Jar v topánkach

Kam s náramkami / Recyklácia
25.3.2020
Nadýchané mraky na plechu
30.3.2020

Príroda sa potichu prebúdza zo zimnej letargie a ako každoročne ponúkne tie najpestrejšie farby. Vytvorte si z nich malé jarné darčekové aranžmán.

Mnoho prvých jarných kvietkov sa krčí len tak v tráve, len ich zašliapnuť, ale na to si dávam veľký pozor. Keď začnú kvitnúť záhony trsov snežienok a bledúľ, je to malý zázrak. Čakajú nás prvé prvosienky, ktoré odomykajú jarnú bránu, vykľujú sa krehké pečeňovníky, sirôtky a sedmokrásky. Som vďačná všetkým záhradníkom, že nám tú krásu vypestujú dopredu. Už teraz si môžeme nakúpiť drobné kvetináčiky s kopčekmi nežných kvetín, tak malými, že sa zmestia aj do dievčenských drevákov. Topánkam som nijako neublížila, bude z nich pekný darček. Malé komorné aranžmán môže byť len chvíľkovou potechou pre oko.

AKO VYROBIŤ DARČEKOVÝ ARANŽMÁN A NEUBLÍŽIŤ DREVÁKOM

Obuv má kožený zvršok a v kombinácii s drevom vyzerá výborne. Móda sa vracia, a kto sme dreváky niekedy nosili (a neraz), vieme, ako sú príjemné a pohodlné. Ak chcete niekoho potešiť jarným darčekom, máte príležitosť - dreváky sa budú nosiť zas. A ak k nim pridáte kvetinový pozdrav, ktorý sa hodí nadšeným záhradkárom, čo už sa nemôžu dočkať, že strčia prsty do zeminy, potešíte dvojnásobne. Pripravte si:

  • 2-3 druhy nízkych kvetov v mini kontajneroch na výsadbu semien
  • malé mikroténové vrecúška
  • kúsok baliaceho papiera
  • nožnice
  • stuhu

Do drevákov sa zas toľko rastlín nezmestí, ale dva druhy určite. Kvety kúpite v kvetinárstve aj v záhradníctve, v tomto čase už je ich všade dosť. Rastliny mierne zalejte a nechajte do druhého dňa v pokoji. Potom ich vyberte z papierových kontajnerov a koreňový bal každého trsu vložte do malého mikroténového vrecka. Okraje schovajte pod listami.

Drevák môžete tiež vyložiť fóliou, ale nebolo to treba. Rastliny opatrne vsuňte do otvorenej časti topánky a pekne naaranžujte. V mieste päty obtočte sáčky so zeminou pruhom pokrčeného baliaceho papiera a zafixujte ho v topánke. Zvršok prikryte a kvety jemne oroste sprejom do doby, než darček venujete. Neskôr je potrebné kvetiny zasadiť do kvetináča a pestovať obvyklým spôsobom.

Druhý drevák ozdobte širokou stuhou vo farbe kvetov. Do špičky môžete vložiť malý darček. To celé zabaľte do celofánu, a môžete vyraziť na návštevu.
  • Dreváky majú bohatú históriu. Kedysi boli celodrevené, používali sa výhradne ako pracovná obuv a chodenie v nich určite nebol žiadny med. Až neskôr začal ich tvar lepšie sledovať postavenie nohy a zvršky sa začali robiť z kože a zdobiť rezbami, vypaľovaním i maľbou.
  • Dnes patrí pravé drevo do nášho šatníka úplne bežne - posledným súčasným hitom sú napríklad drevené obrúčky okuliarov. Aby drevo na obuvi vyniklo, vznikla módna obuv na platformách, často vo veľmi výstredných tvaroch. V móde sa chôdza na vysokej nohe objavuje so železnou pravidelnosťou. Tradičné dreváky majú rozumnú výšku a dokážu byť pre chôdzu pohodlnejšie, než vysoké štíhle podpätky.
  • Kvetinové a výrazne farebné papuče ladia s džínsovým oblečením a s uvoľnenou nohavicovou módou z letných ľanových materiálov.
  • Na e-shope nájdete dámske ortopedické dreváky nedeformujúce nožnú klenbu a zachovávajúce anatomický tvar nohy. Ak máte prácu pri ktorej dlho stojíte, vyskúšajte ich, možno pre vás bude pevná opora nôh vítanou zmenou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *