Domáce limonády II / jahodová a černicová

Nakladané olivy
14.6.2021
Ľadový krabičkový dezert
21.6.2021

Som tu s limonádovým pokračovaním...

Jahody budú na záhradkách pomaly dozrievať a aj keď je mi ľúto úchvatne krásne ovocie rozmixovať, stojí to za to. Jahodová limonáda je iskrivá a vonia. Viem, že jahody je dobré pred spracovaním ponoriť do ľadovej vody, aby sa posilnila ich aróma a tiež viem, že budú sladšie po spŕške citrónovej (alebo ešte lepšie) limetkovej šťavy. To som sa naučila pred mnohými rokmi v Tunisku a tento trik je jednoducho na nezaplatenie. O tom je teda ďalší recept a fotografie nižšie.

Možno ešte trochu viac milujem černice, pretože ich tvar a temná farba je prísľubom atraktívnych zmrzlín aj extra hustých limonád (na úvodnej fotografii). Černice majú ešte veľa času, ale pri upratovaní mrazničky som objavila dve zabudnuté krabičky. Pretože letné nápoje sú najlepšie vychladené, rozmixujte trošku ovocia a urýchlite si tým servírovanie. Mrknite do svojich zásob, či týmto spôsobom nemôžete taktiež zlikvidovať minuloročnú úrodu.

Teda poďme do príprav limonád, nech labužnícky čelíme horúčavám. Len si ešte nachystajte efektné poháre a pollitráky zabezpečené viečkami proti dotieravému hmyzu. V závere článku som pripojila ešte malinovku, nech máte limonády pohromade. Pochutnajte si.

Ak vám utiekol prvý diel, kde sú recepty na domácu malinovku a malinový kokteil so sektom, určite sa na neho pozrite. 


ČERNICOVÁ LIMONÁDA Z MRAZNIČKY

Príprava: 20 minút * Získate: 1 l

  • 200 g napoly rozmrazených černíc
  • šťava z 2 zrelých pomarančov + 1 bio pomaranč na krájanie
  • 3 lyžičky medu
  • 1 l vody s bublinkami
  • pár vetvičiek mäty

1.Černice vložte do mixéra (niekoľko plodov si nechajte bokom), pridajte šťavu z dvoch sladkých pomarančov a med. Všetko rozmixujte.

2.Zmes prepasírujte cez husté sitko do džbánu (predsa len je tých zrniečok v černiciach veľa), pridajte mätu a všetko zrieďte vodou. Premiešajte, ochutnajte a prípadne doslaďte medom.

3.Bio pomaranč umyte a rozkrájajte na plátky. Limonádu rozdeľte do pohárov, pridajte niekoľko černíc, bylinky a dieliky pomaranča.

Ak nemám po ruke ovocie v bio kvalite, vôbec to nevadí. Z plátkov pomarančov kôru okrájam šikmými rezmi. Dužinu možno tiež rozkrájať na trojuholníky a vhodiť do nápoja.


  

JAHODOVÁ LIMONÁDA S LIMETKOU

Príprava: 30 minút * Získate: 1 l

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 200 g trstinového cukru
  • šťava z 2 limetiek + 1 bio limetka na krájanie
  • 1 l vychladenej mierne perlivej vody
  • kocky ľadu

1.Umyté a rozkrojené jahody vložte do kastrólika a pridajte trstinový cukor. Pomaly zahrievajte za stáleho miešania, až vznikne hustý jahodový rozvar. Nechajte ho vychladnúť.

2.Do džbánu vložte jahodový základ, pridajte limetkovú šťavu, dobre premiešajte a dajte na hodinku do chladničky, aby sa chute spojili. Pridajte 1 l vychladenej perlivej vody, zamiešajte a podávajte vo vysokých pohároch s ľadom, s plátkami limetky a rozkrojenými jahodami.

Ak niečo oslavujete, môžete do jahodovej limonády pridať trochu kvalitnej vodky.

Horné dva obrázky patria klasickej malinovke. Široký pohár predstavuje kokteil vytvorený z malinového základu a sektu. Recepty nájdete tu.

Musím povedať, že fľaštičky a pollitráky s viečkami som si zamilovala. Jednotlivé nápoje môžete mať nachystané v chladničke než prídu horúčavou schvátení hostia. Ich blaženú reakciu si vychutnajte

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *