Čierna medová kačica s badiánom

Ako uplatniť kávovú usadeninu v domácnosti
27.9.2021
Poťahy na pohovky bez opierok
5.10.2021

Kačicu treba piecť zvoľna a dlho. Táto výrazná a výborná úprava je však celkom bez práce.

Pečená kačica patrí k jeseni a tak sa hodí ponúknuť tento recept, ktorý robím zakaždým, keď chcem pripraviť dobré jedlo a mať pritom voľné ruky na ostatnú zábavu. Kačica sa urobí takmer bez môjho pričinenia. Keď sa mi dostal do rúk na vyskúšanie tento čierny pekáč, nemohla som opomenúť svoju obľúbenú úpravu mäsa s omáčkou z červeného vína, medu a badiánu. Upečenú kačicu treba vybrať, naporcovať, omáčku zredukovať a všetko vrátiť späť do tepla.

Príprava: 30 minút + 2,5 hod pečenia * Získate: 6 porcií

  • 1 menšia kačka
  • 100 ml červeného vína, polosladkého
  • 60 ml medu (nešetriť)
  • 100 ml sójovej omáčky, Kikkoman
  • 2 lyžičky mletého čierneho korenia (tiež nešetriť)
  • 5 hviezdičiek badiánu
  • 1-2 lyžičky kukuričného škrobu

1.V miske vyšľahajte víno s medom a sójovou omáčkou do ľahkej peny. Vmiešajte korenie. Kačicu naporciujte na 6 kúskov.

2.Do suchého pekáča vložte mäso kožou dolu, prelejte omáčkou, mäso obráťte kožou nahor a pridajte badián. Nemastite, nesoľte. Pekáčik dobre utesnite alobalom a vložte na spodný rošt do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečte 1,5 hodiny bez akejkoľvek manipulácie.

3.Potom alobal odstráňte, mäso obráťte a nechajte piecť ešte minimálne 40 minút. Počas tejto doby mäso ešte raz obráťte, aby končilo kožou nahor. Často polievajte omáčkou, ktorá sa zredukuje.

4.Mäkké mäso vyberte, prsia nakrájajte na plátky, zvyšok ľahko rozdeľte na úhľadné kúsky. Omáčku zlejte do kastrólika. Mäso vráťte do pekáča a udržujte v teple. Omáčku zahustite 1-2 lyžičkami kukuričného škrobu a každému prichystajte porciu do mištičky. Podávajte s mierne preliatou kačicou a čerstvo uvarenou ryžou.

Iba 5 ingrediencií potrebujete k vytvoreniu tejto pochúťky. Podotýkam, že všetky pomery je potrebné dodržať, zvlášť dobre odmerajte med, nech ho nie je málo. Určite nemusím pripomínať, že na vyprázdnenie odmerky je potrebné trochu ju vytrieť olejom, aby med vytiekol bezo zvyšku. Pravidlo pri varení s vínom je také, že by ste mali použiť dobré a kvalitné víno a rovnakú alebo podobnú značku neskôr podávať aj k jedlu.

Je isté, že kombinácia sójovej omáčky a vína sa postará o tmavé zafarbenie mäsa. Môže byť dokonca aj oveľa černejšie, záleží na tom, ako často mäso po odkrytí alobalu v omáčke otáčate a usilovne polievate. Dôležité je, aby sa nakoniec kožička vypiekla nad omáčkou.

  • Víno, v ktorom sa najskôr kačica dusí, sa pri odkrytí odvarí, a omáčka zhustne a celkovo sa zredukuje. Pripravujete jedlo, kde nemusíte ani ochutnávať, ani dochucovať; prípadne omáčku len mierne zahustite kukuričným škrobom.
  • Varím so sójovou omáčkou Kikkoman - jedná sa o japonskú omáčku vyrobenú tradičnými postupmi. Omáčka vzniká pomalou fermentáciou varených sójových bôbov a pšeničnej pasty so soľou pomocou špeciálneho druhu huby (koji). Fermentáciu dokončia prírodné kvasinky, laktobacily a ďalšie mikroorganizmy. Omáčka Kikkoman má až o 40% menej soli než ostatné omáčky, ktorých výroba sa pomocou moderných metód urýchľuje. Tieto nefermentované omáčky potom obsahujú niektoré chemické látky.

Nechajte si chutiť a počas jedla si mäso namáčajte v hotovej mierne pikantnej omáčke. Prestrela som na elegantnej keramike, ktorú ponúkame v rôznorodých dekóroch a ku ktorej si môžete zakúpiť taktiež misky, hrnčeky a dezertné taniere.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *