Jarný stôl + obrúsky v tvare srdca

4 tipy na kvetinové darčeky
26.4.2021
Marocký mätový čaj z French press
3.5.2021

Ak hľadáte na posedenie pri stole zaujímavý detail, venujte pozornosť skladaniu obrúskov. Je to ten najjednoduchší spôsob, ako stôl ozvláštniť.

Všetko, čo sa pri stole deje, sa samozrejme točí okolo výberu jedla, ktoré sa bude pripravovať. Ale hneď druhou najdôležitejšou vecou je stolový riad. Na ňom sa budú pokrmy podávať, podriadi sa mu výber obrusu, kvetov i všetkých drobných detailov. Je to krásna téma, ktorej sa väčšinou venujeme s rovnakou starostlivosťou, ako vareniu.

Výber jedálenskej súpravy sa riadi individuálnymi potrebami. Ideálne je, zaobstarať si jednu súpravu na každodenné užívanie a jednu na slávnostné príležitosti. K tej patrí celá rada doplňujúcich kúskov riadu, ako napr. kompótové misky, klubový tanier, omáčnik, polievková misa a pod. Na dni všedné postačí komplet obsahujúci dezertné taniere, hlboké polievkové taniere alebo misky a plytké jedálenské taniere.

Takáto sada obsahujúca 18 ks tanierov by mala spĺňať všetky praktické kritériá na každodenné užívanie. Kúpte si súpravu, ktorá je vhodná do umývačky riadu, a ak má vaša domácnosť štyroch členov a viac, kúpte si sady dve. Vždy sa stane, že sa časom nejaký ten kúsok riadu rozbije, a tak máte istotu, že vám zostane obľúbený dekór dlho na očiach. Stolové súpravy môžu byť zdobené jednoducho, ale taktiež bývajú nesmierne dekoratívne. Vyberte si vzor blízky vášmu srdcu s ohľadom na farebnosť, ktorá zapadne do okolitého priestoru kuchyne alebo jedálne. Ak si neželáte používať dekór so žiarivými slnečnicami v januári, potom dajte prednosť decentným prúžkom a moderným geometrickým vzorom; inak si musíte zaobstarať súpravy dve, na letnú a zimnú sezónu.

S ohľadom na všetky tieto aspekty, je výber pekného porcelánu skutočne srdcovou záležitosťou. Ak uvažujete s jarou o novej výbave, čaká vás veľmi príjemná úloha. K pekne prestretému stolu som pripravila drobný, ale efektný nápad na skladanie obrúskov. Náladou sa hodí k dekóru porcelánovej sady tanierov POPPY s vlčími makmi, ktorý okrem červenej obsahuje aj odtiene sviežej zelenej, tak ako si jar žiada...

AKO VYTVORIŤ SRDCE Z OBRÚSKA

Pripravte si klasické papierové obrúsky v červenej farbe. Skladanie je tak jasné, že všetko odpozorujete z detailu na obrázku. Výklad pripájam len pre úplnosť:

  • Obrúsok zložený do štvorca položte pred seba a roztvorte ho, ozdobná bordúra je na hornom okraji.
  • Smerom k stredovému preloženiu priložte najprv pravý okraj obrúsku, potom ľavý. Obe strany sú prehnuté voľne, nevytvorte si hrany.
  • Vzniknutý tvar sklopte smerom k sebe a obrúsok postavte na spodnú hranu. Hore už sa rysuje srdce. Obrúsok postavte do taniera a zarovnajte do pekného tvaru.

Aj keď papierové obrúsky nie sú tak pevné ako látkové, obrúsok drží poslušne stočený. Napriek tomu - ak chcete, môžete ho voľne obviazať jemnou úzkou stužkou. Ešte pridajte kvetinu a celý stôl je razom nachystaný na malú oslavu.

Jarný stôl + obrúsky v tvare srdca 3

VŠETKO NAJKRAJŠIE K BLÍŽIACEMU SA SVIATKU PRÁCE 1.MÁJ!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *