Domáci karamel, alebo darčeky zo špajze

Červený zamat alebo Red velvet cake
13.2.2020
Rozmarínové tyčinky so šunkou k vínu
20.2.2020

Pohár karamelu si môžete kúpiť, vyrobiť varením kondenzovaného mlieka, ale tiež získať počas dvadsiatich minút vlastnoručnou prípravou.

Ostatnými spôsobmi nezískate nič z jemnosti maslovo smotanovej chuti - a predovšetkým nevyrobíte behom krátkej chvíle úžasný darček niekomu, kto karamel nadovšetko miluje. Totiž, tá niekedy pálčivo sladká chuť alebo spomienka na lepivú hmotu v ústach, vás mohla utvrdiť v tom, že karamel fakt nemusíte. Pritom je úplne výnimočný, keď ho použijete tam, kde ako sa patrí vynikne.

Výroba karamelu patrí k základnej cukrárske výbave. Nie je na nej nič zložitého, len je potrebná opatrnosť. Cukor sa taví pri vysokej teplote, a prímesi, čo je maslo a smotana, sa správajú poriadne neprispôsobivo; penia, kypia a hrajú sa na soptiacu lávu. Ešte nikdy mi karamel nevystrekol a nespálil ma. Ale verím, že z nepozornosti môže vzniknúť zlá skúsenosť. Postupujte podľa návodu, buďte opatrní, a nič sa nestane.

Svoju sladkú maškrtu ukryte do chladničky a spotrebujte počas 10 dní. Ona vám beztak dlhšie nevydrží. Karamel je výborný na zmrzlinové poháre, na šľahačkové torty aj na skvelý banoffe pie (slávny banánový koláč). Ak ho chcete niekomu venovať, je to ideálny tip na darček na poslednú chvíľu.

DOMÁCI KARAMEL DO TORT A NA POHÁRE

Príprava: 25 minút * Získate: pohár s objemom 300 ml  

  • 300 g cukru, krupice alebo kryštál
  • 5 lyžíc vriacej vody
  • 55 g zmäknutého masla
  • 200 ml horúcej smotany, 30%
  • lyžice vanilkového extraktu (nemusí byť)

1. Do hrubostennej rajnice dajte cukor a na vysokom plameni ho nechajte rozpúšťať. Miešajte opatrne, aby sa netvorili hrudky, ale len ho stále odťahujte od dna. Trvá to pár minút. Cukor sa začne taviť a zároveň zafarbovať od okrovej farby do svetlohneda. Keď sa jeho konzistencia mení na stredne tekutú - býva to pri teplote 150 °C, cukor je už sfarbený do svetlojantárovej farby. Táto fáza dáva karamelu správnu chuť. Pozor, túto chvíľu neprešvihnite a okamžite stiahnite hrniec z plameňa, pretože proces karamelizovania vplyvom vysokej teploty stále pokračuje.

2. To je čas, kedy začnete (mimo platňu) prilievať horúcu vodu. Opäť pozor - voda musí byť horúca. Roztavený cukor môže mať teplotu až 170 °C a mohol by vyšplechnúť a obariť vás. Používajte dlhú varechu, pre istotu si na ruku navlečte chňapku, a horúcu vodu prilievajte po lyžiciach. Stále miešajte. Karamel začne kypieť a bublať, ale nepoľavujte. Karamel je hotový, kedy má zlatohnedú farbu a je tekutý ako hustý med. Teraz by bol pripravený na výrobu karameliek, lízaniek a pod. Ale my budeme pokračovať, aby vznikla karamelová omáčka.

3. Rajnicu vráťte na miernejší oheň a postupne pridajte zmäknuté maslo. Teraz veľa miešajte, aby sa maslo dobre zapracovalo do hmoty. Karamel trochu presvetlíte. S maslom karamel nestuhne do pevnej hmoty. Aby ste vytvorili vláčny krém, po dokonalom vmiešaní masla, prilejte ešte horúcu smotanu a vanilkový extrakt, nechajte krátko povariť a stiahnite z plameňa. Horúci karamel preceďte cez husté sitko do pripraveného pohára, nechajte voľne vychladnúť, uzavrite ho a uložte do chladničky.

Aby bol karamel vláčny a trochu zmäkol, opäť ho pred použitím ponechajte v izbovej teplote.

Tu je všetko, čo budete na výrobu karamelu potrebovať. Kuchári viac používajú na tavenie cukru hrubostennú panvicu, pretože má široké dno a celý proces je rýchlejší. Vyšší hrniec (použila som hrniec s keramickou vrstvou, ku ktorej sa nič nepripaľuje) a dlhá vareška však viac ochránia vaše ruky. Ak pracujete prvýkrát, a neviete, čo bublajúci karamel dokáže, pridajte ešte chňapku.

Hotový karamel má krásnu jantárovú farbu a teraz už ho zjemním maslom a smotanou, aby som vytvorila vláčnu, lenivo tečúcu omáčku. Maslo zapracovávam na malom plameni i mimo platňu a po častiach, pretože karamel ho prijíma pomaly. Medzitým si ohrejem smotanu. Nie do bodu varu, ale tak, aby bola horúca a pripravená na priliatie do zmesi.

Smotana je zapracovaná, omáčka je hladká, a pomaly odkvapkáva zo stierky. Pre istotu ju ešte precedíme cez sitko, ale ani to nie je nutné. Na tomto hrnci mi na stenách nezostali kryštáliky cukru, ktoré by som neskôr zotrela do pohára. Pozor - ochutnávať až po vychladnutí - je to horúce!!

Je to rýchlovka a poháre v chladničke sú na nezaplatenie. Keď prídu nečakaní hostia, stačí trocha zmrzliny, šľahačka a strúhané oriešky a všetko preliať zlatým karamelom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *