Jarné háčkovanie na vajíčka

Lemon curd / citronový krém
17.2.2021
Muffiny so zajačikom
27.2.2021

A je to tu, pomaly na mňa začína liezť jar a mam pocit, že sa to netýka len mojej osoby. Rodina už vie, že sa s nadchádzajúcim obdobím zmení aj náš jedálniček. Okrem iného pribudnú vajíčka a chutné šaláty.

Jarné obdobie mám nesmierne rada. Aj jeho príchod plný zemitých a surových farieb a zázračnú premenu prútikov aj udupanej zeme, ktorej vdýchne príroda život. Potom je tu ešte štebotanie vtákov, a to sa okolo nás ozýva už dlhšiu dobu. Nádhera. Niet divu, že som uháčkovala ďalší pár vtáčích obalov na vajíčka, ktoré je občas príjemné držať pri raňajkách v teple.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

Toto je hranie pre háčkovačky - začiatočníčky, takže to zvládnete bez prekážok. Potrebujete iba znalosť krátkych stĺpikov a pár zvyškov bavlnenej priadze. Dôležité je len to, aby mali vlákna približne rovnakú šírku. Na 1 vtáčika si pripravte:

  • 2 malé klbká bavlnenej priadze v dvoch odtieňoch
  • háčik strednej šírky
  • ihlu, nožnice a nite vo farbe priadzí
  • žlté plstené kvietky na dozdobenie
  • 2 čierne korálky
  • malé zvyšky azúrovej plsti

Každý obal sa skladá z dvoch odtieňov priadze a háčkuje sa zhora nadol. Začnite melírovanou priadzou na 5 očiek a spojte ich pevným okom do krúžku. Dovnútra uháčkujte 7 krátkych stĺpikov a ďalej pokračujte vo špirálových radoch stále dokola. Hneď od 2. radu nepravidelne pridávajte stĺpiky (1 stĺpik predchádzajúceho radu rozháčkujte na 2), ale musíte pracovať citom, aby sa diel pomaličky plynule rozširoval. Pomohla som si tak, že som si dala vajíčko do stojanu a stále som kontrolovala pridávanie stĺpikov tým, že som obal občas posadila na vajcia. Melírovanú vtáčiu hlavičku háčkujte do hĺbky 7-8 radov. Posledný rad uzavrite do kruhu, to znamená pevným okom pripojte posledný stĺpik do prvého a priadzu odstrihnite.

Pripojte jednofarebnú priadzu a háčkujte špirálovo ďalej, pričom diel stále rozširujte podľa vajíčka. Háčkujte ešte 10 radov. Prácu ukončite. Konečný obvod obalu by mal mať zhruba 16-17 cm. Konce priadzí začistite.

Kúsok nad rozhraním oboch farieb našite korálky ako oči a medzi ne prišite zobáčik, ktorý tvorí ostrý kosoštvorec vystrihnutý z plsti.

Krídelká tvorí rada retiazkových očiek dlhá asi 7 cm. Oba konce prevlečte telíčkom vtáčika a vnútri podšite. Hlavu dozdobte kytičkou vystrihnutou z plstenej bordúry s kvietkami (predávajú sa v galantérii v šírke od 5 cm), prípadne gombíkom, mašľou, či inou ozdobou. Vodítkom vám bude detailný obrázok.

K týmto kalíškom je treba použiť skôr pastelové odtiene priadze. Pravdepodobne sa pustím ešte do ružových, šedých alebo bledomodrých vtáčikov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *