Korková nástenka zo štupľov

Bazové šampanské II / na zdravie
28.5.2021
Nakladaný hermelín s pastou zo sušených paradajok
2.6.2021

Zbieranie štupľov od vína je prazvláštna záľuba a robí to veľa ľudí. Ak ich nemáte dostatok, smelo sa opýtajte priateľov...

Mám tu totiž sympatické vínne témy na víkend. Nemyslím tým bujaré popíjanie, pretože spotreba alkoholu v našej krajine v čase izolácie poriadne stúpla, čo je varujúce, avšak ak si priebežne schovávate korkové štuple, dá sa z nich perfektne tvoriť. Mrknite sa teda, koľko štupľov od vína doma objavíte.

Korok je pozoruhodný materiál. Získava sa z vonkajšej vrstvy kôry korkového duba, ktorý sa dožíva až 200 rokov. Tento ochranný plášť môže mať aj 25 cm, a svoj strom chráni pred poveternostnými vplyvmi i vysokými teplotami. Je ľahký a pružný tak, ako ho poznáme z celej rady výrobkov. Už v čase antiky ľudia túto surovinu poznali a využívali ju na výstuhu podrážok sandálov. Pružný materiál poskytoval nohám viac pohodlia. Nakoniec aj dnešná dámska módna obuv na korkových klinoch len kopíruje našich múdrych predkov.

Väčšina korku sa dováža z Portugalska a Španielska, ale nesprevádza len iskrivé vína, pre ktoré sa zátky stále razia ručne a stojí zato si niektoré ponechať. Korok je dobrý izolant a využíva sa aj všetok odpad, z ktorého sa vytvára drvina na výrobu samolepiacich tapiet, obkladových dlaždíc, podlahových krytín a pod.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA ZHOTOVENIE NÁSTENKY

Korkové zátky idú nožom skrátiť do potrebnej veľkosti, takže vám bude vyhovovať akákoľvek veľkosť obrazového rámu. Dôležité je, aby bol hlboký, pretože keď štuple  vyčnievajú von, nie je to ono. Ideálne je, keď zadnú časť tvorí drevená doska, aby bolo možné upevniť klinčeky alebo zavŕtať malé skobky. Na korkovú nástenku si pripravte:

  • hlboký obrazový rámček
  • - s upevnenou drevenou doskou na zadnú stranu
  • väčšie množstvo korkových štupľov
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • klinčeky, skobky, háčiky, podľa priania

HĹBKA RÁMU BY MALA ZODPOVEDAŤ VÝŠKE ŠTUPĽOV

O hĺbke rámu už som sa zmienila. Keď štuple lícujú s okrajom rámu, vyzerá to dobre a nástenka nechytá toľko prachu. Do celkovej plochy rozmiestnite zátky ľubovoľne. Lepila som po dvojiciach rovnakých veľkostí, ale aj tak vyšli nejaké medzery. Štuple sa veľmi líšia, takže budete musieť tu a tam skracovať a upravovať. Začnite v jednom z rohov a potom si vyskúšajte zaplniť malú plochu. Štuple zase odstráňte a na miesta kvapnite trochu lepidla. Osvedčilo sa mi dať lepidlo aj na samotné štuple a potom obe plochy zlepiť. Postupujte stále rovnako, až bude celá nástenka zaplnená.

NÁSTENKA NA MNOHO ÚČELOV

Prehliadka rodinných hriechov je hotová. Zostáva len zatĺcť klinčeky alebo zavŕtať háčiky na zavesenie drobností. Nástenka môže slúžiť na odkladanie kľúčov, na vybavovanie odkazov aj na poznámky typu "nesmiem zabudnúť", na vizitky a pod. V zásade je jej výroba (i získanie surovín) príjemnou kratochvíľou :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *