z receptov na pečenie vianočiek patria aj k oslavám jari. Najčastejšie dostávajú tvar mazanca, bochníčku s prímesou mletých mandlí a tiež sa často pečú judáše, drobné, všelijako zatočené a prepletené pečivo, ktoré sa potiera medom a predtým sa jedlo na raňajky na Zelený štvrtok. Cestá sú menej sladké a vyšperkované, ako na Vianoce, ale perfektne sa z nich dá všeličo vymodelovať. Bochníčky, tvary esíčiek, malé vtáčiky, zajačiky, to všetko si môžete vytvoriť so svojimi deťmi. Cesto funguje ako sympatická plastelína, takže je na hranie ako stvorené.

Baránok pečený vo forme často nahrádzal jahňacinu, ktorá sa často na stôl nedostávala. Tvarované formy, do ktorých sa hodí kysnuté, piškótové aj tvarohové cesto, nájdete v galérii pod článkom, ale môžete sa pustiť aj do baránka vytvoreného vlastnými rukami, modelovaním. Tým najjednoduchším spôsobom vznikne baránok pečený na plechu. Modelovať neviem, ale viem upiecť buchty - zvolila som teda najjednoduchšiu cestu - tvarovanie z malých a veľkých bochníčkov, ktoré (ak nebudete piecť s deťmi) môžete naplniť obľúbenými náplňami z tvarohu, maku alebo orechov. Funguje to. Nakoniec sa baránok sotva vošiel na rozmerný pizza tanier, a úplne pohodlne sa dal jesť bez krájania. Uvarte si k tomu kakao alebo teplý čaj a pokiaľ by sa vám hodili pestro farebné hrnčeky v jarných farbách, radi vám ich zašleme.

Príprava: 20 minút + 45 min kysnutie a modelovanie * Získate: 2 baránkov na 2 plechy

Cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček sušeného droždia, alebo 30 g kvasníc
  • 90 g krupicového cukru 
  • balíček vanilkového cukru
  • štipka soli
  • ½ lyžičky mletej kurkumy
  • 2 lyžičky mletej pomarančovej kôry
  • 300 ml vlažnej smotany
  • 90 g zmäknutého masla
  • 1 vajce + 2 žĺtky

Na dokončenie

  • kúsok masla
  • 2 hrozienka a 2 klinčeky
  • semienka bieleho a čierneho sezamu / maku
  • na potretie - na 1 žĺtok 5 kvapiek citrónovej šťavy

1. Múku preosejte do robota (do zarábacej misy), pridajte droždie, oba cukry a ďalšie sypké ingrediencie. Všetko dobre premiešajte.

2. Do jamky prilejte vlažnú smotanu, pridajte zmäknuté maslo, vajcia, žĺtky a vypracujte vláčne cesto.

3. Misku vymažte maslom, vytvorte bochník, zaprášte ho múkou a pod utierkou alebo pod vekom nechajte kysnúť na teplom mieste 45 minút. Za tú dobu by cesto malo bohato zdvojnásobiť svoj objem.

4. Plech vysteľte papierom na pečenie, stred vymastite maslom. Cesto rozdeľte na polovice, z každej vymodelujte baránka. Začnite uprostred plechu a vytvorte malé okrúhle buchtičky, ktoré ukladajte s malými odstupmi vedľa seba. Až vytvoríte telo, pridajte väčší bochník ako hlavu, z valčekov zatočte rohy a z malých kúskov vytvorte ušká. Dva väčšie bochníčky budú tvoriť kopýtka, ktoré narežte nožom. Nakoniec naznačte tvár pomocou hrozienok a 2 kúskov klinčekov. Baránka prikryte utierkou a nechajte 30 minút kysnúť na plechu. Rúru vyhrejte na 200 °C. 

5. Po nakysnutí cesta prešľahajte žĺtok s 5 kvapkami citrónovej šťavy a celý povrch baránka potrite. Snažte sa dostať medzi jednotlivé bochníčky, aby sa neskôr lepšie oddeľovali od seba. Kožúšok dozdobte semienkami a baránka vložte do rúry. Pečte 10 minút, potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ešte 15-20 minút, až krásne zozlatne. Ak by sa vám zdalo, že rúra pečie príliš, zakryte baránka papierom na pečenie.

POZN.: K jednotlivým porciám podávajte džem, med alebo maslo.

Toto je veľmi veľká misa, je vidieť, že z pol kila múky sa tvárne cesto dokáže poriadne nadýchnuť. Vystačí na dvoch baránkov, takže do tvorenia môžete smelo zapojiť celú rodinu. Kurkuma, sýto oranžové korenie, sa zatiaľ v ceste tak neprejavilo. Jeho pravá farba sa objaví až v upečenom ceste. Baránok bude vo vnútri nádherne kuriatkovo žltý.

Kurkuma - čiže indický šafran, má zemitú, horčici podobnú chuť, ale nebojte sa, že vám cesto nebude chutiť. V malom množstve sa chuť cesta nijako nezmení. Korenie sa používa na zafarbenie bezvaječného cesta, polievok alebo ryže a je extrémne zdravé. Kurkuma je preukázaným antioxidantom a má výrazné protizápalové účinky. Oplatí sa zaradiť ho do rodinného jedálnička pravidelne.

Polovicu cesta odložte pre druhého baránka alebo inú zver a začnite tvoriť. Maslom vymastite papier na pečenie (kysnutým cestám svedčí tuk) a od stredu začnite tvoriť. Až sa vám telíčko začne zdať dosť veľké, pridajte hlavu a jej detaily. Potom telíčko dokončite. Výhodou je, že bochníky môžete uberať a premiestňovať ako vás napadne až do tej doby, než budete s celkovým tvarom spokojní.   

Baránok zaujíma stred plechu, ale teraz ho nechajte pol hodinky kysnúť. Ešte mu bude do skoku, takže sa zväčší pred pečením aj v rúre. Mäkké, vláčne cesto je skvelé s medom a tak ho môžete namiesto posypania semienkami potrieť ako tradičné judáše a barančeka zjesť s bezchybne lepkavým kožuchom.

2 tipy na dokončenie cesta

 

 

  1. Upečené cesto - do kastrólika dajte trochu tekutého medu, zahrejte ho a pridajte kúsok masla. Stierkou rýchlo vymiešajte omáčku. Pečivo po upečení potrite touto zmesou a podávajte.
  2. Surové cesto - sýtu farbu dá mazancom a ostatným kysnutým tvarom prešľahaný žĺtok s 5 kvapkami citrónovej šťavy. Po upečení bude povrch cesta zlatý až gaštanovo hrdzavý, záleží na dobe pečenia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *