Farbou roka 2022 je dynamická fialová

Zamilovaný orieškový koláč
14.2.2022
Smotanové kurča na paprike z rúry
21.2.2022

Farba, ktorá nám má dať silu a prebudiť kreativitu, patrila v minulosti ľuďom slobodnej mysli a k extravagancii umelcov.

Dnes predstavuje energiu, ktorú tak potrebujeme po stále ešte nekončiacej pandémii ochromujúcej svet. Americký Pantone Color Institute (PCI) každoročne predstavujúci farbu roka ovplyvňujúcu množstvo výtvarných i priemyselných odborov práve preto zvolil pre tento rok silnú farbu, aby podporovala tvorivú myseľ a rozvíjala nápady aj chuť priniesť do našich životov niečo nové. Je to prirodzená reakcia na uplynulú dobu zväzujúcu nás starosťami, ktoré nám ubrali vynaliezavosť i radosť z budúcej perspektívy.

Voľba fialovej farby v interiéri, dizajne aj textilnom priemysle vás možno udiví svojou početnosťou. Farbou roka sa stal napríklad v roku 2008 odtieň Blue Iris (18-3943), v roku 2014 svetlý odtieň Radiant Orchid (18-3224) a v nedávnej dobe, v roku 2018 odtieň Ultra Violet (18-3838). Je možné, že s kombináciami týchto farieb sa aj vám dlho dobre býva .

Tento rok vybrali špecialisti farbu Very Peri (17-3938) , ktorá si vzala svoj vzor z prírody, konkrétne z kvetov zimozeleňa, vždy zelenej rastliny vytvárajúcej na zemi koberce kvitnúce na jar jasne modrofialovými kvietkami. Podľa odborníkov z PCI patrí táto farba k najpozitívnejším odtieňom, ktoré by nám mali dodať potrebnú energiu. Odtieň Very Peri predstavuje dynamickosť, vzbudzuje chuť niečo vo svojom okolí zmeniť a podporuje zdravé sebavedomie.

Farbou roka sa inšpirujú módni návrhári, interiéroví dizajnéri, filmári aj grafici z mnohých ďalších odborov. Fialové tóny pekne harmonizujú so svojim okolím, ľahko sa kombinujú s celým radom ďalších farieb a tak si k nim veľmi skoro nájde cestu mnoho ľudí.

FARBOU ROKA 2022 JE DYNAMICKÁ FIALOVÁ 3

FARBA ROKA TÓN V TÓNE

Osvedčená kombinácia valérov jednej farby, ktorých vyznenie bude vždy vo vzájomnej harmónii.

Fialová farba patrí k výrazným a dramatickým odtieňom. Sila iskrivého ametystu, alebo napríklad zvláštne svetlo búrkových mrakov v sebe nesú množstvo tajomného a magického. Akonáhle sa však do farby zamieša viac modrej, získate odtieň plný inšpirácie a pokoja. Fialové tóny sa páčia mužom aj ženám, každý si v nich nájde svoju rovinu. Záleží na materiáloch, štruktúrach, tvaroch. Môžu vyznieť honosne a kráľovsky, ale rovnako tak predstavujú splynutie s prírodou, citlivosť a duchovnú silu.

Nemusíte podliehať módnym trendom, aby ste si fialovú farbu obľúbili. V jemnejších tónoch pôsobia nežne a neutrálne, výrazné tóny priestor zmenšujú a pôsobia príliš dominantne. Upokojte interiér prírodným drevom a šedými odtieňmi výmaľby. Čím menšie plochy fialovej okolo seba budete mať, tým menej sa vám opozerajú. 

Najľahšie sa pracuje s textilom, ktorý býva presvetlený ďalšími odtieňmi farieb. Pokiaľ si nie ste istí, ktoré by to mali byť, kombinujte tón v tóne.

ANITA, POSTEĽNÉ OBLIEČKY z nekrčivého mikrovlákna

FARBOU ROKA 2022 JE DYNAMICKÁ FIALOVÁ 4

VERY PERI - FARBA KVETÍN

Dominantnú sekundárnu farbu - ako je sýta fialová (zlúčená z modrej a červenej), úplne prirodzeným spôsobom doplnia zelené tóny najrôznejšej intenzity.

Farba roka získala svoj jedinečný odtieň zo zimozeleňa, ale svieža záhrada ponúka celú paletu veľmi podobných tónov. Vedľa jarných krokusov, fialiek, hyacintu a orgovánu nájdeme rovnaké fialové tóny v letnej levandule aj v neskorších kvetoch hortenzií. Taktiež lúky sú plné fialových farieb, za všetky spomeňme aspoň vankúše materinej dúšky. Je ľahké vziať si z prírody inšpiráciu.

S fialovou ladia zelené odtiene. Ak sú svetlé, často sú považované za tóny neutrálne, a tak sa dobre dopĺňajú. Pokiaľ je fialová veľmi výrazná - napríklad farba kosatca, potom zvoľte zelenú vo farbe lišajníka. Vždy musí jedna z farieb ustúpiť.

OKRASNÁ TRÁVA, ZVÄZOK S FIALOVÝMI KVETMI, výška 70 cm

FARBOU ROKA 2022 JE DYNAMICKÁ FIALOVÁ 5

SUSEDSTVO FARIEB NA FIALOVOM POZADÍ

Ak si neviete rady, čo s tak výraznou farbou, kombinácie nájdete opäť v prírode. K fialovej pridajte množstvo vodou zriedených odtieňov a svetla.

Vhodné kombinácie fialovej farby s ostatnými odtieňmi sú takmer nekonečné. Vzájomné spojenia potom vyjadrujú nesmierne rozdielne výsledky. 

FIALOVÁ +

  • pastelové odtiene - vytvoria romantický pokojný celok; najlepšie vynikne spojenie bez veľkých kontrastov (pozri dekór)
  • červené odtiene - červená by mala obsahovať modrú (pozri foto), takže hovoríme o príbuzných odtieňoch; fialová taktiež obsahuje červenú farbu, tieto odtiene potom dohromady ladia
  • modrá - tiež modrá je súčasťou fialovej, vzájomné kombinácie vytvárajú rovinu bez kontrastov, výsledok je pokojný a vysoko elegantný
  • šedá - v súčasnosti veľmi preferované spojenie farieb, potrebuje presvetliť farbou dreva či bielymi akcentmi
  • fialová tón v tóne - vo svetlých tónoch, farby budú potrebovať presvetliť najlepšie škrupinovobielou

FANTASY, POSTEĽNÉ OBLIEČKY Z MIKROVLÁKNA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *