Je čas na tekvicový chlebíček hokkaido

Relaxačné vankúše k zimnej pohode
28.1.2020
Sviečky s korálkovým dekórom
5.2.2020

K zimnému obdobiu patrí tu a tam niečo sladké. Napriek všetkým novoročným predsavzatiam, že začnete chudnúť...

Určite viete, aké skvelé sú cestá s prímesou nastrúhaných cukiet alebo mrkvy. Oba spôsoby usilovne využívam k pečeniu čokoládových koláčov a orechových tort, ktoré sú neskutočne dobré. Tretím parťákom je bezpochyby tekvica. Spoločne so sušenými brusnicami, medom a orieškami patrí toto pečenie k jesenným dobrotám, na ktoré sa vždy pol roka teším dopredu.

Tekvicový chlebíček je úžasne vláčny, s nevtieravou chuťou, ktorá tak ako aj v ostatných prípadoch, neprezradí nič zo svojho pôvodu. Pokiaľ toto pečivo nepoznáte, na prvýkrát budete len premietať, z čoho tak asi je cesto upečené. Pretože je cesta veľa, k príprave používam veľkú roztváraciu formu na biskupský chlebíček, ktorú spoľahlivo vyplní. Formu vám čoskoro predvediem ešte pri pečení chleba, ale iste ju využijete aj pri pečení piškótových ciest určených na plnenie a k príprave nadýchaných nákypov, ktoré získajú pekný tvar na servírovanie.

Túto formu, a ďalšie modely z nerezu, zo silikónu alebo s keramickým povrchom, nájdete TU.
Je čas na tekvicový chlebíček hokkaido2

CHLEBÍČEK HOKKAIDO

Príprava: 45 minút * Získate: plnú formu 34 x 13 cm

  • 4 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 lyžička extraktu z bourbonskej vanilky
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 3 lyžice medu
  • 350 g polohrubej múky
  • 1,5 BIO prášku do pečiva, z vínneho kameňa
  • 250 ml smotany
  • 100 g zmesi orechov, nasekaných nahrubo
  • 80 g sušených brusníc
  • 200 g tekvice, nastrúhanej nahrubo
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • trocha muškátového orieška, jemne nastrúhaného

1. Tekvicu dobre umyte a nastrúhajte nahrubo. Tekvica Hokkaido sa spracováva aj so šupkou, ale keď sa vám niektoré miesta nepáčia, očistite ich škrabkou, ktorá nezájde hlboko pod povrch.

2. Rúru zapnite na 180 °C a formu na chlebíček vymastite a vysypte hrubou múkou.

3. Vajcia s cukrom vyšľahajte do hustej a nadýchanej peny. Keď mnohonásobne zväčší svoj objem, pridajte vanilkový extrakt, olej a med, a po krátkom prešľahaní pridávajte striedavo múku s práškom do pečiva a smotanu. Vždy len krátko vyšľahajte a prístroj vypnite.

4. Do zmesi ručne vmiešajte nasekané orechy, brusnice, kôpku tekvice a ochuťte škoricou a nastrúhaným muškátovým orieškom. Cesto presuňte do formy a vložte do rúry na stred. Pečte 45 minút, prepečenie skontrolujte špajľou. Keď vyjde suchá, chlebíček vyberte z rúry, po 15 minútach otvorte plášť formy a nechajte vychladnúť.

Táto roztváracia forma je oveľa väčšia, než bývajú pevné formy na biskupský chlebíček. Cesto som namerala akurát, ale ak máte menšiu formu, môže vám troška zostať, tak s tým počítajte. Pečie sa v nej výborne, a predovšetkým z nej všetko, čo vyrobíte, bezchybne vylovíte von. Keď kupujete tekvicu Hokkaido, dajte pozor na to, aby bola pevná a lesklá, mala sýtu farbu a nemala zmäknuté miesto okolo stopky.

Forma je fakt poriadna, na výšku meria 13 cm, takže kontrolujte vysoké cesto špajdľou, či sa správne upieklo. Forma je ideálna aj na pečenie chlebov, ovocných, mäsových i zeleninových nákypov, cestovín a pod., takže v domácnosti rozhodne zaháľať nebude. Zimné obdobie týmto jedlám praje. Tekvicový chlebíček nechajte trošku vychladnúť a potom ho vysloboďte z plášťa. Nechajte ho vychladnúť a potom už sa do neho pustite. Pretože málo sladím, možno si ho trošku pocukrujete, ako to máte radi.

Vláčny tekvicový chlebíček zjedzte čerstvý, tak chutí najlepšie. Má veľmi jemnú orieškovú chuť nielen vďaka prísadám, ale pripomína ju samotná tekvica. S prímesou škorice a štipky muškátu je uprostred chladných dní naozajstným potešením..

1 Comment

  1. David Kover píše:

    Super obsah

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *