DIY – Rám na náušnice

Retro roláda s retro šľahačom
10.10.2021
Rýchla fazuľová polievka
17.10.2021

Využiť zvyškov najrôznejších materiálov je vždy prínosné. Získate niečo nové a spotrebujete veci, ktoré by prišli nazmar.

Tentokrát nejde o recykláciu, len som využila zvyškov farieb a nepotrebnú záclonu na zhotovenie dekoračného rámu určeného na sústredenie bižutérie na jedno miesto. Možno máte tiež veľa náušníc a viete, ako ľahko sa jednotlivé kúsky zatúlajú. Na prehľadnej ploche vypnutej pevnej čipky stopercentne nájdete doplnky, ktoré práve potrebujete k šatám. Ak sa vám hodí k zariadeniu spálne či dámskej šatni rám s patinou, určite si ho vyrobte, funguje znamenite.

Základom je obrazový rám - ideálne je, ak máte nejaký šikovný po ruke. Ak nemáte podobný, možno vám s jeho výrobou pomôže váš partner. Zostarnuté mäkké drevo vyzerajúce akoby na ňom zahlodal zub času, sa vyrába drásaním, čo je v domácnosti nedostupné; ale ak zoženiete neupravené smrekové dosky, máte vyhrané. A ak si kupujete na ďalšiu sezónu nové záclony, staršie kúsky využijete na bižutérny rám a ďalej ešte najrôznejším spôsobom - napríklad si ušijete vitrážky na chalupu, jemnejšou žakárovou čipkou potiahnete jednofarebné vankúšiky alebo zvyšky čipky ponechajte deťom na zhotovenie karnevalového oblečenia. 

Na našom e-shope takisto objavíte inšpiratívnu bižutériu do svojho jesenného šatníka.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU RÁMU

Rám nemusíte mať tak široký, ako mám ja z dosiek, ale je dôležité, aby sa na rub pohodlne vošla lepiaca páska držiaca záclonu, a záclona nevykúkala po okrajoch. Použitú čipku odporúčam pevnú a najlepšie zo syntetických vlákien, ktorá vydrží opakované vpichovanie náušníc. Jemnú bavlnenú čipku by ste časom zdeformovali. Pripravte si:

  • širší obrazový rám
  • ak budete natierať - akrylové farby, vodu, štetec, kuchynskú špongiu
  • obojstrannú lepiacu pásku, prípadne suchý zips a lepidlo
  • kus pevnej záclony
  • nožnice, šijacie potreby

Natieranie rámu - Ak vám niekto vyrobí rám zo smrekového dreva, ponechajte dosky neupravenou stranou nahor. Rám natrite z oboch strán, rovnako tak i jeho hranu. Rám položte na papier, namiešajte požadovanú farbu, pričom ju hojne narieďte vodou. Vyskúšajte ju na rube rámu. Štetcom ju naneste na povrch a kde sa vám zdá, že by mohlo vykuknúť viac z kresby dreva, farbu okamžite zotrite kuchynskou špongiou. Ak budete s tréningom spokojní, natrite hranu a nechajte rám uschnúť. Rovnako dokončite aj hornú stranu. 

RUB VYBAVTE LEPIACOU PÁSKOU

Na rub rámu nalepte tesne okolo vnútorného otvoru obojstrannú lepiacu pásku, prípadne hrubú časť suchého zipsu. Pracovala som s lepiacou páskou - viď foto. Počítajte s tým, že pekelne lepí; akonáhle sa dotkne dreva, už sa vám s ňou nepodarí pohnúť, pracujte teda presne. Aj z jej hornej časti zlúpnite ochranný papier a pripravte si kúsok záclony, väčšej asi o 3 cm. Okraje zahnite v polovici prídavku do rubu a prešite na stroji. Ak budete pracovať so suchým zipsom, potom použite iba jeho drsnú časť a pásku nalepte pomocou lepidla.

Potom si niekoho prizvite na pomoc - uchopte obdĺžnik záclony z dlhšej strany, napnite ju a pritlačte k lepiacej páske. Pokračujte dookola, pričom obdĺžnik čipky stále proti sebe vypínajte tak, aby sa nikde nevytvoril záhyb alebo vlna na voľnej ploche. Akonáhle je záclona dokonale prilepená, máte hotovo. Drží tak dobre, že ak by ste chceli aranžmán zrušiť, páska sa potrhá.

NÁUŠNICE ZAVESTE DO ĽUBOVOĽNÝCH MIEST

Teraz už len sústreďte všetku bižutériu a náušnice vpichnite do čipky, vždy po jednotlivých pároch. Budete ich mať zakaždým na očiach. Do horných rohov rámu môžete umiestniť malé klinčeky s guľatou hlavou na zavesenie retiazok a náhrdelníkov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *