Hrnčekový mrveničkový koláč so slivkami

Módne poháre plné zelene
4.9.2019
Nové typy uterákov
10.9.2019

Hľadáte úplne bezprácny recept na ovocný koláč? Potom čítajte ďalej. Budete potrebovať len hrnček miesto váhy a svoje šikovné ruky náhradou za šľahač.

Snáď vám nepoleziem na nervy, keď budem koláč ešte chvíľku chváliť. Je totiž veľmi dobrý, ešte k tomu zdravý, pretože jeho základ tvoria ovsené vločky a spotrebujete na neho len hŕstku sezónneho ovocia. Pri príprave zašpiníte len jednu misku, a to je tiež fajn.

Cesto tvorí mrvenička podobná tej, ktorú obvykle vŕšite na kusové koláče. Lenže tu vysypete mrveničku priamo na plech, pridáte ovocie a opäť zaprášite mrveničkou - a je hotovo. Tento trojvrstvový krehký koláč sa často kombinuje s tvarohom, ale v tomto prípade dávam prednosť tomu, že sú rezy vďaka vločkám a lupienkom mandlí, mierne chrumkavé. Zdôrazňujem slovko mierne, pretože keď to s pečením preženiete, vyrobíte skôr müsli tyčinky :o)

Hrnčekový mrveničkový koláč so slivkami2

VLOČKOVÝ MRVENIČKOVÝ KOLÁČ

Príprava: 25 minút * Získate: plech veľký cca 25 × 22 cm

  • 1½ hrnčeka hladkej múky, preosiatej
  • 1 hrnček ovsených vločiek, aj celozrnných
  • ½ hrnčeka krupicového cukru, záleží na sladkosti ovocia
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • 150 g masla
  • 8 veľkých sliviek, alebo 12 menších
  • hrsť mandľových lupienkov

1. Všetky prísady ponechajte v izbovej teplote. Do veľkej misky (aby sa vám pohodlne pracovalo) dajte všetky sypké suroviny a premiešajte ich. Potom pridajte zmäknuté maslo a oboma rukami vypracujte mrveničku. Vločková mrvenička vyzerá rovnomerne, nevytvára veľké hrudky a zostane sypká. Škorica ju sfarbí do medovej farby.

2. Plech vyložte papierom na pečenie tak, aby na oboch dlhších stranách presahoval von. Za tieto okraje neskôr koláč vyzdvihnete. Asi dve tretiny mrveničky nasypte na plech a lyžicou ľahučko urovnajte. Na lyžicu netlačte, aby ste nevytvorili pevnú vrstvu, podobnú tej, ktorá tvorí sušienkový základ pre Chessecake. Táto vrstva musí zostať vzdušná. Rúru vyhrejte na 175 °C, ak máte teplovzduch, zapnite na 170 °C.

3. Na posýpku rozložte slivky nakrájané na ploché dieliky, urovnajte ich a na povrch nasypte zvyšok mrveničky. Rovnomerne ju rozptýľte a husto ju posypte mandľovými lupienkami. Pečte 30 minút doružova.

Hotový koláč nechajte vychladnúť, najlepšie v chladničke, potom ho pomocou papiera na pečenie vyzdvihnite z formy a rozkrájajte na jednotlivé rezy. Pokiaľ ovocie nebolo dostatočne sladké (napr. maliny, ríbezle), potom povrch poprášte cukrom ovoneným vanilkou.

Keď hovoríme o hrnčekovom meraní ingrediencií, všeobecne platí, že 1 hrnček sa rovná 250 ml. Z praxe určite viete, že je lepšie merať kalibrovanými odmerkami. Sú označené ako cup = šálka, a sú presnejšie, už len vďaka tomu, že obsahujú popri polšálku, ešte tretinku a štvrtinku. Tieto miery už skrátka v tvarovanom hrnčeku trafíte horšie. Ale pokiaľ ide o tento koláč, žiadne problémy s cestom nenastanú.

Dve tretiny cesta nasypte do formy a lyžicou ho jemne zarovnajte. Žiadnou silou však, inak vytvoríte tvrdú kôrku. Tento koláč sa po upečení pýši tým, že je krehký a aj keď dobre drží pohromade, je stále veľmi nadýchaný.

Ovocie by malo byť zrelé a sladké ako med. Tretiu vrstvu tvorí opäť mrvenička, teda jej zvyšok, ktorý posypete mandľovými lupienkami. Už teraz sa môžete tešiť na výsledok. Šťava zo sliviek sa vsiakne do spodnej vrstvy, z ktorej sa usporiadane vytvorí cesto. Aby sa vám koláč dobre rozkrájal, nechajte ho poriadne vychladnúť, napríklad aj v chladničke. Predtým ho vylovte z formy pomocou papiera na pečenie. Na rovine sa s ním bude lepšie manipulovať, je naozaj veľmi krehký.

12516

AKO JE TO S MIERAMI?

plný hrnček  = 250 ml

polovica hrnčeka = 125 ml

tretina hrnčeka    =  83 ml

štvrtina hrnčeka   =  62 ml

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *