Bylinky v obale od vajec / recyklácia

Jablkové knedle s mandľami bez plnenia
9.4.2021
So zdravým smoothie máte navarené
15.4.2021

Zakaždým, keď likvidujem obaly od vajec, zdá sa mi škoda zničiť ich. Jednak viem, čo všetko sa s nimi dá robiť - od výroby celkom kvalitných bytových dekorácií, po najrôznejšie detské tvorenia - a potom, je to vlastne celkom pekný predmet...
Pretože jar je za dverami a všetci sa začíname piplať s rastlinkami, prišlo mi, že obaly na vajcia sa nápadne podobajú sadbovačom; takým tým rašelinovým kontajnerom, ktoré slúžia na predpestovanie rastlín a následne sa rozložia v pôde. Nemyslím si, že by sa obaly od vajec mali využívať takto, ale skúsila som ich osadiť semienkami a vytvorila som z nich rýchle a jednorazové záhradky.

Žerucha siata (záhradná), Lepidium sativum, je spravidla prvou rastlinkou, ktorou začínam sezónu pestovania byliniek. Využívam ju taktiež k rôznym jarným dekoráciám. Nikdy sa mi nestalo, že by žerucha nevzišla, a zakaždým sa mi odvďačila hustým zeleným kožuchom mladých rastliniek. Pripravte si:

  • vrecko semienok
  • obal od šiestich ks vajec
  • zeminu
  • rozprašovač
  • ceduľky na sadeničky
  • zvyšky tabuľovej fólie
  • zrezanú kriedu

Do priehlbín obalu vložte zeminu, pocukrujte ju semienkami a jemne ich pritlačte. Povrch dôkladne prevlhčite. Prvú jarnú žeruchu pestujem vždy na koberčeku z vaty, ktorú vložím do plytkej porcelánovej misky a stále ju udržujem vlhkú. Obyčajne tak za 5-6 dní sa objavia prvé rastlinky. V zemine to trvalo podstatne dlhšie. Prvé lístočky zdvihli hlavu až 11. deň a ako vidíte aj po 13. dňoch je porast ešte riedky. Ale, funguje to! Povrch zeminy som vlhčila iba pomocou postrekovača a to niekoľkokrát za deň. Zalievanie neodporúčam, pretože obal je veľmi savý a zároveň priepustný. Zbierajú sa horné lístky rastlín, ale stále budú dorastať nové. Žeruchu možno pestovať po celý rok, avšak väčšie rastlinky už presadíme do veľkého kvetináča.

Určite nezabudnete, čo máte v zemine zasiate, ale ceduľky vyzerajú na okennom parapete veľmi pekne. Súkromná záhradka môže niesť aj meno svojho pestovateľa. Na plastové štítky nalepte kúsky samolepiacej tabuľovej fólie a kriedou napíšte mená.

ŽERUCHA SIATA bola známa už v Starom Ríme. Má výrazne korenistú chuť a vzdialene sa podobá reďkovke. Najlepšie vyznie v kombináciách jarných šalátov. Mám ju rada aj na mäkkých tvarohových syroch, pridávam ju do nátierok, výborná je na domácej paštéte. Je to skromná a nenáročná rastlinka, ktorú budete mať pri ruke po celý rok.

Malé záhradky nechajte na starosť deťom. Táto zábava im prinesie pekný zážitok, kedy uvidia zázrak pestovania celkom zblízka. Keďže máme po Veľkej noci, o krabičky od vajec isto nebude núdza.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *