Domáca horúca hruška

Novoročný orieškový koláč
8.1.2022
Darčeky podľa horoskopu – Kozorožec
15.1.2022

Radosť zo šálky horúceho nápoja je zakaždým znásobená, ak slúži nápoj na podporu zdravia alebo pohody. Siahneme po ňom vždy, keď sa potrebujeme zahriať, alebo ak máme chvíľku len pre seba či pre svojich priateľov.

Existujú stovky nápojov, ktoré pomôžu proti stresu, zmiernia príznaky ochorenia a tiež k nim patria tie, ktoré sú nositeľom obľúbenej chuti a užívame si ich. K takým patrí horúci nápoj z hruškového sirupu. Vytvára nezameniteľnú kombináciu čerstvej hrušky, škorice a klinčekov, a ak chcete, potom aj trošky alkoholu, ktorý z nápoja robí niečo, čo dokážem prirovnať k punču – teda k nápoju, ktorého základ tvorí ovocná šťava.

Zakaždým, keď si tzv. horúcu hrušku objednám v reštaurácii, ľutujem, že šálka nie je bezodná. Napokon som na to vyzrela. Naučila som sa pripravovať rýchly sirup, ktorý tvorí základ na nariedenie horúcou vodou, a je určený na okamžité podávanie. Pokiaľ máte v obľube pečené ovocné čaje (vyskúšať môžete aj tento variant), budete s výsledkom spokojní. Do nápoja je možné primiešať trochu hruškovice, ale úplne postačia hrozienka nacucané rumom. Pokiaľ sa chystáte na dovolenku na horách, určite si vezmite fľaštičku sirupu so sebou!


HRUŠKOVÝ SIRUP

Príprava: celkom 40 minút * Získate: niečo cez 1 l sirupu

Sirup

  • 500 g zrelých hrušiek, olúpaných a nakrájaných na kúsky
  • 500 ml vody
  • 1 balíček škoricového cukru, 20 g
  • zvitok celej škorice
  • 4 klinčeky
  • šťava z 1 zrelého citróna
  • 500 g trstinového cukru

Na dokončenie nápoja

  • horúca voda v pomere 2 : 1 dielu sirupu
  • buď trocha hruškovice alebo hrsť zlatých hrozienok aspoň 2 hodiny namočených v rume

1. Nakrájané hrušky vložte do hrnca s nepriľnavým povrchom, zastreknite vodou a rozmixujte ponorným mixérom na kašu. Dolejte zvyšok vody, pridajte škoricový cukor, zvitok škorice, klinčeky, citrónovú šťavu a zmes zahrejte k bodu varu, občas zamiešajte. Varte 5 minút a nechajte vychladnúť. Hrniec prikryte a dajte do druhého dňa do chladničky.

2. Druhý deň vmiešajte cukor, dokonale ho rozpustite, zmes zahrejte a varte 10 minút.

3. Hotový sirup preceďte a vlejte do vymytých nahriatych fliaš. Uzavrite ich a otočte na chvíľu hlavou dole.

Horúci nápoj do 2 hrnčekov - Do kastrólika dajte 100 ml sirupu a dolejte 200-250 ml vody, uveďte k bodu varu, ale už nevarte. Horúcu hrušku rozlejte do 2 hrnčekov, do každého dajte plátok citróna, lyžicu rumových hrozienok, prípadne alkohol a ihneď podávajte.

Na jednu várku sirupu treba necelé kilo hrušiek. Takto veľké stačia 3-4 kusy, ktoré nechám doma asi 4 dni dozrieť. V tejto dobe bývajú v predaji hrušky odrody Lucasova. Sú sladké a aromatické, majú tenkú šupku a vo vnútri sú také maslové. Po dozretí z nich tečie šťava a úplne hladko ich rozmixujete. Jednoducho ideálne. Sirup veľmi zafarbí trstinový cukor. Má však karamelovú chuť a je zdravší ako biely, rafinovaný cukor. Zlaté hrozienka nápoj dokonale dokončia. Kvôli nim podávajte k vysokým hrnčekom dlhé lyžičky.

Rozmixované hrušky vytvoria hustú kašu (dávam ich tam postupne), ktorá aj s prímesou citróna zhnedne. Farbu dodá okrem spomínaného cukru aj škorica, takže výsledný sirup je temne karamelový. Nariedením ale nakoniec vznikne lákavo zlatistý nápoj, ktorý môžete servírovať napr. v efektných pohároch Colombian. Je veľmi sladký, rovnako ako punč. Pri doladení to ale neprežeňte s citrónom, zotrel by lahodnú hruškovú chuť. No a s tým alkoholom to nechám na vás!

Pripomínam, že hruškovú chuť milujú takmer všetci muži. Povedala by som, že zabodujete :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *