Cuketové rolky v bylinkovom oleji

Desatoro pre útulný balkón
20.7.2021
Lúčne kvety ako téma tohtoročného leta
26.7.2021

Máte nadbytok cukiet? Potom pozbierajte mladé, stredne veľké kúsky a naložte ich spoločne s balkánskym syrom do ochuteného oleja. Toto predjedlo totiž stojí zato.

Na prvý pohľad to vyzerá, že nad nakladaním strávite veľa času, ale nie je to tak. Za pol hodiny máte dva poháre naložené. Sú to rovnaké poháre, do ktorých som nedávno robila hruškový džem. Neviem, ale možno zelenine pristanú ešte trochu viac.

Dózy s klipovým uzáverom perfektne tesnia a môžete ich mať v objeme 0,5 až 2 litre. Hodia sa k nakladaniu hermelínu, ovocia do rumu, na uloženie suchých potravín, pretože ich ochránia pred potravinovými moľami. Farebné viečka sú dekoratívne, takže v pohároch môžete servírovať priamo na stôl.

Cuketové rolky v bylinkovom oleji 2

CUKETOVÉ ROLKY SO SYROM

Príprava: 35 minút

Na 1 pollitrový pohár

  • 2 stredne veľké cukety
  • 150 g mäkkého balkánskeho syra
  • 1 červená paprika

Na nálev

  • 200 ml slnečnicového oleja, príp. zmes s olivovým olejom
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 lyžička ružového korenia
  • 1-2 chilli papričky
  • vetvičky čerstvého tymianu, príp. sušený
  • veľká hrsť bazalky

Pomôcky

  • plochá škrabka
  • špáradlá

1.Z dobre umytých cukiet pozdĺžne nakrájajte tak široké ploché prúžky (pozri fotografie), ako vám škrabka dovolí. Vnútornú časť cukiet spotrebujte iným spôsobom. Balkán nakrájajte na približne rovnako široké kocky so základňou 1 × 1 cm. Papriku nakrájajte na tenké prúžky.

2.Syr a papriku zabaľte do prúžku cukety a roládku prepichnite skráteným špáradlom.

3.Medzitým vlejte olej do kastrólika a zahrejte ho. Musí byť horúci, ale neprežeňte to; olej by mohol prskať a poraniť vás. Nalejte ho trocha do pohára, pridajte rozomletý cesnak, ružové korenie, chilli papričku a veľa nasekanej bazalky. Všetko zamiešajte. Pomocou vidličiek začnite rolky skladať dovnútra.

4.Pohár rýchlo zaplňte a ihneď dolejte horúci olej. Hore pridajte chilli papričku a čerstvú vetvičku tymianu. Pohár uzavrite viečkom s gumovým tesnením a zaistite klipovým uzáverom. Na chvíľu ho obráťte, aby sa bylinky trošku dostali medzi rolky.

Pohár nechajte týždeň v chladničke a potom syr podávajte s čerstvo opečenou bagetkou.

Táto škrabka je na jemné plátky z cukiet ideálna. Pokiaľ máte cukety pekne rovné, pôjde to ešte lepšie. Zvyšné časti spotrebujte do šalátu alebo ich pridajte k zemiakovému cestu. Na nakladanie dávam prednosť zmesi olivového a slnečnicového oleja, ale urobte to tak, ako vám to chutí. V kombinácii sa tu stretáva slaný syr, krehká zelenina, pálivosť papričiek, cesnak, výrazná chuť byliniek a sladkosť ružového korenia. Výsledok je jemný a vyvážený.

Z neolúpanej cukety vytvorte pomocou škrabky plátky a do každého zabaľte kúsok syra a prúžok papriky. Roládky zaistite špáradlom, ale vyčnievajúce konce odlomte, inak sa kúsky budú zle skladať do pohára. Vkladajte ich do nízkej hladiny horúceho oleja s rozmiešanými bylinkami - avšak pozor na prsty. Nakoniec dolejte zvyšok, pridajte pár vetvičiek tymianu a dózu uzavrite. Naložená cuketa zostane po týždni v oleji ešte stále chrumkavá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *