Hrušková štrúdľa s marcipánom

Darčeky podľa horoskopu – Ryby
12.3.2022
Upratovanie podľa horoskopu
19.3.2022

Tak neviem... Túto štrúdľu robím, aby vzniklo ešte niečo lepšie, než tradičná štrúdľa z jabĺk. Ale tá je predsa neprekonateľná!

Aby som nebola taká namyslená, išla som pred týždňom na návštevu s oboma štrúdľami. Nakrájala som jablkovú aj hruškovú do dvoch úhľadných riadkov a čakala na verdikt. Jednohlasne zvíťazila hrušková. Takže predkladám s pokojným svedomím. Hlavne majte poriadny plech do rúry, val na čo najväčšie ťahané cesto, a polhodinku času za predpokladu, že niekoho poveríte nakrájaním ovocia. Potom už ide všetko ako po masle.

Tentokrát som prestierala na krásnej chrómovanej tácke, na ktorej sa všetko odrážalo ako v zrkadle. Nádherné prestieranie, ako stvorené na príjemné víkendové posedenie, čo poviete?

ŤAHANÁ HRUŠKOVÁ ŠTRÚDĽA

Príprava: 45 minút + chladenie a pečenie *  Získate: 43 cm dlhý závin, cca 14 kúskov

Cesto

  • 150 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 50 g zmäknutého masla
  • 50 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica slnečnicového oleja
  • 1 lyžička vínneho octu
  • rozpustené maslo na potretie

Náplň

  • dve hrsti strúhanky, jemne opraženej na kúsku masla
  • 4-5 veľkých maslových hrušiek (napr. odroda Lucasova)
  • práškový cukor 
  • mletá škorica
  • 100 g mandľového marcipánu

1. Múku preosejte na dosku, pridajte väčšiu štipku soli a zmäknuté maslo, ktoré nožom rozdeľte na kúsky. Uprostred urobte jamku a po troškách prilievajte vlažnú vodu, pričom ju zakaždým lyžicou primiešajte do múky. Keď sa voda vstrebe, ihneď cesto rukami spracujte dohladka. Cesto je mastné, ale nelepí a nie je potrebné ho podsypávať. Na prstoch ucítite ako je krásne pružné. Pracujte po dobu aspoň 3 až 5 minút. Potom ho zabaľte do mikroténového vrecka a dajte asi na 30 minút vychladiť.

2. Medzitým olúpte hrušky a nakrájajte ich na tenké plátky. Rúru vyhrejte na 175 °C.

3. Cesto vráťte na pomúčenú dosku, počítajte s tým, že placka bude veľká. Valčekom vyvaľkajte rozmerný tenký obdĺžnikový plát. Môžete si pomôcť aj rukami a cesto vytiahnuť. Je pružné a netrhá sa. Povrch potrite maslom, posypte opraženou strúhankou (nemusí jej byť veľa), poukladajte hrušky, pocukrujte a pridajte dosť škorice. Nakoniec na ovocie nastrúhajte pomocou hrubého strúhadla vychladený marcipán.

4. Cesto stočte, konce závinu zovrite a ohnite smerom dole. Povrch štrúdle potrite zvyšným maslom a zhora prepichajte vidličkou. Presuňte ho na plech (chce to štvoro rúk) vystlaným papierom na pečenie potretým maslom a pečte uprostred vyhriatej rúry po dobu 45 minút, až cesto zozlatne.

Štrúdľu podávajte vlažnú alebo naopak úplne vychladenú. Povrch pocukrujte a vyložte mandľami.

Tu je všetko, čo potrebujete na prípravu cesta. Ak s ním nemáte skúsenosť, nebudete mi veriť, že z tej malej guličky prepracovaného cesta vznikne rozmerná placka. Ide to ale dobre, pretože cesto je krásne pružné. Nebojte sa, že sa vám roztrhá...

…celkom dobre ho rozváľate na tenučký plát. V tejto chvíli majte po ruke múku, aby šlo cesto zdvihnúť. Predtým sa cesto vyťahovalo a balilo na utierke, ale silikónová doska vykoná veľa práce za vás. Až cesto zdvihnete, bude vám kopírovať každý prst, tak je správne tenké. Kusy mandľového marcipánu (na tanieriku) si dajte vychladiť, aby išli dobre nastrúhať. Marcipán je sladký, hrušky tiež, takže tu treba vybalansovať množstvo cukru, čo príde do náplne. Ale určite to odhadnete na prvý krát.

Štrúdľa je celá hrboľatá od plátkov ovocia, ale cesto sa v rúre pekne nadýchne. Ešte potrieť maslom a tešte sa na výsledok svojho úsilia.

Jablkovú štrúdľu mám nesmierne rada. Keď náplň tvoria správne navinuté jabĺčka, nie je nič lepšie. Len namiesto strúhanky som v poslednom čase prijala kokos. Je zdravší a do výslednej chuti skvele zapadne. Hrušková štrúdľa je oproti jablčnej menej výrazná, ale kto má hrušky rád, dá mi za pravdu, že je to príjemná zmena. Mandľová príchuť robí zo závinu delikátnu pochúťku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *