Jarné sviečky

Jarné špenátové knedličky
5.3.2021
Domáci vaječný koňak pre kamarátov
14.3.2021

Do prvého jarného dňa je ešte trochu času, ale ako sa pomaly zbavujem zimných topánok, mám pocit, že to už vypukne. A doma potrebujem pozerať do sviežich farieb. Možno to máte podobne...

Už som sa niekde zmienila, že som zaťažená na sviečky. A svietim všade a za všetkých okolností. Jarné aranžmány často spájam s vodou. Spoločne s farbami pre mňa voda znamená prebudenie z letargie. Jar je úžasné obdobie plné optimizmu, kedy dostanete chuť rozhýbať sa na slnku a čerstvom vzduchu.

Na navodenie príjemnej jarnej nálady prispeje krásny svietnik, na ktorý som zvolila veľmi pekné mištičky s ľadovým povrchom a do vody vhodila plávajúce sviečky. Poznáte ich?

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

K vytvoreniu svietnikov ma inšpirovali práve misky. Sú pomerne hlboké, takže k tomuto zámeru boli ideálne. Pripravte si k nim:

  • úzku kuchynskú tácku
  • hrsť aranžérskeho machu
  • 2 plávajúce sviečky vo farbe doplňujúcej kvetiny
  • listy hyacintu, prípadne kúsky vetvičiek pod.
  • drobnokveté rastliny - kalanchoe, snežienky, modrice...
  • nožnice

Aranžmán je veľmi jednoduchý, takže hneď postupujte podľa nasledujúceho obrázku. Pri aranžovaní kvetín vás povedie fantázia aj suroviny, s ktorými pracujete.

PLÁVAJÚCE SVIEČKY

Väčšinou sa k nám dovážajú z Holandska a dostanete ich vo väčších kvetinárstvach a potrebách pre dekoratérov. Sviečky krásne plávajú, ale ak k nim ponoríte rastlinky, musíte ich trošku zafixovať - to znamená obmedziť ich pohyb, inak by vplávali medzi kvety. K tomu som použila listy z odkvitnutého hyacintu. Ak chcem niektoré kvety ostrihať pre drobné aranžmány, využijem vždy také, ktoré by aj tak čoskoro odkvitli. Rovnako tomu bolo aj u ružovej kolopejky (kalanchoe) na okne.

Domov bez kvetov mi zdá smutný. Tiež nemám vždy okolo seba vázy s ružami. Ale stačí mi kúsok prírody donesenej z vonku, alebo pracujem s odkvitajúcimi izbovými. Potom stačí pekná miska alebo poháre, aby bolo na stole útulne. Až príde Veľká noc, môžete do aranžmánu začleniť aj biele alebo zafarbené vajíčka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *