Bylinky na zimu I / sušenie a solenie

Jahodové koláče s jednoduchou mriežkou + video
17.7.2019
Desatoro pre nákup a údržbu bambusových ručníkov
26.7.2019

Úroda, spracovanie a uskladnenie byliniek má svoje neobyčajné čaro. Nech máte k dispozícii výpestky zo záhradky, alebo zbierate bylinky vo voľnej prírode, nenechajte ľadom ani lístoček.

Nielenže vás úhľadné riadky koreničiek v chladničke či na poličke naplnia spokojnosťou, ale všetka predchádzajúca činnosť s tým spojená sa vám bude zdať jednoduchá a príjemná.

Ak chcete dobre jesť, usušte a naložte si všetko, čo robí jedlo jedlom. V zime to oceníte. Táto kapitola by bola na knihu, tak pre tentokrát len pripomenieme správne sušenie byliniek (vňatí a listov) a takmer zabudnuté nakladanie do soli. Možno tiež využívate zamrazenie v oleji alebo vo vode. Skutočne stojí za to spracovať aj malé množstvá bylín, ktoré vám zostali po varení.

SUŠENIE BYLINIEK

Na rastliny do záhradky sa vyberte s ostrými nožnicami, najlepšie v suchom slnečnom ráne, kedy už opadla rosa. Ak necháte slnko príliš žiariť, začnú z rastlín odparovať vonné silice. Ak budete sušiť celé zväzky rastlín, potom odstráňte všetky nepekné listy a spodné výhonky, stonky zviažte a rastliny zaveste hlavou dolu na miesto, kde je dobrá cirkulácia vzduchu. Miesto by malo byť chránené od priameho slnečného svetla, ale mal by tam prúdiť teplý vzduch. Vyhnite sa však kuchyni, kde môže byť vzduch vlhký aj mastný. Aby ste rastlinám zachovali čo najsilnejšiu arómu, dajte ich sušiť okamžite po zbere.

Malé množstvo byliniek (každý zvyšok po varení) nechajte usušiť na deravom plechu, ktorý podložte tak, aby bol vo vzduchu. Poslúži aj sieť napnutá do rámu, ktorú napríklad používate pri sušení húb. Na plechu môžete sušiť aj v rúre. Nastavte ju na 50 °C a nechajte ju pootvorenú. Jednotlivé kostrnky (tu je ligurček, ale sušiť možno prakticky čokoľvek) nechávam rozložené, obraciam ich a kontrolujem. Správne usušené bylinky sú stále zelené. Ak vám niekto nadelí usušenú zmes bylín v sivých odtieňoch, mnoho úžitku z nej nebude. Dokonale usušené listy musia byť krehké a drobivé. Rozdrobíme ich prstami na malé kúsky; nevytvorte z nich však drť. Bylinky ihneď uzavrite do pohárov. Sklo je vzduchotesné a na skladovanie ideálne. Zásoby ponechajte radšej v malých pohároch, pretože do veľkej dózy by pri varení neustále vnikala vlhkosť.


 

Nakladanie do soli patrí k neprávom zabudnutým spôsobom nakladania bylín. Napríklad pre šťavnatú pažítku (ale aj pre petržlenovú vňať, kôpor, ligurček a pod.) nenájdete nič lepšie. Soľ dokáže z byliniek výrazne uvoľniť arómu a v chlade a tme im zachová absolútne čerstvú farbu. Iba musíte počítať s tým, že do pokrmu pridávate s bylinkami porciu soli, takže z pôvodného receptu ju uberte.

BYLINKY V SOLI

Príprava: po uschnutí byliniek asi 20 minút

  • spracovať môžete ľubovoľné bylinky

  • hrubšia morská soľ

  • malé poháre 

1. Bylinky opláchnite, rozložte a nechajte rýchlo uschnúť.

2. Potom ich nasekajte nadrobno a pomocou nejakej malej mierky (napr. zarovnané lyžice) presuňte do misky. Pridajte 1 diel soli v pomere 1: 5 a premiešajte tak, aby boli bylinky obalené. Lyžičkou naplňte pohárik, obsah mierne stlačte, aby nevytváral vzduchové kapsy. Pohárik naplňte až hore a pevne zaskrutkujte. Nezabudnite ho označiť názvom a dátumom. V chladničke ho môžete skladovať veľmi dlho - minimálne do budúcej úrody, ale bylinky vydržia až dva roky.

Použitie - Čistou lyžičkou vždy odoberte potrebnú porciu a pohárik ihneď dobre uzavrite.

Fleur de Sel

Jedná sa o hrubozrnnú soľ, ktorá nesie označenie Fleur de Sel (kvet mora). Je bohatá na minerály a stopové prvky a nesmierne cenená medzi odborníkmi. Zbiera sa ručne a na jej získanie je potrebná správna konštelácia pôsobenia slnka, vetra a vody - na povrchu soľných lôžok sa vytvárajú tenké vrstvy kryštálov, z ktorých sa zoškrabáva iba horná vrstva a dosuší sa na slnku. Táto luxusná soľ je ideálna na dochucovanie pokrmov. Spomínam len pre zaujímavosť, pretože som ju použila na fotografii a už na prvý pohľad je vidieť, že je to zvláštna soľ.

Ešte dôležité: Poháre je dobré označiť menovkami. Nepodceňujte to! Teraz sa vám síce zdá, že sa nemôžete pomýliť, ale verte nám. Poháre môžete označiť nalepeným čiernym kartónom a nápisom napríklad striebornou fixkou. Je to elegantné a jednoduché riešenie.

Toto bývajú aj bezchybné darčeky, keď idete niekam, kde radi varia. Čerstvé bylinky od priateľov stopercentne potešia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *