Kvetinové radosti

Aranžmán pre mesiac február: gule so snežienkami
25.2.2022
Variácie na karí a panvica do rúry
5.3.2022

Prineste si domov trochu jarnej nálady. Cibuľoviny pridajú krásne farebné akcenty a môžete si pre ne nachystať aj dekorované kvetináče.

Hyacinty a krókusy sú v kvetinárstve už od Vianoc. Napriek tomu na ne u nás doma došlo až teraz, nahradzujú ich predmety so zimnou náladou a dominuje medzi nimi biela a sklo. Zelené tóny, ktoré v sebe nesú život, sa k nim pridávajú úplne prirodzene a vďaka tomu, že cibuľoviny v teplom prostredí ochotne vykvitajú, čoskoro zažiaria pastelovými farbami.

V teplom prostredí sa veľmi pomaličky začínajú spamätávať izbové rastliny, od ktorých získavam mladé výhonky. Každoročne prídu na úžitok misky a veľké hrnčeky vytvárajúce pekné skrumáže pred oknami. Pre cibuľoviny budete potrebovať menšie kvetináčiky. Ak nemáte potrebnú veľkosť po ruke, pozrite sa po veľkom hrnčeku, ktorý si môžete ľubovoľne dozdobiť, napríklad pomocou papierových servítkov.

Technika servítkových obtlačkov už patrí trochu k retro dekoráciám, ale stojí za to ju pripomenúť. Pomocou nej si veľmi rýchlo a ľahko vytvoríte malý originál presne podľa svojich predstáv a doladíte ním svoj kvetinový kút. Podobne vzniknú aj osobité darčeky pre niekoho blízkeho, kto má ručne vyrábané výrobky v obľube. 

AKO VZNIKNÚ PAPIEROVÉ OTLAČKY

Servítková technika - decoupage, získala na veľkej obľube takmer pred 20 rokmi. Forma prenosu papierových dekórov na podklad však nečerpá iba z obrúskov. Pracovať možno okrem iného aj s ryžovým papierom, ale aj so špeciálnymi holografickými aj pyramídovými decoupage papiermi. Aj keď zostanete pri „obyčajných servítkach”, leží pred vami toľko možností, ktoré usmerní len vaša fantázia. Rovnako predmety, ktoré si prajete ozdobiť, môžu byť z najrôznejších materiálov, napríklad z dreva, z kovu aj plastu. V tomto prípade som dekorovala keramický povrch veľkého hrnčeka. 

Obrázky je možné preniesť na akýkoľvek plastický povrch, pretože servítky sú extrémne tenučké. Pracovať budete totiž iba s hornou, potlačenou vrstvou servítky. Bežná servítka má vrstvy 3 a v okamihu, keď 2 spodné vrstvy odstránite, zostane papier ako dych; vyskúšajte si to. Na dekorovanie keramiky si pripravte:

  • keramický / porcelánový hrnček potrebnej veľkosti
  • servítku s ľubovoľným vzorom
  • menšie ostré nožnice
  • lepidlo na servítkovú techniku
  • plochý štetec
  • handričku, trochu vody

Lepidlo na decoupage - zakúpite v dobre vybavenom papiernictve alebo v obchode s výtvarnými potrebami. Lepidlo má zároveň funkciu ochranného laku, takže obrázok bude chránený pred zlúpnutím aj pred vlhkosťou.

Servítky - nemusíte kupovať celé balenie, v obchode s výtvarnými potrebami si vyberiete obrúsok podľa zvoleného žánru. Môžete si kúpiť aj jediný kus, obvykle stojí pár centov.

POZN.: Dôležité pravidlo - vyberte si servítku s podkladom vo farbe čo možno najbližšej farbe predmetu, ktorý budete dekorovať. Len tak vystrihnuté okraje motívov dokonale splynú s novým okolím. Tu je to škrupinovo biela.

Hrnček zbavte nečistôt a odmastite ho vodou so saponátom. Servítku pred seba rozložte a starostlivo si zvážte, ktoré motívy vystrihnete. Vystrihnite ich nožnicami buď presne v línii kresby - tam, kde ich oddeľujete od dekóru (pozri spodnú časť skupinky ruží), alebo s 1-2 mm prídavkom v bielom podklade - tam, kde je dekór voľný (pozri hornú časť skupinky ruží).

LEPIDLOM ZAFIXUJTE OBRÁZOK NA MIESTE A ZÁROVEŇ OCHRÁŇTE JEHO POVRCH

Na predchádzajúcom obrázku je vystrihnutá skupinka ruží a tvoria ju 3 vrstvy servítky. Tu už pracujem s hornou, potlačenou vrstvou servítky, zatiaľ čo 2 spodné vrstvy, biele, už nebudem potrebovať. Získaná obtlačka je krehká ako páperie, ale niečo vydrží. Najprv si vymerajte miesto kam ju nalepíte, potom približne prostriedok tohto miesta natrite lepidlom a obtlačok umiestnite. Zahlaďte ho prstami, aby priľnul a potom štetcom namočeným do lepidla zľahka pretrite povrch celého obtlačku. Netlačte a na rovnaké miesta sa nevracajte stále dookola. Okraje krehkého a prevlhčeného obrúska by ste mohli odtrhnúť. Štetec takto obtlačok dokonale pritisne aj na nerovný povrch. Pracujte pomaly, aby bol obrázok tam, kde ho potrebujete mať. Pohybovať s ním už nebude možné.

POZN.: Servítkové lepidlo je najskôr biele a ťahy štetca sú vidieť, po chvíli však spriehľadní a vytvorí vrstvičku laku, ktorý povrch ochráni pred vlhkosťou. 

DEKOR AKO Z PORCELÁNKY

Servítkové obtlačky dokonale splynú so svojim podkladom. Ak si dáte pozor, aby niekde nevznikli faldíky, dekór sa stane súčasťou pretváraného predmetu a neprezradí svoj pôvod. Samozrejme, akonáhle ho vezmete do ruky, ucítite, že povrch je trochu plastický, ale na prvý pohľad bude kvetináč alebo hrnček vyzerať veľmi dobre. Snažte sa používať iba malé množstvo lepidla. Keď prilepíte 2 - 3 obtlačky, zaručene to budete mať v ruke.

Keby sa vám snáď náhodou nechcelo do tvorenia, mrknite na náš e-shop, kde nájdete pekné veľké hrnčeky vhodné na darčeky aj na spomínané cibuľoviny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *