Domáce pot-pourri

Servítková technika alebo upratovanie šatníka na zimu
18.10.2019
Hebká posteľná bielizeň z mikrovlákna
27.10.2019

Pretože som od leta nasušila kadečo, napadlo mi, že si urobím pot-pourri. Celkom jednoduchú zmes, založenú na vôni levandule. Mám ju nesmierne rada, pretože mi predlžuje spomienky na letnú záhradu.

V oblasti aróma terapie nie som nijako zbehlá, tak som išla obyčajnou cestou. Vo finálne všetko dopadlo dobre. Vytvorila som príjemnú prírodnú arómu, ktorá momentálne zreje v dobre uzavretej dóze. Zmes kvetov, bylín a korenín totiž musí byť asi 5 týždňov uložená v šere, aby správne prebehla fermentácia.

Použiť môžete prakticky všetky nasušené kvety a bylinky. Proces správneho sušenia som opísala tu, ale teraz už sa musíte spoliehať len na to, čo ste si na sklonku leta nazbierali. Vítaným prírastkom môžu byť v túto dobu ešte muškáty. Kvitnú statočne až do prvých mrazov a ich aromatické zložky sú vo vonných zmesiach cenené. Väčšina kvetov po usušení svoju arómu stráca. V pot-pourri však majú svoju estetickú funkciu. Vôňu im ľahko dodáte niekoľkými kvapkami vybraného esenciálneho oleja. Vôňu pot-pourri si tak podobným spôsobom osviežite aj po dlhšej dobe.

K naporciovaniu jednotlivých ingrediencií som použila kalibrované odmerky na varenie. Nie že by ste ich teraz bezpodmienečne potrebovali, ale k pečeniu si ich určite kúpte, odmerky sú neoceniteľný pomocník. Momentálne vám s nimi ľahšie ukážem jednotlivé pomery byliniek. Pripravte si:

  • 1/3 šálky nasušenej kôry z pomaranča
  • 1 šálka nasušených plátkov ružových ruží a niekoľko pukov vcelku
  • 1 šálka nasušených levanduľových kvetov
  • 1 kvet nasušenej hortenzie
  • 4 tyčinky celej škorice
  • 2 lyžice drveného klinčeka
  • 1 kvet nasušenej pelargónie
  • 8 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja

Z pomarančov zlúpnite kôru, nakrájajte ju na uzučké prúžky alebo z časti vykrájajte drobné kvietky pomocou formičky na cukrovinky. Je to taká tá najmenšia, ktorou vykrajujeme prostriedky do lineckého pečiva. Kôru dajte sušiť a medzitým ukladajte do väčšej misky všetky ostatné ingrediencie. Ruže rozoberte na jednotlivé lupienky, 3-4 puky si ponechajte vcelku. Pol šálky levanduľových kvetov môžete nechať na stonkách, druhú polku šálky naplňte vydrolenými kvietkami. Kvet hortenzie rozstrihajte na malé skupinky kvetov, tyčinky škorice rozlomte v polovici (namiesto škorice možno použiť aj hviezdičky badiánu, sú veľmi dekoratívne) a pomocou mažiara rozdrvte 2 plné lyžice voňavých klinčekov. Nakoniec pridajte drobné kvietky pelargónie.

Pot-pourri znamená bylinkovú všehochuť. Keď máte všetko pohromade (spoločne aj s voňavou pomarančovou kôrou), zmes poriadne premiešajte. Už teraz sa vám z toho zatočí hlava. Rozhodne to nie je nič pre alergikov. Ak máte všetko správne usušené, kvety sa nedrobia a krásne držia svoj tvar. Nostalgická farebnosť pôvodne pestrých rastlín sa po nasušení zjednotí do púdrových tónov a výsledok získa svoj nezameniteľný pôvab.

Teraz príde na rad proces fermentácie. Pot-pourri vložte do nádoby, ktorá má pevne priliehajúce viečko. Ideálna je nádoba, ktorá má zafarbené sklo a ochráni rastlinky proti svetlu. Fotila som v transparentnom skle, aby ste na všetko videli; ale nádobu potom nechajte v šere. Než ju zaviečkujete, kvapnite dovnútra 8 kvapiek levanduľového oleja a uložte ju asi na 4-5 týždňov niekam na kľudné miesto. Pohárom občas zatraste, aby sa vôňa usadila vo všetkých póroch rastliniek. Po tejto dobe vysypte časť zmesi do peknej misky a umiestnite ju na miesto, kde budete vnímať jemnú korenistú vôňu pot-pourri. Keď zmes prestane voňať, oživte ju opäť niekoľkými kvapôčkami levanduľového oleja.


Ešte slovo k 100% levanduľovému esenciálnemu oleju:

  • Tento olej pôsobí na telo blahodárne. Upokojuje organizmus - pôsobí analgeticky, odstraňuje nervové vyčerpanie a dokonca zmierňuje nespavosť.
  • Možno ho užívať na inhalácie pri dýchacích ťažkostiach a bronchitíde, pretože má protizápalové účinky.
  • Pôsobí protireumaticky a dokáže uľaviť pri drobných úrazoch svalov, šliach i pri zápaloch nervov. Levanduľový olej možno totiž používať aj na kožu, čo je u esenciálnych olejov výnimka. Predtým si ho však vyskúšajte na predlaktí, kde je vaša pokožka najcitlivejšia.
  • V každom prípade sa poraďte so svojím lekárom, pretože levanduľová silica dokáže aj výrazne znížiť krvný tlak.
Prajem pokojný, zdravý a voňavý víkend! Spríjemniť si ho môžete aj vonnou sviečkou, ktorú si môžete vybrať na našom e-shope.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *