Kytice na pokračovanie

Jarné bylinky na tanier, do šatníka a do postele
29.4.2022
Darčeky podľa horoskopu – Býk
7.5.2022

Ak sa chystáte v nedeľu popriať svojej mamičke, môže sa vám hodiť hŕstka malých nápadov.

Fľašou dobrého vína určite nič nepokazíte. Na hrdlo navlečte gratuláciu vystrihnutú z krásneho dekoratívneho papiera. Napríklad v tvare srdca, kde môžete z rubu po obvode vpísať vinšovanie. Táto drobnosť sa vám bude hodiť viackrát v roku. Osobných osláv, kedy chcete niekomu vyjadriť lásku, je predsa veľa.

Ako som vám chcela nápad predviesť a chýbala mi po ruke fľaša vína (ešte mi nikto neprial), napadlo ma natrieť pár nepotrebných fliaš bielou farbou. Vznikla dekoratívna kompozícia, do ktorej som umiestnila zopár ruží. Musím povedať, že sa v modernom interiéri vyníma veľmi dobre.

Recykláciu mám rada. Baví ma, keď sa určité veci dajú pretvoriť na niečo celkom iné. O to viac, keď ešte chvíľu slúžia. Napríklad pre jediný výnimočný deň.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Elegantné vázy vzniknú z pekných fliaš od vína, minerálky alebo ovocných štiav. Pripravte si:

na vázy

  • bielu akrylovú farbu Balakryl UNI
  • plochý štetec
  • pekne tvarované fľaše
  • gumovú rukavicu
  • staré noviny

na gratuláciu

  • stranu jednostranne potlačeného kartónu s romantickým dekórom
  • ceruzku
  • nožnice
  • zlatá alebo strieborná fixka na napísanie gratulácie

Fľaše som najprv zbavila etikiet. Odmočila som ich a dôkladne umyla v saponáte, aby sa povrch odmastil. Potom som vytvorila prvý náter. Ako vidíte na fotografii, farba skvele kryje. Už prvý náter schoval aj tmavé zafarbenie skla. Farba je ekologická a dobre sa s ňou pracuje. Len si na ľavú ruku (ak ste pravák, tak naopak), navlečte rukavicu. Špičku ukazováka prestrčte do otvoru a počas natierania fliaš zľahka otáčajte. Stôl ochráňte novinovým papierom. Dno fľaše nenatierajte. Náter trvá zhruba 5 minút, za ďalších 15 minút je povrch takmer zaschnutý. Nechajte ho ešte chvíľku a podobne vytvorte ďalšie 2 nátery. Za hodinu bolo päť váz na svete.

SRDIEČKA NA GRATULÁCIU

Tu návod potrebovať nebudete. Nájdite si hárok dekoratívneho papiera s nepotlačenou zadnou stranou, na výšku odstrihnite pruh široký 10 cm a vertikálne ho preložte na polovicu. Na obyčajný papier si vymerajte štvorec 10 × 10 cm, preložte ho napoly a namaľujte polovicu srdca, potom v odstupe 2 cm druhé srdce dovnútra. Šablónu vystrihnite tak, aby vo vnútri vznikol otvor. Podľa nej vystrihajte srdiečka z preloženého pruhu potlačeného kartónu. Na zadnú stranu napíšte po obvode svoje prianie.

EŠTE PÁR RUŽÍ

Spomínanými srdiečkami môžete ozdobiť taktiež kyticu ruží. Idú navliecť na zviazanú kyticu, vložiť medzi kvety, priviazať k stuhe. Možností je niekoľko. Pokiaľ si dáte prácu s natieraním fliaš, potom nakoniec ruže rozmiestnite do jednotlivých váz.

Čím zaujímavejšie fľaše zoženiete, tým menej budú prezrádzať svoj pôvodný obsah. Spomínam si, že som kedysi natrela neobvykle tvarovanú fľašu na čierno a dlho sa ma kamaráti pýtali, kde som tú úchvatnú vázu kúpila. Tvoriť sa dá v podstate zo všetkého.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *