Domáce limonády I / malinovka

Tohtoročný hit obývacích izieb
6.8.2019
Peshtemal – orientálne uteráky s históriou
14.8.2019

Leto buď pochválené. V posledných dňoch sa predviedlo divokým slnkom a bohužiaľ častokrát aj prívalmi dažďa, avšak tiež tou krajšou stránkou, kedy na záhradkách začínajú dozrievať krehké maliny.

 

V lese zase vyskočili ľuďom do cesty hríbiky, a tak to vyzerá na pekný priebeh prázdnin. Ak máte to šťastie, že sa dostanete k červeno bodkovaným kríkom, zhlboka sa nadýchnite, nech si tú neskutočnú vôňu zapamätáte. A ako v detstve, vyrazte s otlčenými bandaskami a plecháčikmi na maliny. Doma si z nich urobte čerstvú limonádu, ktorej sa nemôže vyrovnať nič na svete.

Kto by nepoznal malinovku? Točenú vychladenú limonádu s bublinkami, s trochu chemickou farbou, ktorá sprevádzala naše detstvo. Pamätám si letné záhradné reštaurácie, kde sa rodičia celkom zapotili odháňaním ôs od červených pollitrákov, aby sa deti v pokoji napili, školské výlety s lepivými sedadlami, aj malinovky vo vrecúšku so slamkou. To teda bola vymoženosť modernej doby! História ovocných výluhov však siaha až do starého Grécka. Sladké kultivary maliníkov sa začali pestovať v slovenských záhradách už v 16. stor., a aj keď mám pocit, že sa tento strapatý ker pomaly vytráca z upravených záhrad, nájdu sa nadšenci, ktorí majú úrody na kilá.

Žiaľ, ja k nim nepatrím, ale za domácou malinovkou by som išla ako oslík za mrkvou. Vedľa základného receptu na malinovku pridávam ešte alkoholický kokteil, ktorým hrešte pri oslavách. Ak vám chutilo, nezabudnite sa ozvať dole v komentári...

 

 

DOMÁCA MALINOVKA

 

Príprava: 45 minút * Získate: 1-1,5 l limonády (záleží na zriedení)

 

·         5 vetvičiek mäty

 

·         250 g čerstvých malín

 

·         7 lyžíc trstinového cukru

 

·         1 l mierne perlivej vody

 

·         šťava z 1/2 citróna

 

·         kocky ľadu a maliny na dokončenie

 

1. Listy mäty otrhajte, rozdrvte a vložte do kastrólika do necelého 1 dcl vody. Maliny rýchlo opláchnite a dajte odkvapkať.

2. Do vody s mätou pridajte cukor a pomaly zahrievajte. Za stáleho miešania zmes rozpustite, až vznikne hladký cukrový sirup. Nechajte ho chladnúť.

3. Maliny rozmixujte ponorným mixérom na hladké pyré a cez husté sitko prepasírujte do nádoby, kam sa vojde min 1 l vody. Odstránite tak časť zrniečok. Do nádoby pridajte 1 l vychladenej vody (mám radšej zľahka perlivú, ale počítajte s tým, že sa na malinovke vytvorí pena, čo ale ničomu nevadí), šťavu z polovice citróna a trochu vychladnutý cukrový sirup s mätou. Zmes dobre premiešajte a ešte raz preceďte. Limonádu oslaďte alebo zrieďte podľa toho, ako vám chutí. Nádobu zakryte a dajte na hodinku chladiť.

 

Pred podávaním limonádu prelejte do fliaš, pridajte kocky ľadu, hŕstku malín a celé lístky mäty. Nápoj zatvorte pod viečko so slamkou a nechajte si chutiť!

MALINOVÝ KOKTEJL SO SEKTOM

 

k fotografii v pohári

 

·         malinové pyré zo 150 g malín

 

·         cukrový sirup z 2 lyžíc trstinového cukru

 

·         sekt Chardonnay brut

 

·         kocky ľadu

 

Pomocou tyčového mixéra vytvorte pyré, zamiešajte do neho vychladnutý cukrový sirup (viď predchádzajúci recept). Pyré prepasírujte cez jemné sitko a rozdeľte do pohárov. Pridajte kocky ľadu a zalejte sektom. Pridajte miešadlo s napichnutou malinou.

pre väčšiu spoločnosť

Vyrobte malinovku podľa predchádzajúcej receptúry a zmiešajte 1/2 l malinovky s 1/2 l sektu. Do nápoja vsypte hrnček čerstvých malín a podávajte s kockami ľadu.

Keď sú plody vyzreté, malinového pyré (vľavo) je pomerne veľa. Tu nepoužívam odšťavovač, pretože mám rada hustú limonádu aj s dužinou. Zvyšné zrniečka rozhodne nevadia.

Toto je čistá blaženosť. Pohár sektu s ľadom a malinovým pyré ešte pred tým, ako ju premiešate. Ťažšie maliny zostanú na dne pohára, takže koktail vyzerá nádherne. Toho ľadu som dala trochu moc (fotili sme v tridsaťstupňovej horúčave), takže sa nám zlatá farba Chardonnay nariedila. Trošku uberte…

Prečo sa máme kŕmiť malinami?

 

Maliny majú vysoký obsah vitamínu C a obsahujú veľmi cenné antioxidanty, ktoré vám vyženú z tela všetky škodliviny. Pôsobia protizápalovo - zmierňujú zápaly v krku i reumu. Určite ste už mali doma čaj proti nachladnutiu, ktorý túto cennú drogu obsahuje.

 

Ak chcete mať maliník na záhradke, predstavte si, ako rastie vo voľnej prírode. Má rád kyslejšiu pôdu, vlhko a nevadí mu chladnejší kút. Množia sa odrezkami, takže ak ste trpezliví, ľahko si rozmnožíte jednu rastlinu. Stačí dať na jeseň ktorúkoľvek časť výhonku do zeme, dobre zalievať a hnojiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *