Farebný hummus

Sviečky z pohárov na long drink
30.12.2021
Aranžmán pre mesiac január: misa z ľadu
5.1.2022

Hummus, jemná strukovinová pasta pochádzajúca z oblasti Stredného východu, sa v našich kuchyniach zabýval veľmi ľahko. Ako by nie, keď každý, kto ho ochutná, okamžite zháňa recept.

Jedná sa o kašu z roztlačeného cíceru (rímskeho hrachu) alebo našľahaný krém ochutený olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a cesnakom, zmiešaný s tahinou, alebo sezamovou pastou. Pochádza z oblasti okolo Libanonu, ale hummus sa v najrôznejších úpravách pripravuje po celom svete. Do našich končín prišiel len nedávno, a jeho obľuba vzrastá. Hummus si môžete objednať predovšetkým vo vegetariánskych reštauráciách. Pokiaľ si ho vyrobíte doma, táto lahôdka vás bude stáť sotva polhodinku práce.

Samotný cícer vás o čas pripraví, pretože ho musíte najprv namočiť cez noc a potom variť zhruba 2-3 hodiny; avšak môžete si ho dnes zakúpiť už naložený v náleve a iba ho scediť. A to je ten prípad, o ktorom budem hovoriť. V prospech hummusu hovorí to, že má veľký obsah železa, kyseliny listovej, vitamínu B6 a C, to všetko s výdatnou podporou vlákniny a proteínov. A ešte niečo – na rozdiel od čerstvého hrášku, táto strukovina nepôsobí nadúvavo. Iste nemusím pripomínať, že ju máme jesť od rána do večera.

Hummus si dochutíte najrôznejším spôsobom – korením, prímesou byliniek a ďalšej zeleniny. Nie je potrebné obzerať sa na to, že správne rozmixovaná kaša z cíceru by mala byť takmer tekutá. Pokiaľ vám chutí s kúskami fazule, zeleného hrášku, prípadne s cibuľkou osmaženou na masle, urobte si hummus tak, ako sa vám páči. Môže mať množstvo farieb i chutí.

Farebný hummus5

HUMMUS NA TRI SPÔSOBY

Príprava: 30 minút * Získate: 250 g hummusu

ZÁKLADNÝ RECEPT

    250 g cícer z konzervy, scedený

    2 plné lyžičky pasty tahini (sezamová pasta)

    3 strúčiky cesnaku, prelisovaného

    šťava z 1 citróna

    soľ podľa chuti

    1 lyžica olivového oleja + 1 na poliatie

1. Cícer nechajte odkvapkať a zvážte ho. Vložte ho do mixéra, pridajte lyžicu olivového oleja a cícer rozmixujte. Pokiaľ je hmota hustá, pridajte trochu nálevu alebo vody. Pasta by mala byť hladká, jemná a riedka, ale konzistentná.

2. Pridajte pastu tahini, rozomletý cesnak, citrón a soľ. Znovu premixujte dohladka. Povrch pokvapkajte zvyšnou lyžicou oleja a dokončite podľa chuti.

POZN.: Navrch pridajte mletú rímsku rascu, nasekanú petržlenovú vňať, pár kvapiek citróna alebo vyprážanú cibuľku. Hummus podávajte najlepšie s arabským chlebom alebo s indickým naanom.

Béžový hummus

Pracujte podľa základného receptu, 2 lyžice cíceru si odložte bokom. Hotový hummus vložte do misky, povrch pokvapkajte olivovým olejom, pridajte celý cícer a poprášte sladkou mletou paprikou.

Zelený hummus

Vypracujte pastu podľa základného receptu, do ktorého pridajte ešte 5 lyžíc mrazeného hrášku izbovej teploty. Potom pridajte veľký zväzok nasekaného koriandra a čerstvo mleté ​​korenie. Pred podávaním dozdobte olejom, lyžicou zeleného hrášku a varenými vajcami.

Červený hummus

K základnému receptu pridajte 2 malé varené červené repy a všetko rozmixujte dohladka. V tomto prípade bude hummusu o niečo viac. Dokončite olivovým olejom, kvapkami citrónovej šťavy a sezamovými semienkami.

Správne dochutenie hummusu si treba vychytať. Samozrejme je výhodou, keď sa snažíte priblížiť už známej chuti. Môžete pridať viac cesnaku aj korenia, ďalšie bylinky. Čo však oklamať nesmiete, to je prímes pasty tahini. Tahina je redšia sezamová pasta vyrobená z drvených sezamových semienok a morskej soli. Nesmiete to s ňou prehnať, aby hummus nezískal pálčivú chuť. Tahini pasta býva súčasťou dresingov do šalátov, zahusťuje sa s ňou polievka, slúži na prípravu marinád na nakladanie mäsa a taktiež patrí do tradičných cukroviniek, napr. do chalvy.

Vždy hovorím, že z dobrých vecí vznikne zase niečo dobré. Keď budete mixovať cícer, dbajte na to, aby sa vytvorila vláčna a hladučká pasta. Ak sa vám zdá ešte hustá, pridajte olivový olej alebo obyčajnú vodu, prípadne vodu, v ktorej sa cícer varil, ak ste šli klasickou cestou.

Je hotovo, ale ochutnávajte postupne. Ja som pripravila na fotenie takmer kilogram hummusu, a to sa vážne zjesť nedalo. V chladničke vám základná pasta vydrží bez problémov 5 dní, ale napríklad s prídavkom červenej repy či byliniek by ste ju mali skonzumovať skôr. Avšak keramickým miskám to výborne pristalo a s arabským chlebom sme si náležite pochutnali...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *