Domáci vaječný koňak pre kamarátov

Jarné sviečky
10.3.2021
Zajačikovia z obrúskov + video
16.3.2021

Preslávený vaječný koňak, ktorý sa pripravuje v mnohých krajinách sveta, máme spätý s vianočnými sviatkami. Ale keď ho oprostíte od vône škorice, vanilka vám zavonia rovnako krásne aj o Veľkej noci...

Nakoniec jarné veselie si spájame s konzumáciou vajec úplne na všetky spôsoby. Prečo nepripraviť maškrtným hosťom práve túto pochúťku, v ktorej sú vajcia nepostrádateľné. V mestečku, kde som vyrastala, sa pravidelne vítali dospelí koledníci štamperlíkom vaječného likéru. Na prvý pohľad vyzeral nevinne, ale bol domáci a poctivý a po návšteve niekoľkých domácností páni hocikedy zabudli, kadiaľ vedie cesta domov. To bola taká naša dievčenské pomsta za tie metrové korbáče. A tak robím koňak aj dnes; čo keby niekto prišiel!?

Koľko rodín, toľko sa nájde tých zaručene najlepších receptov na vaječný koňak. Koňak sa pripravuje z čerstvých vajec, s cukrom vareným na karamel, s vyšľahaným bielkovým snehom. Ten, ktorý pripravujem na jar, je rýchly a úplne klasický. Ale čo je najdôležitejšie, teraz ho podávam jarno a radostne. Priamo vo fľaši na mlieko, ktorá dodá rozjareným hosťom dobrú náladu.

Recept sa týka tepelnej úpravy vajec, takže sa nikomu nič neprihodí. Dokonca mám pre vás tip, ako pripraviť koňak aj pre kamarátov, ktorí trpia intoleranciou laktózy (neschopnosť organizmu stráviť mliečny cukor).

DOMÁCI VAJEČNÝ KOŇAK

Príprava: 35 minút + 3 týždne na uležanie * Získate: 1,5 l koňaku

  • 5 žĺtkov
  • vrecúško vanilkového cukru
  • plechovka sladeného kondenzovaného mlieka, 397 g
  • 350 g nesladeného kondenzovaného mlieka
  • 400 ml tmavého rumu, ak chcete, tak pol litra

1. Do veľkého hrnca s vodou vložte nerezovú misku s 5 žĺtkami a vanilkou, a v horúcom vodnom kúpeli žĺtky metlou ušľahajte do peny. Aby ste zničili choroboplodné zárodky, je potrebné, aby mala voda 70°C. Šľahajte stále, aby boli žĺtky stále v pohybe, inak sa vám na dne misy uvaria. Voda sa nesmie dotýkať hornej misky.

2. Do druhej, chladnej misky, nalejte obe mlieka a pridajte ušľahané žĺtky. Ponorným mixérom všetko vyšľahajte do hladkého krému. Nechajte ho mierne vychladnúť a zašľahajte rum.

Koňak nalejte pomocou lievika do vyparených fliaš. Otvor pretiahnite potravinovou fóliou a pevne uzavrite. Fľaše dajte do chladničky najmenej na 3 týždne odležať.

Tak tu som si užila luxusný medený hrniec, v ktorom som v miske našľahala cukor so žĺtkami. Na tak jednoduchú prácu ho bola doslova škoda, ale tá krása v kuchyni stála za to!

Tu už som pridala v pare našľahané žĺtky do zmesi mlieka. Vľavo je jedna z plechoviek s kokosovým mliekom, ktoré môžete použiť na prípravu časti koňaku tomu, kto nedokáže stráviť mliečny cukor. Kravské mlieko jednoducho nahraďte kokosovým. Výsledok je veľmi chutný, koňak pôsobí trošku mastnejším dojmom, ale dobre sa našľahá. Tento koňak neuskladňujte, je vhodné ho vypiť hneď. Ešte upozorňujem na to, že zmiešať mliečny a rastlinný tuk nie je vhodné.

Najťažšie na tom všetkom je vydržať a fľaše neotvoriť pred sviatkami!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *